Het levensonderhoud van een paard: dit is wat je kunt verwachten (aan kostenposten)

Het houden van een paard is een prachtige, maar ook kostbare verantwoordelijkheid. Het gaat niet alleen om de aanschaf van het dier, maar om de constante zorg en het onderhoud gedurende het hele leven van het paard. Dit artikel geeft inzicht in de kosten die hierbij komen kijken.

Basiszorg

Het welzijn van een paard is een combinatie van fysieke gezondheid, mentaal welbevinden en een veilige, stimulerende leefomgeving. Centraler dan al deze aspecten staat de basiszorg. Deze zorg vormt de fundering waarop alle andere aspecten van paardenverzorging zijn gebouwd. Net zoals een huis stevig moet staan op zijn fundamenten, moet een paard kunnen vertrouwen op de consistente, liefdevolle en professionele basiszorg die het dagelijks ontvangt. Deze zorg omvat essentiële elementen zoals voeding, onderdak, preventieve medische zorg en regelmatige controles, die allemaal bijdragen aan de gezondheid, het geluk en de levensduur van het dier. Denk bij basiszorg o.a. aan de volgende aspecten:

 • Stro en Zout: Stro is essentieel voor de stal van een paard en dient regelmatig ververst te worden. De kosten variëren afhankelijk van de regio en het seizoen, maar reken op gemiddeld €4-€7 per baal. Een paard heeft ook zout nodig, een zoutblok kost ongeveer €5 en gaat enkele maanden mee.
 • Voeding: Voeding is een van de grootste kostenposten. Een gemiddeld paard eet ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht per dag aan hooi, wat neerkomt op ongeveer €100-€200 per maand, afhankelijk van de kwaliteit en prijs van het hooi. Daarnaast zijn er ook speciale paardenvoeders en supplementen, wat de kosten verder op kan drijven.
 • Ontwormen en Tandzorg: Het ontwormen is essentieel om parasieten buiten de deur te houden. Een behandeling kost tussen de €10 en €20, afhankelijk van het product. Tandzorg is ook belangrijk; een paardentandarts kost ongeveer €70-€100 per jaarlijkse controle.
 • Veearts: Vaccinaties zijn essentieel om ziekten te voorkomen. Een jaarlijkse check-up en vaccinatie kunnen variëren van €50 tot €100, afhankelijk van de regio en de specifieke behoeften van het paard.

Onverwachte kosten

Het leven zit vol verrassingen, en dat geldt zeker ook voor het houden van paarden. Naast de reguliere uitgaven die komen kijken bij de dagelijkse verzorging van een paard, zijn er ook onvoorziene kosten die plotseling op de proppen kunnen komen. Deze kosten kunnen variëren van medische noodsituaties tot onverwachte schade aan uitrusting of faciliteiten. Zelfs het meest zorgvuldig opgestelde budget kan door dergelijke onvoorziene gebeurtenissen onder druk komen te staan. Het is daarom essentieel voor paardeneigenaren om zich bewust te zijn van de mogelijkheid van deze onverwachte kosten en om voorbereid te zijn op financiële tegenvallers als:

 • Ziekte: Net als bij mensen kunnen paarden ziek worden, en de behandeling kan prijzig zijn. Een simpel bezoek van de dierenarts kan al snel €100 kosten, en complexe behandelingen lopen in de honderden of zelfs duizenden euro’s.
 • Speciale voeding: Sommige paarden hebben dieetbeperkingen of allergieën die speciale voeding vereisen, wat de maandelijkse voedselrekening kan verhogen.
 • Veulens: Als je merrie drachtig wordt, zullen de kosten stijgen. De dracht, bevalling en de zorg voor het veulen kunnen honderden tot duizenden euro’s kosten, afhankelijk van de complicaties en behoeften.

Stalling

Een van de meest fundamentele behoeften van een paard is een geschikte plek om te verblijven. Stalling is niet zomaar een onderdak; het is de omgeving waarin een paard rust, voeding ontvangt, beschermd wordt tegen de weerelementen en interactie heeft met andere paarden en mensen.

De keuze van de juiste stalling is cruciaal voor het welzijn van het dier en kan variëren van eenvoudige schuilplaatsen in de wei tot luxueuze stallen met alle voorzieningen. Maar welke vorm van stalling ook wordt gekozen, het moet voldoen aan de basisbehoeften van het paard en zorgen voor zijn veiligheid en comfort. Er zijn eigenlijk twee opties:

 • Huur: Als je geen eigen land hebt, moet je mogelijk stalruimte huren. De kosten variëren sterk per regio, faciliteiten en services die worden aangeboden. Gemiddeld kost het huren van een stal tussen de €200 en €500 per maand.
 • Op eigen erf: Als je je eigen land en faciliteiten hebt, zijn er nog steeds kosten voor onderhoud, hekwerk, schuilplaatsen en meer. Hoewel je geen huur betaalt, kunnen de onderhoudskosten maandelijks toch oplopen van tientallen tot een paar honderd euro.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een gemiddeld paard dat in een gehuurde stal verblijft:

 • Voeding: €150
 • Stro: €30 (rekenend met 8 balen per maand)
 • Zout: €1,67 (uitgaande van 1 zoutblok per 3 maanden)
 • Ontwormen en tandzorg: €10 (gemiddeld per maand)
 • Veearts: €8,33 (jaarlijks €100, verdeeld over 12 maanden)
 • Stalhuur: €350

Totale maandelijkse kosten: c.a. €550

Let op: dit is een indicatieve schatting en kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en regionale prijzen. Onverwachte kosten zijn hierin niet meegenomen.

Tot slot

Het houden van een paard is een grote financiële verantwoordelijkheid. Het is essentieel om goed onderzoek te doen en financieel voorbereid te zijn op zowel de vaste als onverwachte kosten. Het welzijn van het paard moet altijd voorop staan, dus zorg ervoor dat je je verplichtingen kunt nakomen voordat je de beslissing neemt om een paard aan te schaffen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter