De 6 mooiste kippenhokken van het jaar 2024

Het houden van kippen in een achtertuin is een populaire en lonende bezigheid geworden voor veel mensen over de hele wereld. Naast het feit dat kippen gezelschap bieden, zorgen ze ook voor verse eieren en dragen ze bij aan een duurzame levensstijl. Bij het opzetten van een kippenhok is het echter essentieel om de juiste beslissingen te nemen om ervoor te zorgen dat de kippen een veilige en comfortabele omgeving hebben om in te leven.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een kippenhok en zetten we een aanbevolen kippenhokken op een rij, om jou uitzoekwerk te besparen.

We zullen de verschillende factoren onderzoeken die een rol spelen bij het kiezen van het juiste kippenhok, waaronder de grootte, het materiaal, de locatie en de accessoires. Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, kun je ervoor zorgen dat je kippenhok optimaal is afgestemd op de behoeften van je kippen en jouw eigen wensen als eigenaar.

Formaat kippenhok

Een van de eerste overwegingen bij het aanschaffen van een kippenhok is de grootte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden aan je kippen, zodat ze comfortabel kunnen bewegen en zich kunnen gedragen op een manier die natuurlijk is voor hun soort. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 1,5 tot 2 vierkante meter ruimte per kip in het hok te voorzien, exclusief de buitenren. Het is altijd beter om een kippenhok te kiezen dat iets groter is dan je in eerste instantie denkt, omdat je mogelijk in de toekomst meer kippen wilt houden.

Locatie

De locatie van het kippenhok is van cruciaal belang voor het welzijn van je kippen. Kies een plek in je tuin die goed wordt beschermd tegen de wind en waar er voldoende schaduw en zonlicht is. Zorg ervoor dat de bodem goed afwatert om vochtproblemen te voorkomen. Plaats het kippenhok ook op een veilige afstand van bomen of struiken die roofdieren kunnen aantrekken. Overweeg daarnaast of je het kippenhok dichtbij je huis wilt plaatsen voor gemakkelijke toegang of juist verder weg om eventuele geurhinder te verminderen.

Veiligheid

De veiligheid van je kippen is een topprioriteit. Zorg ervoor dat het kippenhok stevig is gebouwd en goed is afgesloten om roofdieren buiten te houden. Overweeg het gebruik van gaas met kleine mazen om te voorkomen dat ongedierte zoals vossen of marters het hok kunnen binnendringen. Zorg er ook voor dat het kippenhok is voorzien van een stevig dak om de kippen te beschermen tegen weersomstandigheden en roofvogels.

Onze aanbeveling

Onderstaande kippenhokken zijn naar ons idee een aanschaf waard. Neem altijd jouw wensen in ogenschouw en kijk of ze aan jouw criteria voldoen.

Kippenhok Serama

Kippenhok Serama

We beginnen met naar ons idee een van de mooiste kippenhokken. Kippenhok Serama is een stijlvol en groot dierenverblijf om uw kippen buiten te huisvesten. Het hok is voorzien van een handige kunststof mestlade en een praktische bergzolder. 

Maximale afmetingen zijn 210x90x133cm. 

Met een beoordeling van 5/5 sterren weet je dat eerdere kopers er ook erg tevreden mee zijn.

PawHut Kippenhok

PawHut Kippenhok

Dit kippenhok houdt je kippen warm in alle weersomstandigheden. Een stal, broedkast en ren bieden je kippen alle ruimte om te huppelen, pikken en broeden. Schoonmaken is eenvoudig met een uitneembare kuip. De stal is gemaakt van gelakt dennenhout en draadgaas. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en waterafstotend. Het huis en de ren zijn verbonden door een hellingbaan.

Ook dit kippenhok heeft op moment van schrijven een 5 sterren beoordeling.

Afmetingen: 167,5x109x100cm.

Konijnenhok ZH10

Dit praktische ZH10 kippenhok heeft een ruime loopren, nachtverblijf en een extern legnest met twee zitstokken. Het nachthok voorzien van een zinken uitschuifbare lade. Het deurtje van het nachthok naar de ren is middels een RVS pin aan de buitenzijde van het hok te bedienen.

Dit ZH10 kippenhok wordt met 4,8 sterren eveneens goed ontvangen door eerdere kopers.

Afmetingen: 199x103x75cm.

Alice's Garden Kippenhok GALINETTE

Alice's Garden Kippenhok GALINETTE

Det kippenhok heeft verschillende kenmerken die zorgen voor functionaliteit en comfort. Het dak is gemaakt van asfaltvilt, wat een effectieve bescherming biedt tegen regen en vocht. Het rooster van het hok is gemaakt van duurzaam gegalvaniseerd staal, wat zorgt voor stevigheid en duurzaamheid. Ook de uitwerplade is gemaakt van gegalvaniseerd staal, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is. De panelen van het hok hebben een dikte van 8 mm, wat bijdraagt aan de stabiliteit en isolatie van het hok. Er is één zitstok aanwezig waarop de kippen kunnen rusten. Het hok is voorzien van een schuifbaar ventilatieluik om voor frisse lucht te zorgen. Bovendien zijn er meerdere toegangspunten, waaronder een toegangspoort met vergrendeling, een schuifdeur met externe handgreep voor gemakkelijke toegang tot het hok en een opening met grendel voor eenvoudige toegang tot het verhoogde hok.

Afmetingen 151×69,5×92,5cm

Woodland Kippenhok Rustic Big Pinus

Het Woodland kippenhok Rustic Big Pinus van Duvo+ is een ruim en stevig kippenhok met een natuurlijke uitstraling dat een breed publiek aanspreekt. Het hok heeft twee verdiepingen, waarbij de benedenverdieping dienst doet als een ruime uitloopren die via een trap in verbinding staat met het hoger gelegen schuilhok. Het schuilhok is uitgerust met drie legbakken en voldoende zitstokken. Dit ruime hok biedt plaats aan 4 tot 6 kippen en is uitgerust met een metalen schuiflade en maar liefst vijf deuren. Dit maakt het gemakkelijk om het hok schoon te maken en de kippen te voeren en te voorzien van drinkwater. Hoewel het hok al eenmalig gebeitst is, wordt geadviseerd dit regelmatig te herhalen om de duurzaamheid te bevorderen.

Afmetingen 228×83,5x123cm

Kippenhok Brahma

Kippenhok Brahma

Kippenhok Brahma is een prachtig, ruim kippenhok gemaakt van hout. Het biedt plaats aan 7 kippen en heeft een ruim nachthok van 83x83x117 cm (zonder legnesten). Daarnaast bevat het hok twee grote legnesten en een ruime, overdekte ren waarin de kippen naar hartenlust kunnen scharrelen. Het nachthok biedt een droge en beschutte verblijfplaats voor de kippen, met handige zitstokken waarop ze ’s nachts kunnen rusten. De schuiflade onder het nachthok maakt het gemakkelijk om het hok schoon te maken en af te spoelen met water.

De twee grote legnesten zijn direct verbonden met het nachthok en elk nest biedt ruimte aan 3 kippen. De daken van de legnesten kunnen worden geopend, zodat de eieren eenvoudig kunnen worden verzameld. De kippen kunnen via een loopplank naar de ruime ren gaan, waar ze vrij kunnen rondlopen. Onder het nachthok bevindt zich een beschut gedeelte waar de kippen overdekt kunnen scharrelen. Het nachthok kan volledig worden afgesloten van de ren met behulp van een chickenguard, waardoor de kippen bijvoorbeeld ’s nachts niet in de ren kunnen komen.

De ren heeft een grote deuropening voor gemakkelijke toegang tot het hok. Aan de achterzijde van het nachthok bevindt zich een groot paneel dat geopend kan worden.

Afmetingen: 370,5x95x172cm 

Tips goed verzorgen kippen en kippenhok

Verzorgen van kippen begint met het bieden van een geschikt en goed onderhouden kippenhok. Het kippenhok moet voldoende ruimte bieden voor de kippen om te bewegen en comfortabel te kunnen rusten. Reinig het kippenhok regelmatig om een gezonde omgeving te behouden. Verwijder mest en vuil uit het hok en vervang het strooisel op de vloer om de ophoping van bacteriën en geuren te voorkomen. Dit helpt ook bij het voorkomen van ziekten en parasieten.

Hoe vaak je een kippenhok moet reinigen, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal kippen dat je hebt, de grootte van het kippenhok, het type bodembedekking dat je gebruikt en de weersomstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen om het kippenhok wekelijks te reinigen. Hierdoor blijft de omgeving schoon en gezond voor de kippen.

Controleer regelmatig het kippenhok op mogelijke problemen. Inspecteer de omheining en eventuele openingen om te voorkomen dat roofdieren binnenkomen. Controleer ook op tekenen van parasieten zoals luizen, mijten en wormen, en neem indien nodig passende maatregelen om ze te bestrijden en de gezondheid van de kippen te beschermen.

Houd er tot slot rekening mee dat als je een groot aantal kippen hebt of als je kippenhokken hebt met een beperkte ruimte, je mogelijk vaker moet reinigen om de hygiëne en gezondheid van de kippen te behouden.

Bodembedekking kippenhok

Het gebruik van bodembedekking in het kippenhok, de kippenren en het legnest biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het neerleggen van bodembedekking voor een schoner kippenhok. De meeste bodembedekkers absorberen vocht en ontlasting, waardoor het hok droog blijft. Het schoonmaken van het hok wordt ook eenvoudiger dankzij de bodembedekking. Door de oude bodembedekking te verwijderen, het hok schoon te maken met een vochtige doek en reinigingsmiddel, en vervolgens schone bodembedekking toe te voegen, is het kippenhok weer fris en hygiënisch.

Bovendien draagt het gebruik van bodembedekking in het legnest bij aan de hygiëne van de gelegde eieren. Door een bodembedekking in het legnest te strooien, blijven de eieren schoon en beschermd.

Een ander voordeel is het comfort dat bodembedekking biedt aan de kippen. Het zorgt voor een zachte ondergrond waarop de kippen kunnen zitten en liggen, en het creëert een geïsoleerde verblijfsplek. Dit zorgt voor warmte in de winter en biedt vaak verkoeling in de zomer.

Er zijn verschillende manieren om de bodem van een kippenhok te bedekken. Meest toegepaste bodembedekkers zijn: stro, houtkrullen/houtsnippers, zaagsel, hennepvezels en grit/grind.