Beste tips en aankoop advies als je op het punt staat een terrarium te kopen

Bij het kopen van een terrarium zijn er verschillende belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Of je nu een terrarium wilt gebruiken voor reptielen, amfibieën, insecten of planten, het is essentieel om de juiste omgeving te creëren voor de specifieke behoeften van de bewoners. In dit artikel zullen we verschillende belangrijke factoren bespreken waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een terrarium.

Bij het aanschaffen van een terrarium dien je rekening te houden met verschillende belangrijke aspecten. Ongeacht of je het terrarium wilt gebruiken voor reptielen, amfibieën, insecten of planten, is het van essentieel belang om een geschikte omgeving te creëren die voldoet aan de specifieke behoeften van de bewoners. In dit artikel zullen we verschillende cruciale factoren bespreken waarmee je rekening moet houden bij het aankopen van een terrarium.

Afmetingen, vorm en materiaal

Grootte en vorm zijn van groot belang bij het selecteren van een terrarium. De afmetingen van het terrarium hangen af van de soort dieren of planten die je wilt huisvesten. Grotere dieren hebben meer ruimte nodig om vrij te bewegen, terwijl kleinere dieren vaak tevreden zijn met een kleiner terrarium. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de vorm van het terrarium. Sommige dieren hebben meer verticale ruimte nodig om te kunnen klimmen, terwijl anderen juist meer horizontale ruimte nodig hebben om te graven of te zwemmen.

Het materiaal waarvan het terrarium is gemaakt, is een andere belangrijke overweging. Terrariums worden doorgaans vervaardigd uit glas of kunststof. Glas is duurzamer, gemakkelijker schoon te maken en beter bestand tegen krassen. Kunststof terrariums zijn vaak lichter en goedkoper, maar kunnen na verloop van tijd krassen vertonen. Het is van belang dat het materiaal van het terrarium van goede kwaliteit is en geschikt is voor de specifieke dieren of planten die je wilt huisvesten.

Ventilatie en regulatie

Een goede ventilatie is essentieel om een gezonde omgeving in het terrarium te waarborgen. Het terrarium moet voorzien zijn van ventilatieopeningen aan de zijkanten of bovenkant, zodat er een goede luchtstroom mogelijk is. Dit helpt bij het reguleren van de temperatuur en voorkomt overtollige vochtigheid, wat de groei van schimmels en bacteriën kan bevorderen.

Temperatuur en luchtvochtigheid zijn van cruciaal belang voor verschillende diersoorten en planten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het terrarium kan worden uitgerust met de juiste verwarmings- en verlichtingsapparatuur om de gewenste temperatuur en luchtvochtigheid te handhaven. Het gebruik van thermometers en hygrometers is een handige manier om deze parameters te controleren en bij te houden.

Fotosynthese

Voor terrariums met levende planten is goede verlichting essentieel voor fotosynthese en groei. Afhankelijk van de plantensoorten die je wilt kweken, dien je mogelijk speciale verlichtingsopties te overwegen, zoals UVB-lampen voor reptielen. Dieren hebben ook specifieke verlichtingsbehoeften, zoals daglichtsimulatie of nachtverlichting. Het is van belang om de juiste verlichting te kiezen en deze regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen.

Het substraat en de inrichting van het terrarium zijn ook belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Het substraat is het materiaal dat je op de bodem van het terrarium plaatst, zoals bodembedekkers of zand. Het type substraat hangt af van de behoeften van de dieren of planten. Sommige dieren hebben een vochtig substraat nodig, terwijl anderen de voorkeur geven aan een drogere omgeving. Het is van belang om het juiste substraat te kiezen en rekening te houden met de veiligheid van de dieren. Bovendien kun je het terrarium verrijken met takken, schuilplaatsen, waterbakken en andere inrichtingselementen die voldoen aan de behoeften van de bewoners.

Onderhoud en veiligheid

Toegankelijkheid is een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een terrarium. Je moet gemakkelijk toegang hebben tot het terrarium voor onderhoudsdoeleinden, zoals schoonmaken, voeren en eventuele aanpassingen. Terrariums met voordeuren of afneembare bovenkanten vergemakkelijken het onderhoud aanzienlijk.

Veiligheid is een cruciaal aandachtspunt, vooral als je van plan bent om dieren in het terrarium te houden. Zorg ervoor dat het terrarium is uitgerust met een veilige vergrendeling om te voorkomen dat dieren ontsnappen. Controleer ook of er geen scherpe randen of gevaarlijke materialen aanwezig zijn die de dieren kunnen verwonden. Bij het kiezen van een terrarium voor reptielen is het van belang om rekening te houden met het type dier en hun specifieke behoeften, zoals UVB-doorlaatbaar glas voor reptielen die afhankelijk zijn van natuurlijk zonlicht.

Regelmatig onderhoud en schoonmaken zijn vereist voor terrariums. Zorg ervoor dat je een terrarium kiest dat gemakkelijk schoon te maken is en waarbij je toegang hebt tot alle gebieden. Terrariums met afneembare bodems of uitneembare panelen vergemakkelijken het schoonmaakproces. Het is ook belangrijk om de duurzaamheid van het terrarium in overweging te nemen en te controleren of het bestand is tegen frequent reinigen en desinfecteren.

Tot slot dien je ook rekening te houden met de kosten. Terrariums variëren in prijs, afhankelijk van het formaat, materiaal en merk. Het is verstandig om je budget te overwegen en op zoek te gaan naar een terrarium dat aan je behoeften voldoet zonder dat dit een financiële last vormt. Vergeet niet dat naast het terrarium zelf er ook kosten zijn voor verlichting, verwarming, accessoires, voedsel en mogelijk medische zorg voor de dieren.

Terrarium aanbevelingen

Exo Paludarium Terrarium - 30 x 30 x 60 cm

Paludarium Terrarium - 30 x 30 x 60 cm

Het Exo Terra glasterrarium is ontworpen door Europese herpetologen en is de perfecte huisvesting voor reptielen en amfibieën. De deuren aan de voorkant zorgen voor gemakkelijke toegang tijdens het voeren en onderhouden. Dankzij de speciaal ontworpen sluiting is ontsnappen uitgesloten, en de deuren kunnen afzonderlijk worden geopend. De bovenkant van het terrarium bestaat volledig uit staalgaas, waardoor UVB en infrarood licht kunnen doordringen. Bovendien kan het gaas volledig worden verwijderd, wat het inrichten en onderhouden vergemakkelijkt.

Aan beide achterzijden van het draadrooster zijn vijf afsluitbare openingen voor snoeren en buizen, ideaal voor het gebruik van Heat Wave Rocks, Waterfalls, sensoren, en andere accessoires in het terrarium. De verhoogde bodem van het terrarium biedt de mogelijkheid om een substraatverwarmer aan de onderkant te plaatsen, waardoor een deel van het grondoppervlak wordt verwarmd. De extra hoge voorruit is perfect voor dikke bodembedekking (voor gravende reptielen), een watergedeelte (voor paludarium) of om een Exo Terra Reptile Den aan te brengen. De natuurlijke achterwand heeft dezelfde kleur als de andere decoratiematerialen van Exo Terra.

Exo Paludarium Terrarium - 30 x 30 x 30 cm

Exo Terra Glazen Mini Terrarium - 30 x 30 x

Deze Paludarium komt overeen met bovengenoemd terrarium, maar is kleiner van formaat (“de kleine broer”)

Exo Paludarium Terrarium - 90x45x60 cm

Exo Terra Glas Terrarium - Terraria

Ook dit terrarium komt van Exo. Dit is de premium variant die ruim van formaat is. 

Exo Terra Terrarium Faunarium Mini - 18x11x12.5 cm

Exo Terra Faunarium is een gemakkelijk te gebruiken, stapelbaar polyvalent plastic terrarium voor reptielen, amfibieën, muizen, en arachniden en insecten. Ideaal als je klein wilt beginnen!