De mooiste hamsterkooien van 2024 en aankooptips

Hamsters zijn zacht, lief en schattig en worden door veel mensen als het ideale huisdier beschouwd. Zo nemen ze weinig ruimte in beslag en vergt het minder verzorging dan bijvoorbeeld een hond of een kat. Toch zijn er meerdere factoren waar je rekening mee moet houden bij het aanschaf ervan. Eén van de benodigdheden waar je over moet beschikken is een hamsterkooi. Want laat je het beestje continue rondrennen in huis, dan ben je het dankzij zijn kleine formaat binnen een mum van tijd kwijt.

Door middel van dit artikel willen wij de belangrijkste aankooptips voor hamsterkooien bespreken. Deze variëren van bijvoorbeeld het formaat van de hamsterkooi tot het materiaal waarvan het hamsterverblijf is gemaakt. Ook lees je aan het einde van het artikel hoe je het beste het verblijf schoon kunt maken. Kortom, na het lezen van dit artikel gaan wij ervan uit dat je over de kennis beschikt om een geschikte kooi voor je hamster te kunnen vinden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hamsterkooi?

Het kiezen van een goede hamsterkooi is essentieel om jouw kleine nieuwe vriend een gelukkig leven te geven. Hier brengen ze namelijk een groot gedeelte van hun tijd door. En omdat hamsterkooien in verschillende soorten en maten komen, kan het soms best lastig zijn om de juiste hamsterkooi te vinden. Hier helpen we je maar al te graag bij.

Hieronder vind je verschillende aankooptips voor hamsterkooien waar je tijdens jouw zoektocht op kunt letten. Stel jezelf de vragen die we hieronder bespreken om zo de beste hamsterkooi voor jouw situatie te vinden. Het is namelijk lastig vast te stellen wat de beste hamsterkooien van dit moment zijn, want dit is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan het ras van je hamster en ook het budget speelt een belangrijke rol.

Het formaat van een hamsterkooi

Allereerst is het belangrijk om te letten op het formaat van het verblijf voor je hamster. Zo zijn er hamsters die een stuk groter zijn dan andere hamsters en daardoor ook een grotere kooi nodig hebben. Wij houden doorgaans de volgende regel aan: de hamsterkooi voor een kleine hamster moet minstens 50 bij 30 centimeter zijn en grotere hamsters hebben een kooi van minstens 80 bij 50 centimeter nodig.

Naast de breedte en lengte, vinden wij het ook een pluspunt als een hamster de hoogte in kan klauteren. Hamsters vinden namelijk klimmen erg fijn en door een hamsterkooi aan te schaffen waar hij of zij lekker in kan klauteren, is dat natuurlijk een groot voordeel.

Een kooi met goede ventilatie

Een andere belangrijk aankooptip voor een hamsterkooi is om te letten op de ventilatie van de kooi. Slechte ventilatie zorgt er namelijk voor dat er ammoniak in het verblijf kan ophopen. Dit is zeer schadelijk voor je hamster en kan er zelfs voor zorgen dat je hamster last krijgt van ademhalingsproblemen. Ook is de kans op bacteriegroei groter bij een slecht geïsoleerde hamsterkooi. Overigens zit het met de ventilatie van de meeste hamsterkooien doorgaans wel goed, maar toch zijn er sommige verblijven die je beter kunt vermijden. Deze zijn doorgaan gemaakt van plastic. Daarnaast zijn er ook aquaria kooien die wij als miskoop beschouwen. Dit geldt overigens niet voor alle modellen die gemaakt zijn van deze materialen, maar het is belangrijk om extra onderzoek te doen. Eén van de manieren om dat te doen is door te kijken naar de beoordelingen op websites als bijvoorbeeld Bol.com en Amazon. Bij traliekooien is het qua ventilatie wel goed gesteld, maar dat betekent niet direct dat het een goede koop is. Zo zijn er veel meer factoren waar je rekening mee moet houden.

Een kooi met een huisje en een looprad

Door een kooi met een huisje aan te schaffen geef je jouw hamster een plekje waar het zich kan terugtrekken om te gaan rusten of te slapen. Dit is daarom volgens ons essentieel. En hoewel zo’n huis er vaak bij wordt geleverd, zijn deze ook los aan te schaffen. Verder is een looprad geen overbodige luxe om in een hamsterkooi te hebben. Hamsters houden namelijk erg van rennen, maar zitten een groot gedeelte van de dag in hun kooi. Met een looprad geef je ze dus de mogelijkheid om iets te doen waar ze gek op zijn, namelijk rennen. Daarnaast ziet zo’n huisje en looprad er natuurlijk ook veel leuker uit dan een saaie lege kooi.

Drink- en voedingsvoorziening in de hamsterkooi

De volgende aankooptip die wij met onze lezers willen delen is om te kiezen voor een kooi met een ingebouwde eet- en drinkvoorziening. Dit is ontzettend belangrijk, want een hamster hoort altijd voorzien te zijn over vers eten en drinken. Overigens is een simpel eetbakje voor je hamster voldoende en om er voor te zorgen dat je hamster voldoende drinkt, kun je een drinkfles aan het hok bevestigen.

Mocht je een hamsterkooi kopen waarbij dit niet wordt meegeleverd, dan kun je het er ook los bij aanschaffen. Er zijn genoeg dierenspeciaalzaken en websites waar dit wordt verkocht.

Het materiaal van de hamsterkooi

Een andere punt waar je bij het aanschaffen van een hamsterkooi op moet letten is het materiaal waar het van gemaakt is. Zo gaven we al aan dat plastic kooien soms minder goed ventileren dan traliekooien. Verder zijn er ook veel houten hamsterkooien, maar een nadeel hiervan is dat ze sneller een nare geur kunnen veroorzaken. Ook neemt het vocht op en zijn er hamsters die zich via het hout een weg naar buiten proberen te knagen.

Top 3 hamsterkooien van dit moment

Hierboven hebben wij meerdere handige aankooptips voor hamsterkooien besproken. Op basis van deze punten willen wij hieronder in het kort drie hamsterkooien toelichten. Al deze verblijven scoren zeer goed op verschillende criteria en beschouwen wij als echte aanraders.

#1 Hamsterkooi Milo

De eerste hamsterkooi die wij willen uitlichten is de Hamsterkooi Milo van het merk Zooselect. Het merk heeft duizenden artikelen voor onder andere honden, katten, vogels, vissen en dus ook hamsters ontwikkeld. Naast de hamsterkooi Milo, bieden zo ook tientallen andere verblijven voor hamsters aan. Op bijvoorbeeld Bol.com kun je hun groot assortiment bekijken.

Eén van de pluspunten van dit model vinden wij dat het een basic en rustige kleurstelling heeft. Dit zorgt voor rust en past in bijna elk interieur. Verder wordt het geleverd met verschillende handige accessoires die wij eerder in het artikel hebben besproken. Zo is het voorzien van een looprad, een schuilhuisje, een eetbakje en meerdere verdiepingen. Dit vinden wij erg belangrijk, want zo’n huisje zorgt dat je hamster ongestoord kan slapen en tot rust kan komen. Daarnaast biedt deze kooi ook voldoende mogelijkheden voor je hamster om rond te rennen en zijn of haar energie kwijt te raken. Kortom, voor ons genoeg redenen om deze mooie en kwalitatief goede hamsterkooi aan onze lezers aan te raden.

De hamsterkooi heeft op het moment van schrijven slechts één beoordeling op Bol.com gekregen. En hoewel dat wel een maximale vijf sterren beoordeling was, is dat natuurlijk niet voldoende om een conclusie uit op te maken. Echter, het feit dat Zooselect een zeer betrouwbaar merk is en veel andere producten uit hun assortiment al veel positieve beoordelingen heeft gekregen, zegt wel wat over de kwaliteit van dit product.

#2 Beeztees Labyrint

Ook de Beeztees Labyrint is een hamsterkooi die wij aan onze lezers kunnen aanraden. Het merk Beeztees is zeer populair en ze zijn hier gespecialiseerd in alle benodigdheden die je maar voor je huisdier kunt bedenken. Zo bieden ze een ruime keuze snacks en voeding, manden, krabpalen, speelgoed en verblijven voor huisdieren aan. Het merk is geliefd onder dierenliefhebbers en de producten hebben doorgaans uitsluitend positieve beoordelingen.

De hamsterkooi is qua formaat niet al te groot, maar is wel een waar speelparadijs. De kooi heeft een vrolijk gekleurd buizensysteem, welke zelfs buiten de kooi uitsteekt. Verder is het voorzien van een zogeheten spacestation, waarin je hamster lekker kan relaxen. Ook kan hij of zij  tot rust komen in het huisje dat wordt meegeleverd. Verder is het belangrijk om te vermelden dat de kooi is gemaakt van hoogwaardig materiaal en er ook een looprad aanwezig is. Al met al is er voldoende te doen voor je kleine vriend en zal je hamster zich niet snel vervelen.

Net als de hamsterkooi van Zooselect die we hierboven hebben besproken, is dit model online nog niet vaak beoordeeld. Zo kreeg het op het moment van schrijven op Bol.com slechts twee beoordelingen. Dit waren wel beide vijf sterren beoordelingen. Uit beide reviews kon worden opgemaakt dat het zeer goed werd ontvangen door de hamsters en het een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

#3 Boon Interzoo Hamsterkooi Vision 58

De laatste hamsterkooi die wij als één van de beste beschouwen is de Boon Interzoo Hamsterkooi Vision 58. Deze hamsterkooi heeft het grootste formaat van de drie modellen uit dit artikel, maar dat zie je ook terug aan de prijs. Zo is het tientallen euro’s duurder dan de hierboven benoemde kooien.

Deze hamsterkooi is voorzien van een glazen onderbak en een tralie-bovenkant. De tralie is voorzien van twee houten plateaus, waar je hamster zich prima kan vermaken of tot rust kan komen. Door middel van de houten trappetjes kunnen de hamsters zich naar een verdieping lager of hoger begeven. Verder is het voorzien van een slaaphuisje, voerbakje en hamsterwiel. Dit zijn enkele eigenschappen die volgens ons niet mogen ontbreken bij een goede hamsterkooi.

We gaven al aan dat het de duurste kooi uit onze lijst is. Zo heeft het een prijskaartje van ongeveer 100 euro bij verschillende webshops. Eén van de webshops waar je het verblijf kunt aanschaffen is Bol.com. Hier zagen we dat al meerdere klanten het product hebben beoordeeld. Het grote merendeel van de reviews waren zeer positief, maar toch kwamen we enkele minpunten tegen. Zo gaf een klant aan dat zij baby hamsters heeft en deze door de tralies heen konden ontsnappen.

Hoe je een hamsterkooi het beste kunt schoonmaken

Je bent nu op de hoogte van waar je bij aanschaf op moet letten en welke drie hamsterkooien volgens ons tot de betere modellen die er momenteel op de markt zijn behoren. Echter, een schoon verblijf is ontzettend belangrijk en daarom willen wij in het kort uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.

Allereerst willen wij als tips meegeven om dagelijks de voer- en drinkbakken te verversen. Verder is is het ook belangrijk om de bodembedekking minimaal één keer per week te verschonen. Je kunt je neus als graadmeter gebruiken. Een andere tip voor het schoonmaken van een hamsterkooi is om geen chemicaliën te gebruiken. Dit kan namelijk schadelijk voor je kleine vriend zijn. Het schoonmaken van het verblijf van je hamster is dus niet al te moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet.

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van de aankooptips voor hamsterkooien uit dit artikel een geschikt model voor je kleine vriend zult vinden. Door te letten op de punten die we hier hebben besproken gaan wij daar eerlijk gezegd wel van uit. Verder heb je in dit artikel ook kunnen lezen wat volgens ons enkele van de beste hamsterkooien van dit moment zijn. Zoals we eerder hadden aangegeven scoren deze drie verblijven zeer goed op verschillende punten. Zo zijn ze gemaakt van hoogwaardig materiaal, voorzien van een huisje en een looprad en beschikken ze over een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook hebben ze alle drie al meerdere positieve beoordelingen gekregen op websites als Bol.com.

Tenslotte is het schoonmaken van de hamsterkooi ontzettend belangrijk om je hamster gezond en tevreden te houden. Het schoonmaken is niet al te moeilijk en neemt niet veel tijd in beslag.