Top 6 honden fietsmanden van 2024

Hondenfietsmanden zijn een geweldig middel om je hond mee te nemen op de fiets. Ze bieden een comfortabele en veilige plek voor je hond. Hondenfietsmanden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, maten en materialen. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk. Daarnaast zijn er zijn veel verschillende accessoires verkrijgbaar om je hondenfietsmand nog comfortabeler te maken, zoals tapijt, zitkussen, draadkap en zelfs een zonnescherm. Kortom, met een hondenfietsmand ben je verzekerd van een comfortabele en veilige reis met je hond.

Er zijn doorgaans twee populaire vormen verkrijgbaar. Dit is de fietsmand voor op het stuur en voor op de bagagedrager. Het voordeel van een fietsmand aan het stuur, is dat je goed zicht hebt op je huisdier. Het nadeel is dat het invloed kan hebben op je stuurgedrag, als je hond veel beweegt.

Let er daarnaast bij aankoop op dat de bevestigingsmaterialen meegeleverd worden. Mocht dat niet het geval zijn, dan dien je deze nog los te bestellen.

Bij de aankoop is ook het formaat van de mand van belang. Kijk goed welk formaat past bij jouw hond. Vanzelfsprekend kunnen niet alle rassen meegenomen worden op de fiets! (Zie je het al voor je? Je Berner Sennen op de bagagedrager?!)

Beste fietsmanden voor voorop en achterop

#1 Basil Buddy MIK

Deze mand heeft afmetingen van 45 x 32 x 22 centimeter en is hiermee geschikt voor kleine honden. De Basil Buddy bevestig je met meegeleverde bevestigingsmaterialen op de bagagedrager van de fiets. Ben je bang dat je hond in de mand gaat kauwen? Dan is dat geen probleem vanuit gezondheid gezien, want de mand is gemaakt van niet-giftig en milieuvriendelijk PP-plastic. Je hond zet je veilig vast met de meegeleverde lijn.
Op de afbeelding zie je een koepel. Deze kun je optioneel bijbestellen.

De Basil Buddy is een veel gekochte mand en met een beoordeling van 4,5 uit de 5 sterren, weet je dat het een goede koop is.

#2 Luna XL aluminium

Deze fietsmand van Luna is een van de best beoordeelde fietsmanden. Naar ons idee is dat niet gek want de mand is licht van gewicht en daarnaast eenvoudig te monteren en te demonteren. Met het zogenoemde fix systeem kan de mand zonder een extra adapterplaat, snel en eenvoudig op alle gebruikelijke bagagedragers gemonteerd worden. Ook op een e-bike. Voor de veiligheid zijn er reflectoren aangebracht, zodat je extra goed zichtbaar bent in het donker. De afmetingen zijn (L)51 x (B)36 x (H)50 cm (incl. koepel), waarvan de bodem afmetingen (L)44 x (B)27 cm zijn. Binnenmaten zijn (L)50 x (B)35 x (H)45 cm. De mand is belastbaar tot 15 kg.

#3 Basil Pasja L

Als je op zoek bent naar een natuurlijk afgelakte hondenfietsmand, dan is deze rieten mand wellicht een goede optie voor jou. De mand is groot van formaat en daarnaast voorzien van een kussentje. De bevestiging is geschikt voor bagagedrager met verschillende buisdiktes, van 6-20mm. Het maximaal toelaatbare gewicht is 15 kg. De mand is 36cm breed, 60c lang en 37cm hoog. Het nadeel van deze hondenfietsmand is het gebruiksgemak van het bevestigingssysteem, dit is even wennen in tegenstelling tot andere fietsmanden met modernere systemen.

#4 Trixie fietsmand bagagedrager zwart

Ook deze fietsmand is om honden mee te nemen achterop de fiets. Deze fietsmand wordt bevestigd op de bagagedrager. Vereiste is dat je een brede drager hebt. Dat wil zeggen dat de breedte tussen 11,8 cm tot 16 cm is. De afmetingen van de mand zijn 60 x 29 x 49 cm.

Met de bijgeleverde korthouder (lijn) blijft je hondje veilig in de mand zitten. Daarnaast is de mand af te dekken door middel van gaas, wat zorgt voor extra veiligheid.

Een nadeel van deze mand is het maximale draaggewicht van 8 kg. Er zijn kleine honden die over dit gewicht heen gaan. Deze mand is dan niet geschikt!

#5 Château Animaux hondenfietsmand  

Ben je op zoek naar een manier om je hond mee te nemen op de fiets, maar heb je geen plek op je bagagedrager? Daar speelt Chateau Animaux op in met de mand die zowel als rugtas, schoudertas of fietsmand te gebruiken is. De mand is 40 cm breed, 36 cm hoog en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 10 kg. Dit is voor de meeste kleine honden ruim voldoende. De fietsmand is eenvoudig op de fiets te bevestigen te verwijderen. Er wordt een kussen meegeleverd. Deze is wasbaar in de wasmachine. Als je de fietsmand niet meer nodig bent, dan kun je deze opvouwen. Hierdoor neemt deze weinig ruimte in bij opslag.

#6 Trixie stuur fietsmand

Deze mand van 41 x 29 x 47 cm bevestig je eenvoudig het stuur van de fiets. De mand is voorzien van een regenkap voor reizen bij slechte weersomstandigheden. Als het mooi weer is, gebruik je deze regenkap vanzelfspreken niet. Met de geïntrigeerde korthouder, zorg je dat de lekker om zich heen kan kijken zonder dat hij/zij uit de mand springt.

De mand is voorzien van een click & go systeem, waarmee je de mand van de beugel kunt halen en kunt meenemen als stevige draagtas.

Uit de reviews kun je opmaken dat je een zeer functionele mand in huis haalt. Als nadeel wordt de kwaliteit van het materiaal genoemd. Ga er zorgzaam mee om. Overweeg een ander type hondenmand als je verwacht dat bijvoorbeeld je puppy in het materiaal gaat bijten.

Alternatieven

Een hondenfietsmand is over het algemeen kleiner en lichter dan een fietskar, waardoor het gemakkelijker is om door drukke straten te manoeuvreren en scherpe bochten te maken.  Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een hondenfietsmand, denk aan:

  1. Beperkte ruimte: Een hondenfietsmand biedt meestal minder ruimte dan een hondenfietskar, waardoor het moeilijk kan zijn om grotere honden comfortabel te vervoeren. Het kan ook beperkt zijn in termen van bewegingsvrijheid voor je hond.

  2. Gewichtsbeperkingen: Vanwege de beperkte grootte en draagkracht van een hondenfietsmand zijn er gewichtsbeperkingen voor je hond. Het is belangrijk om te controleren of je hond binnen het aanbevolen gewichtsbereik valt voordat je een hondenfietsmand gebruikt.

  3. Beperkte bescherming: In vergelijking met een hondenfietskar biedt een hondenfietsmand minder bescherming tegen de elementen en verkeersomstandigheden. Je hond kan bijvoorbeeld worden blootgesteld aan wind, regen of insecten tijdens het fietsen.

Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen welk vervoersmiddel het meest geschikt is voor jou en je hond, rekening houdend met hun grootte, gewicht, gedrag en comfort. Een hondenfietskar kan dus een goed alternatief zijn om toch lekker en veilig met jouw hond op pad te kunnen! Lees ook ons aankoopadvies over hondenfietskarren.