Hamster ontsnapt? Hier enkele tips om ‘m terug te vinden!

Als een hamster is ontsnapt, kan het een echte uitdaging zijn om hem terug te vinden. Hamsters zijn kleine, nieuwsgierige dieren die zich graag verstoppen op donkere, warme en rustige plekken. Hier zijn enkele algemene plaatsen en tips om je ontsnapte hamster te zoeken:

 1. Achter of onder meubels: Check achter banken, onder bedden, kasten, en andere grote meubelstukken.
 2. In kleine openingen: Hamsters kunnen door verrassend kleine gaten en kieren kruipen. Controleer de plinten, ventilatieopeningen, en andere kleine openingen in je huis.
 3. Kleding en textiel: Hamsters kunnen zich verstoppen in opgestapelde kleding, schoenen, beddengoed of handdoeken.
 4. In de keuken: Achter of onder apparaten zoals de koelkast of oven.
 5. In de badkamer: Achter het toilet of in een wasmand.
 6. Luister ’s nachts: Hamsters zijn nachtdieren, dus je hebt meer kans om ze ’s nachts te horen rondlopen. Je kunt ’s nachts in een stille kamer zitten en luisteren naar enig geritsel.
 7. Lokken met voedsel: Plaats wat van zijn favoriete voedsel of snacks op open plekken. Je kunt ook een kom voer en water op de grond zetten om hem te lokken.
 8. Maak een val: Je kunt een emmer of een diepe bak nemen en een trap van boeken of andere voorwerpen maken die naar de rand van de emmer leidt. Plaats voedsel in de emmer. De hamster zal de trap opklimmen en in de emmer vallen, maar zal niet in staat zijn om eruit te klimmen.
 9. Laat de kooi open: Als de hamster zijn kooi herkent en hongerig of dorstig wordt, kan hij terugkeren naar zijn vertrouwde omgeving.
 10. Wees geduldig en blijf kalm: Het kan even duren voordat je je hamster terugvindt. Paniek helpt niet en kan de hamster juist afschrikken.

Zorg er tijdens het zoeken voor dat eventuele huisdieren (zoals katten of honden) in een andere kamer zijn opgesloten, zodat ze de hamster niet kunnen schaden. Als je je hamster vindt, benader hem dan rustig en voorzichtig om hem niet te laten schrikken.

Wanneer zorgen maken?

Als je hamster is ontsnapt, is het normaal om je zorgen te maken. Echter, wanneer je specifiek je zorgen moet gaan maken, hangt af van een aantal factoren:

 1. Tijdsduur: Als je hamster slechts een paar uur weg is, is er een goede kans dat hij nog steeds in de buurt is, zich ergens verstopt. Maar als het al meerdere dagen duurt, neemt de kans toe dat hij ergens vastzit, of dat hij geen toegang heeft tot voedsel en water.
 2. Beschikbaarheid van voedsel en water: Een hamster kan enige tijd zonder voedsel overleven, maar het is cruciaal dat hij toegang heeft tot vers water. Zonder water kan een hamster al na 24-48 uur ernstige gezondheidsproblemen krijgen.
 3. Omgevingsgevaren: Als er in je huis potentiële gevaren zijn (zoals andere huisdieren, giftige planten, open waterbronnen, elektrische snoeren, etc.), dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
 4. Temperatuur: Als het in je huis erg koud of juist erg warm is, kan dit gevaarlijk zijn voor een hamster. Hamsters zijn gevoelig voor extreme temperaturen.
 5. Gedrag van de hamster: Als je hamster vóór zijn ontsnapping ziek of zwak was, is het des te urgenter om hem zo snel mogelijk te vinden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter