De 5 beste automatische voerbakken voor een kat van het jaar 2024

Als kattenliefhebber wil je ervoor zorgen dat je harige metgezel altijd toegang heeft tot voeding, zelfs als je niet thuis bent. Een automatische voerbak voor katten biedt hiervoor de ideale oplossing. Met geavanceerde functies en programmeerbare opties zorgt een automatische voerbak ervoor dat je kat regelmatig en op tijd wordt gevoerd. In dit artikel zullen we de voordelen van een automatische voerbak voor katten verkennen en bespreken waar je op moet letten bij het kiezen en aanschaffen ervan. Daarnaast zetten we onze top 5 op een rij, om voor jou de keuze makkelijker te maken.

Voordelen automatische voerbak

Een automatische voerbak zorgt ervoor dat je kat regelmatig en op vaste tijden wordt gevoerd. Door de voertijden in te stellen, kan de voerbak het voedingsritme van je kat handhaven, waardoor een gezonde spijsvertering en gewichtsbeheersing worden bevorderd. Dit is vooral belangrijk voor katten die de neiging hebben om gulzige eters te zijn of voor katten met specifieke dieetvereisten.

Met een automatische voerbak hoef je je geen zorgen te maken over het handmatig voeren van je kat, vooral als je lange dagen buitenshuis werkt of als je regelmatig afwezig bent. De programmeerbare functies van de voerbak stellen je in staat om voedertijden en porties nauwkeurig in te stellen, zodat je kat altijd op tijd en in de juiste hoeveelheid wordt gevoerd. Dit biedt zowel jou als je kat flexibiliteit en gemak in het dagelijks leven.

Waar op te letten bij aankoop van een automatische voerbak

Er zijn natuurlijk heel veel opties als je nadenkt over een automatische voerbak. Naar ons idee zijn er drie belangrijkste aandachtspunten als je je zoektocht begint.  

Capaciteit:
Bij het kiezen van een automatische voerbak is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en capaciteit van de voerbak. Overweeg de eetgewoonten van je kat en de hoeveelheid voer die hij dagelijks nodig heeft. Kies een voerbak die voldoende capaciteit heeft om voldoende voer op te slaan, zodat je niet constant hoeft bij te vullen. Daarnaast moet de grootte van de voerbak geschikt zijn voor de omvang van je kat. Een te kleine voerbak kan ongemak veroorzaken, terwijl een te grote voerbak onnodig veel ruimte in beslag neemt.

Hygiene:
Let op het gebruiksgemak van de voerbak. Het moet eenvoudig te bedienen en te programmeren zijn, zelfs voor mensen met beperkte technische vaardigheden. Daarnaast moet de voerbak gemakkelijk schoon te maken zijn, omdat hygiëne essentieel is om de gezondheid van je kat te waarborgen.

Functionaliteit:
Controleer of de automatische voerbak voldoende programmeerbare opties biedt om aan de behoeften van je kat te voldoen. Dit omvat de mogelijkheid om voedertijden en porties in te stellen op basis van je kat’s dieet en voedingsbehoeften. Sommige geavanceerde voerbakken bieden zelfs meerdere voerprogramma’s, waardoor je verschillende maaltijden op verschillende tijdstippen kunt instellen.

Onze aanbeveling voor automatische voerbakken

WhisCare Max

WhisCare Max - Automatische voerbak kat - Voerautomaat kat

De WhisCare Max voer automaat heeft een reservoir van 6 liter. Dat is voor de meeste katten voldoende voor maximaal 20 dagen.

De tijdstippen en de portiegroottes zijn in te stellen. Met de ingebouwde voicerecorder, kun je je eigen stem inspreken, die roept dat het etenstijd is! Kortom een veelzijdig apparaat.

Deze automatische voerbak is alleen geschikt voor droogvoer.

In de verpakking vind je de automatische voerbak installatie, een RVS voerkom, droogzakje en een netadapter met een USB snoer van 1,5 meter.

Er is een accu aan boord, zodat je niet direct in de problemen zit als je zonder stroom zit. 

Met een rating van 4,6 uit 5 sterren, weet je dat je een prima apparaat in huis haalt.

Zedar automatische voerbak A600

Automatische voerbak kat en hond - voerautomaat met smartphone besturing - Voerinhoud 6 liter - Voerdispenser - Zedar A600

Zedat is een alternatief op de voorgenoemde. De capaciteit is tevens 6 liter en deze voerbak is tevens voorzien van een voicerecorder en accu.  

Deze automatische voerbak is ook alleen geschikt voor droogvoer.

Je bedient ‘m via de smartphone.

BOME Voerautomaat

BOME Voerautomaat - Camera en Audio - Inclusief SD-Kaart - Automatische Voerbak Kat of Hond - Voerautomaat Kat - Zwart

Zoals je hierboven ook al bent tegengekomen, dan zie je dat voerautomaten modern zijn. BOME doet daar nog een schepje bovenop. Naast functionaliteiten als instelbare voicerecorder, portiegroottes en voertijden, kun je door middel van de webcam jouw kat in de gaten houden vanaf afstand. 

Deze BOME voerautomaat is 6 liter. Dankzij het antiverstoppingsconcept is de kans op vastlopen minimaal. 

Bij stroomuitval schakelt het apparaat over op batterijen. Deze batterijen zijn niet inbegrepen. 

Met een beoordeling van 4,5/5 sterren is ook dit een goede keuze. Let ook op dat dit apparaat alleen geschikt is voor droogvoer.

Pets Pride Automatische voerbak

Pets Pride Automatische voerbak kat - Voerautomaat 5L - Voederbak met Full HD camera - App en audio

Deze Pets Pride voerautomaat voor katten, is een van de best beoordeelde apparaten in zijn klasse. Met 4,8 uit 5 sterren.

Deze voerautomaat is o.a. voorzien van automatische voedingsschema’s en de mogelijkheid om het via je telefoon te regelen. Dankzij de geïntegreerde Full HD-camera en microfoon in de voerautomaat hoeft jouw huisdier jou nooit te missen, en kun je altijd even meekijken.

Anders dan de voorgenoemde voerautomaten, is deze voorzien van een enkele en dubbele voederkom. Daarmee te gebruiken voor 1 of 2 huisdieren.

De app werkt zowel onder Android en IOS

Cat Mate C500

Cat Mate C500 - Automatische Voerbak

We sluiten af met de automatische voerbak van Cat Mate. 

De Cat Mate kan worden ingezet als je slechts een aantal dagen niet in staat bent om de kat te voeden.

De automatische voerbak heeft een digitale timerfunctie, waarmee je de instellingen van de maaltijd kan bepalen. De instellingen van de timer zijn te controleren op het duidelijk leesbare LCD-scherm. De brede, stevige basis van de voerbak voorkomt dat hij omvalt. De voerbak werkt op 3 AA-batterijen.

Aandachtspunten bij aanschaf van een automatische voerbak

Hoewel automatische voerbakken voor katten handig kunnen zijn, hebben ze ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een paar mogelijke nadelen:

  1. Voedselkwaliteit: Sommige automatische voerbakken hebben beperkte opslagruimte, wat betekent dat het voedsel langere tijd in de bak kan blijven zitten. Dit kan leiden tot verminderde versheid van het voedsel, vooral als het voedsel niet luchtdicht wordt afgesloten. Katten zijn bekend om kieskeurige eters te zijn, dus ze kunnen aarzelen om oud voedsel te eten.

  2. Beperkte voedingscontrole: Sommige katten hebben speciale dieetbehoeften, zoals voedselallergieën, gewichtsbeheersing of medische aandoeningen. Een automatische voerbak kan niet altijd nauwkeurig aan deze specifieke behoeften voldoen. Het kan zijn dat je handmatig moet ingrijpen en het voedsel moet aanpassen, wat het automatische aspect tenietdoet.

  3. Mechanische storingen: Automatische voerbakken bevatten vaak mechanische onderdelen zoals motoren en timers. Deze onderdelen kunnen storingen of technische problemen vertonen, waardoor de voerbak niet naar behoren functioneert. Als je niet thuis bent wanneer dit gebeurt, kan dit leiden tot voedingsproblemen voor je kat.

  4. Verlies van interactie: Katten zijn sociale dieren en hebben behoefte aan interactie en aandacht. Met een automatische voerbak loop je het risico dat je minder tijd met je kat doorbrengt tijdens het voeren, omdat het proces volledig geautomatiseerd is. Dit kan van invloed zijn op de relatie tussen jou en je kat. Dit gaat natuurlijk alleen op als je daadwerkelijk minder tijd met je kat spendeert.

  5. Gebrek aan controle over voedselopname: Sommige katten hebben de neiging om te veel te eten als er voortdurend voedsel beschikbaar is. Met een automatische voerbak heeft de kat de mogelijkheid om de hele dag door te eten, wat overeten en gewichtstoename kan bevorderen. 

Hoewel automatische voerbakken handig kunnen zijn in bepaalde situaties, is het belangrijk om de mogelijke nadelen in overweging te nemen en de behoeften van je kat zorgvuldig te evalueren voordat je een beslissing neemt.

Waarom kan er vaak geen natvoer in een automatische voerbak?

Er zijn automatische voerbakken op de markt die geschikt zijn voor natvoer, maar over het algemeen zijn de meeste automatische voerbakken ontworpen voor droogvoer. Dit heeft te maken met een aantal praktische uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van natvoer in een automatische voerbak:

  1. Bederfelijkheid: Natvoer bederft sneller dan droogvoer omdat het een hoger vochtgehalte heeft. Als natvoer te lang ongekoeld blijft, kan het bederven en bacteriën ontwikkelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kat. Automatische voerbakken hebben beperkte koel- of conserveringsmogelijkheden, waardoor het moeilijk is om natvoer vers en veilig te houden gedurende langere perioden.

  2. Reiniging en hygiëne: Natvoer kan plakkerig zijn en het kan moeilijk zijn om de automatische voerbak schoon te houden na gebruik. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk vermenigvuldigen in overgebleven restjes natvoer en dit kan leiden tot gezondheidsproblemen voor je kat. Het regelmatig schoonmaken van de voerbak is essentieel, maar kan tijdrovend zijn.

  3. Technische beperkingen: Automatische voerbakken voor natvoer vereisen vaak meer geavanceerde mechanismen en functies om het voedsel vers en veilig te houden. Dit kan de kosten van de voerbak verhogen en de bediening ingewikkelder maken. Sommige automatische voerbakken voor natvoer gebruiken bijvoorbeeld gekoelde compartimenten of ijsblokjes om het voedsel koel te houden.

Als je ervoor kiest om natvoer aan je kat te geven, is het meestal het beste om dit handmatig te doen en de voerbak schoon te maken na elke maaltijd. Dit zorgt ervoor dat het voedsel vers blijft en helpt het risico op bacteriële groei te verminderen