De beste kattenbakvulling van het jaar 2024

Het kiezen van de juiste kattenbakvulling is van groot belang voor het welzijn van de kat en het gemak van de eigenaar. In dit artikel bespreken we verschillende soorten kattenbakvulling en belangrijke aandachtspunten om te overwegen bij het kopen van kattenbakvulling. Daarnaast zetten we een aantal op een rij, om jou zoektijd te besparen. 

Waarom eigenlijk kattenbakvulling?

Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van kattenbakvulling is de geurbeheersing. Kattenbakvulling met geurabsorberende eigenschappen kan helpen onaangename geurtjes te minimaliseren. Let op producten die specifiek ontworpen zijn om geurtjes te bestrijden.

Daarnaast is lage stofvorming van belang. Stof kan problemen veroorzaken bij zowel katten als mensen. Bij het kiezen van kattenbakvulling is het belangrijk om te controleren of het product stofvrij is. Stofvrije kattenbakvulling vermindert het risico op ademhalingsproblemen en houdt de omgeving schoner.

Welke soorten kattenbakvulling zijn er?

: Kattenbakvulling kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals klei, silica, gerecycled papier, houtkorrels, en nog veel meer. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Overweeg de voorkeur van je kat, de geurbeheersing, de klontvorming en het comfort bij het kiezen van het materiaal.

 • Kleikorrels: Kleikorrels zijn een van de meest traditionele vormen van kattenbakvulling. Ze zijn meestal klontvormend en bieden goede geurbeheersing. Kleikorrels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en texturen.

 • Silicagel: Silicagelkattenbakvulling bestaat uit kristallen die vocht absorberen en geurtjes verminderen. Het staat bekend om zijn langdurige werking en minimale onderhoudsvereisten. Silicagel verandert van kleur wanneer het verzadigd is en moet dan worden vervangen.

 • Gerecycled papier: Gerecyclede papierkattenbakvulling is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.

 • Houtkorrels: Houtkorrelkattenbakvulling wordt vaak gemaakt van geperst zaagsel of gerecyclede houtvezels. Het heeft natuurlijke geurabsorberende eigenschappen en is biologisch afbreekbaar. Houtkorrels kunnen klontvormend of niet-klontvormend zijn, afhankelijk van het merk.

 • Maiskorrels: Kattenbakvulling op basis van maiskorrels is een duurzaam alternatief. Het is biologisch afbreekbaar en wordt vaak gemaakt van hernieuwbare bronnen. Maiskorrels hebben vaak goede klontvormende eigenschappen en bieden geurbeheersing.

 • Bentonietklei: Bentonietklei is een type klei dat vaak wordt gebruikt in klontvormende kattenbakvulling. Het heeft een uitstekend absorptievermogen en vormt stevige klonten. Bentonietklei absorbeert urine effectief en helpt geurtjes te minimaliseren.

 • Kristallen: Kattenbakvulling op basis van kristallen bestaat meestal uit silicagel. Het heeft een hoog absorptievermogen en kan grote hoeveelheden vocht vasthouden. Kristalkattenbakvulling is vrij van stof en biedt langdurige geurbeheersing.

 • Natuurlijke vezels: Sommige kattenbakvullingen zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals kokosnoot, tarwezemelen, of dennenkorrels. Deze vezels zijn biologisch afbreekbaar en kunnen vaak worden weggegooid in de compost. Ze kunnen klontvormend of niet-klontvormend zijn, afhankelijk van het product.

Onze kattenbakvulling aanbevelingen

Door de juiste kattenbakvulling te kiezen, zorg je ervoor dat je kat een comfortabele en hygiënische omgeving heeft en dat het schoonmaken van de kattenbak een gemakkelijke taak wordt. Dit zijn de producten die we aanbevelen.

 

 

Biokat's Diamond Care Fresh - 10 liter

Biokat's Diamond Care Fresh - 10 L - Kattenbakvulling - Klontvormend - Babypoeder geur -

Biokat kattenbakvulling is er populair. Diamond Care Fresh is gemaakt op basis van klei. stofvrij. Deze zak bevat 10 liter. De korrels zijn zuinig in gebruik en vormen platte klonten, waardoor de kattenbak gemakkelijk te reinigen is

Tommie the Cat premium - 20L

Tommie the Cat - 20L premium kattenbakvulling - babypoeder geur - ultra klontvormend & stofvrij

Tommie the Cat is een populaire kattenbakvulling. TTC claimt dat deze vulling 5 keer zo lang mee gaat ten opzichte van reguliere kattenbakvullingen. Het is stofvrij en enorm klontvormend. Een fijne bijkomstigheid is dat het de geur van babypoeder heeft. De vulling is op kleibasis.

De beoordeling van 5 uit 5 sterren geeft aan dat de mensen die voor zijn gegaan, erg tevreden zijn.  

Dit product is 20 liter (verpakt als 2x10L).

Cosycat Biologische Kattenbakvulling - 40 L

Cosycat Biologische Kattenbakvulling

CosyCat biedt 100% biologische kattenbakvulling aan dat wordt gemaakt van onbehandelde houtvezels.

Dit is een uitstekend alternatief voor traditionele (klei) kattenbakvulling. Deze kattenbakvulling biedt tal van voordelen ten aanzien van reguliere kattenbakvulling, waaronder een laag verbruik, uitstekende klontvorming, effectieve geurabsorptie en antibacteriële eigenschappen.

De hoge kwaliteit van CosyCat is ook erkend in een uitgebreide Duitse vergelijkingstest, waarin het als zeer goed is beoordeeld.

Dit is een verpakking van tweemaal 20 liter.

Wanneer kattenbakvulling verwisselen?

Het verschonen van de kattenbak is een belangrijk onderdeel van het zorgen voor een schone en hygiënische omgeving voor je kat. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kattenbak minstens één keer per dag schoon te maken. Dit houdt in dat je de klonten verwijdert die zijn gevormd door urine en eventuele feces.

Naast de dagelijkse reiniging is het ook belangrijk om de volledige kattenbakvulling regelmatig volledig te vervangen. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van het type kattenbakvulling dat je gebruikt, het aantal katten dat je hebt en de voorkeuren van je kat. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kattenbakvulling om de twee tot vier weken volledig te vervangen.

Het is echter belangrijk om de kattenbakvulling regelmatig te controleren op tekenen van geur, verzadiging of klontvorming. Sommige kattenbakvullingen hebben mogelijk vaker reiniging of vervanging nodig, afhankelijk van hun absorptievermogen en geurbeheersing.

Naast de frequentie van het verschonen van de kattenbakvulling, is het ook essentieel om ervoor te zorgen dat je de kattenbak zelf regelmatig schoonmaakt en desinfecteert om bacteriën en geuren te verminderen. Dit kan worden gedaan met milde reinigingsmiddelen en warm water.

Houd er rekening mee dat katten zeer kieskeurig kunnen zijn als het gaat om een schone kattenbak, en het niet schoonhouden van de kattenbak kan leiden tot ongewenst kattenbakgedrag, zoals naast de bak plassen of poepen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig aandacht besteedt aan het schoonmaken en onderhouden van de kattenbakvulling om een comfortabele en hygiënische omgeving voor je kat te garanderen.

Kattenbakvulling weggooien

et juiste weggooien van kattenbakvulling kan afhangen van het type kattenbakvulling dat je gebruikt. Over het algemeen zijn er echter een paar algemene richtlijnen die je kunt volgen:

 • Klontvormende kattenbakvulling: Als je klontvormende kattenbakvulling gebruikt, kun je de gebruikte kattenbakvulling in kleine klonten scheppen en deze in een stevige plastic zak of vuilniszak doen. Zorg ervoor dat je de zak goed sluit om geurtjes te voorkomen. Gooi de zak vervolgens weg bij het reguliere huisvuil.

 • Niet-klontvormende kattenbakvulling: Voor niet-klontvormende kattenbakvulling kun je een soortgelijke methode gebruiken. Schep de gebruikte kattenbakvulling op en doe het in een afgesloten plastic zak of vuilniszak. Sluit de zak goed af en gooi deze weg bij het reguliere huisvuil.

Het is belangrijk om te vermelden dat sommige soorten kattenbakvulling biologisch afbreekbaar zijn en als zodanig in de groene bak of compostbak kunnen worden gegooid. Controleer echter altijd de verpakking of de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat de kattenbakvulling die je gebruikt geschikt is voor compostering.

Daarnaast is het raadzaam om geen kattenbakvulling in het toilet te spoelen, aangezien dit verstoppingen kan veroorzaken in het sanitair systeem.

Het is altijd een goed idee om de lokale regelgeving met betrekking tot afvalverwerking te controleren, aangezien deze kan variëren afhankelijk van de plaats waar je woont.

Voorkomen dat kattenbakvulling door de hele woning komt te liggen

Het voorkomen van verspreiding van kattenbakvulling door het hele huis kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het te minimaliseren. Hier zijn een paar tips:

 1. Plaats een kattenbakmat: Leg een kattenbakmat voor de ingang van de kattenbak. Deze matten hebben vaak een ruw oppervlak dat de kattenbakvulling van de pootjes van je kat kan afvegen terwijl ze uit de bak stappen. De mat vangt het meeste grit op en voorkomt dat het zich door het huis verspreidt.

 2. Gebruik een gesloten kattenbak: Overweeg om een kattenbak met een deksel en een ingang met een luikje te gebruiken. Dit kan helpen om te voorkomen dat kattenbakvulling uit de bak wordt gegraven en verspreid.

 3. Plaats de kattenbak op een strategische plek: Zet de kattenbak op een locatie waar je gemakkelijk kunt schoonmaken, zoals in een bijkeuken, badkamer of in een speciale kattenbakruimte. Probeer ook een rustige en afgelegen plek te kiezen, zodat je kat niet te veel rond kan graven en het grit kan verspreiden.

 4. Schep de kattenbak regelmatig schoon: Een schone kattenbak kan helpen voorkomen dat je kat gaat graven en spitten. Schep de kattenbak dagelijks uit om klonten en ontlasting te verwijderen. Een schonere kattenbak betekent minder kans op verspreiding van kattenbakvulling.

 5. Probeer een andere kattenbakvulling: Sommige soorten kattenbakvulling zijn minder stoffig en hebben grotere korrels, waardoor ze minder snel door het huis verspreid worden. Experimenteer met verschillende soorten kattenbakvulling om te zien welke het beste werkt om verspreiding te minimaliseren.

Door deze tips op te volgen, kun je de verspreiding van kattenbakvulling door het hele huis verminderen en je huis schoner houden.