De mooiste krabpalen en krabbomen van het jaar 2024

Een krabpaal speelt een essentiële rol in het leven van een kat. Het fungeert niet alleen als een fysiek trainingsplatform, maar biedt ook een plek waar een kat zijn natuurlijke gedrag kan uiten en de gezondheid van zijn klauwen kan onderhouden. Dit artikel gaat in op het nut van een krabpaal en enkele belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf ervan. Daarnaast lichten we een aantal producten uit.

> Klik hier om direct naar producten te navigeren

Eerst en vooral helpt een krabpaal de gezondheid van de klauwen van de kat te behouden. Katten hebben een natuurlijke neiging om te krabben en het is cruciaal om deze behoefte te accommoderen. Krabben helpt katten hun klauwen te scherpen en de buitenste lagen van hun klauwen te verwijderen, wat bijdraagt aan de algemene hygiëne en gezondheid van de klauwen.

Daarnaast dient een krabpaal ook als een vorm van fysieke oefening. Het geeft katten de kans om te klimmen, te springen en te balanceren, wat bijdraagt aan hun algemene fitheid en behendigheid. Het kan ook helpen om overgewicht en obesitas bij huiskatten te voorkomen, aangezien het krabben aan de paal een actieve bezigheid is.

Bovendien biedt een krabpaal ook een territoriale markeringsplek voor katten. Katten zijn territoriale dieren en gebruiken vaak visuele en geurmarkeringen om hun territorium te claimen. Door een krabpaal te voorzien, kunnen katten dit gedrag veilig en op een passende manier uiten zonder schade aan te richten aan meubels of andere eigendommen.

Bij het kiezen van een krabpaal zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Ten eerste, overweeg de grootte van de krabpaal in verhouding tot de grootte van uw kat. Het moet groot genoeg zijn zodat de kat zich volledig kan uitstrekken om te krabben. Kleinere katten hebben mogelijk geen grote krabpaal nodig, terwijl grotere kattenrassen meer baat kunnen hebben bij een grotere en stevigere krabpaal.

Ten tweede, let op het materiaal van de krabpaal. Sommige materialen zijn aantrekkelijker voor katten om te krabben dan anderen. Vaak geven katten de voorkeur aan materialen die wat weerstand bieden en die hen in staat stellen om zowel hun klauwen te slijpen als zichtbare markeringen achter te laten.

Ten slotte, denk aan de locatie van de krabpaal in uw huis. Het moet op een toegankelijke en uitnodigende plek staan waar uw kat zich comfortabel voelt om te krabben. Een krabpaal in een hoek van een kamer die zelden wordt gebruikt, zal waarschijnlijk worden genegeerd.

Kortom, een krabpaal is een nuttige aanvulling op elk kattenhuis. Het biedt een uitlaatklep voor natuurlijk gedrag, draagt bij aan de gezondheid van de klauwen, bevordert lichaamsbeweging en helpt bij territoriale markeringen. Bij de aanschaf van een krabpaal is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, het materiaal en de locatie om ervoor te zorgen dat het aantrekkelijk en nuttig is voor uw kat.

Is een krabpaal noodzakelijk?

Een krabpaal is niet absoluut noodzakelijk voor het welzijn van een kat, maar het biedt veel voordelen en kan helpen bij veelvoorkomende gedragsproblemen. Hier zijn enkele redenen waarom een krabpaal nuttig kan zijn:

 1. Klauwonderhoud: Katten krabben om hun klauwen te onderhouden. Dit helpt bij het verwijderen van de buitenste laag van hun klauwen, waardoor de groei van gezonde nieuwe klauwen wordt bevorderd.

 2. Territorium markeren: Katten markeren hun territorium door te krabben. Ze hebben geurklieren in hun poten en door te krabben, laten ze een visuele markering en hun geur achter, waardoor andere katten weten dat dit hun territorium is.

 3. Rekoefening en lichaamsbeweging: Het krabben geeft katten de kans om hun lichaam te strekken en te bewegen, wat bijdraagt aan hun algehele gezondheid en welzijn.

 4. Stressvermindering: Krabben kan ook een vorm van stressvermindering zijn voor katten.

 5. Bescherming van meubels: Door een aantrekkelijk alternatief te bieden, zoals een krabpaal, kunnen katten minder geneigd zijn om aan meubels of andere ongewenste items in het huis te krabben.

Als je besluit geen krabpaal in huis te nemen, is het belangrijk om een alternatief te hebben waar je kat aan kan krabben. Dit kan een krabmat, een stuk ruw hout, of zelfs kartonnen krabplanken zijn.

Hoogte krabpaal

De hoogte van een krabpaal voor een kat hangt grotendeels af van de persoonlijkheid en het gedrag van je kat. Sommige katten houden ervan om hoog te klimmen en het overzicht over hun omgeving te hebben, terwijl andere katten de voorkeur geven aan lager gelegen gebieden.

Over het algemeen wordt aangeraden om een krabpaal te kiezen die minstens zo hoog is als je kat wanneer deze rechtop op zijn achterpoten staat. Dit geeft je kat de mogelijkheid om volledig uit te rekken tijdens het krabben, wat zowel goed is voor hun lichaamsbeweging als voor het onderhoud van hun klauwen.

Voor katten die van klimmen houden, kun je overwegen om een krabpaal aan te schaffen die zo hoog is dat je kat vanaf de bovenste plank het overzicht over de kamer heeft. Dit kan variëren, afhankelijk van de hoogte van je kamers, maar krabpalen die tot aan het plafond reiken, zijn populair bij veel katten.

Hippe design krabpalen

Nancy's XXL Krabpaal voor katten - Kattenboom - Grijs - 60cm x 55cm x (1.72m)

Nancy's XXL Krabpaal voor katten - Kattenboom - Grijs - 60 x 55 x 172 cm

Een all-in-one speelplaats voor katten voorzien van ruime speelboom en meerdere zitstokken.

Sterke punten opgesomd:

 • Ruime speelgelegenheid
 • Eenvoudige installatie
 • Uitmuntende materialen garanderen een lange levensduur
 • Verfijnd en hoogwaardig ontwerp
 • Probleemloos te verplaatsen

Met meer dan 50 reviews en een gemiddeld cijfer 4,5/5 sterren weet je dat je een goede krabpaal in huis haalt. 

Hoppa! Kattenboom groot, met 3 kattengrotten - Grijs - Sisal (1.43m)

Hoppa! Kattenboom - Krabpaal - Dik Bekleed - Lichtgrijs - Sisal/Fluweel - 55 x 45 x 143

Op de twee gezellige uitkijkplatforms met dikke bekleding hebben je katten een perfect zicht op alles wat er in je huis gebeurt. Het is een ideale plek om te loungen, vooral in de grote, stabiele hangmat van deze krabboomtoren, terwijl de zon buiten schijnt en jij ontspannen op de bank ligt. Deze ‘klimtuin’ heeft elementen op verschillende hoogtes zodat zelfs de kleinste kittens of oudere katten gemakkelijk kunnen klimmen. Met dik pluche, krasbestendige sisal en robuuste houten planken zullen de materialen van deze kattentoren zelfs de meest veeleisende kat tevreden stellen.

Deze kattenboom krijgt een 4,5/5 sterren beoordeling. Meer dan 70 tevreden kopers lieten een review achter.

Hoge krabpalen

Hoppa! Kattenboom - Krabpaal - Rookgrijs - Spaanplaat/Pluche/Sisal - 55cm x 60cm x 1.72m

hoppa xxl

U vraagt om een hoge krabpaal? Dan krijgt u een hoge krabpaal. Deze kattenboom van Hoppa is maar liefst 1.72m hoog en voorzien van een aantal opties waaronder rustplaatsen, krabpalen en hemelse bedjes.

Deze kattenboom krijgt een beoordeling van 4,7/5 sterren en bijna 80 tevreden reviews zeggen iets over de tevredenheid van eerdere kopers!

FEANDREA grote krabpaal - 1.72m

FEANDREA grote krabpaal

Deze ruime kattenhuis beschikt over 3 comfortabele uitkijkplatforms van pluche en 2 royale grotten – een droomverblijf voor elke huiskat.

Inclusief een speeltuin op het gelijkvloers: Behalve comfortabele rustplekken in de bovenste delen van de krabpaal, biedt de onderste zone een boeiende speelomgeving met een schuine krabplank. Daarnaast voorzien van een luxueus bed met perfect uitzicht.

Bijna 80 tevreden kopers gingen je voor en lieten een goede review achter van bijna 4,5/5 sterren.

Houten krabpalen

Ars Longa - Houten krabpaal suar voor katten - plantenpaal - 200cm

Prachtige krabpaal voor katten gemaakt van suar hout. Deze krabpaal is zonder bewerking niet geschikt voor buiten. Let op dat al het hout kan verschillen van kleur en elk product uniek is. Deze paal is te verkrijgen in de maten 120cm – 150cm en 200cm. De maten van de plateaus zijn 35cm x 40cm. De voetplaat is 6cm dik.

Je haalt hiermee absoluut iets unieks in huis.

Nadeel: fikse prijskaart van rond de 300 euro.

Nancy's Luxe Krabpaal - Hout - Bruin - 88cm

Luxe Krabpaal - Hout - Bruin - 88cm

Deze krabpaal is gemaakt van imitatiebont, sisal en MDF.

Voorzien van diverse platformen waardoor jouw kat veilig in het onderste kattenhuisje kan schuilen en vanaf een hoge positie haar territorium kan bewaken.

Elke etage van de kattenboom is voorzien van zachte en warme kussens, ideaal voor jouw kat om op te relaxen. Ze zijn bevestigd met veilige kittenband sluitingen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je huisdier. Bovendien zijn de kussens eenvoudig te reinigen.

De stam van de krabpaal is volledig bekleed met sisal, wat zowel de levensduur van de krabpaal als van je bank verlengt, terwijl je kat tegelijkertijd haar nagels kan onderhouden.

Stevige krabpalen voor Maine Coon en soortgelijk

Maine Coons zijn een van de grootste huiskatrassen, en ze hebben specifieke behoeften als het gaat om krabpalen. Ze zijn zwaarder dan gemiddeld, en hebben daarom een krabpaal nodig die stevig en stabiel genoeg is om hun gewicht te dragen. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten bij het kiezen van een krabpaal voor een Maine Coon:

 1. Stevigheid: De krabpaal moet stevig zijn en een brede basis hebben om te voorkomen dat hij omvalt wanneer je Maine Coon erin klimt of eraan krabt.

 2. Grootte: Maine Coons zijn grote katten, dus ze hebben een grote krabpaal nodig. De paal moet lang genoeg zijn om hen in staat te stellen zich volledig uit te strekken tijdens het krabben. Bovendien moeten alle platforms en huisjes op de paal groot genoeg zijn voor de kat om comfortabel in te passen.

Quapas - katten krabpaal - Phoenix - donkergrijs - maine coon - extra stevig 3 hangmat XXL 128cm

Quapas - katten krabpaal - Phoenix - donkergrijs - maine coon - extra stevig 3 hangmat XXL 128cm - kattenkrabpaal

Deze krabpaal van topkwaliteit is speciaal ontworpen voor grotere en zwaardere rassen, zoals de Maine Coon. Deze extra luxueuze krabpaal beschikt over drie ruime, verstevigde hangmatten en sisalpalen met een indrukwekkende dikte van 12 cm.

Stabiliteit wordt gewaarborgd door een verzwaarde bodemplaat. De hangmatten, bekleed met extra dik en zacht pluche (680 gr), zijn heerlijk comfortabel, wat bijdraagt aan een ultieme ligervaring.

De lange sisalpalen bieden voldoende mogelijkheden voor je kat om te krabben en zo na een dutje zijn energie kwijt te raken.

Krabpaal onderhouden

Het schoonmaken van een krabpaal kan lastig zijn, omdat de stoffen en materialen die voor krabpalen worden gebruikt vaak niet in de wasmachine kunnen. Er zijn echter verschillende stappen die je kunt nemen om een krabpaal schoon te maken en te onderhouden:

 1. Stofzuigen: Het eerste wat je moet doen, is alle haar en losse deeltjes verwijderen. Je kunt dit doen door de krabpaal grondig te stofzuigen. Gebruik indien mogelijk een meubelborstel om in alle hoeken en gaten te komen.

 2. Vlekken verwijderen: Als er zichtbare vlekken op de krabpaal zitten, gebruik dan een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om ze te reinigen. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel veilig is voor huisdieren. Test eerst op een klein, onopvallend gebied om te zorgen dat het de kleur of het materiaal van de krabpaal niet aantast. Veeg voorzichtig over de vlek en probeer deze te verwijderen zonder de stof te doordrenken.

 3. Ontgeuren: Krabpalen kunnen soms een sterke geur krijgen, vooral als je kat ze vaak gebruikt. Om geuren te verwijderen, kun je zuiveringszout gebruiken. Strooi een beetje zuiveringszout over de krabpaal en laat het een nacht zitten. De volgende dag kun je het zuiveringszout opzuigen. Het zou de geuren moeten hebben geabsorbeerd.

 4. Droog reinigen: Sommige delen van de krabpaal, zoals de sisal touwen, kunnen niet nat gereinigd worden. Deze kun je schoonmaken door ze te borstelen met een droge, harde borstel.

 5. Regelmatige inspectie: Check regelmatig de krabpaal op losse stukjes, scheuren of andere mogelijke gevaren voor je kat. Het is altijd beter om deze problemen vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen.

Onthoud dat krabpalen slijtage vertonen en na verloop van tijd mogelijk moeten worden vervangen. Dit is volkomen normaal en een teken dat je kat de krabpaal goed gebruikt.