Dit zijn de 10 makkelijkste planten voor je aquarium!

Als je overweegt om een aquarium in huis te halen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Natuurlijk moet je de juiste vissen kiezen die goed samen kunnen leven en ook moet je nadenken over welke steentjes en accessoires je wilt gebruiken. Een ander belangrijk element zijn de aquariumplanten. Wij geven je een overzicht van de 10 makkelijkste en mooiste planten om in je aquarium te plaatsen.

Nut van waterplanten voor je aquarium

Aquariumplanten voegen niet alleen schoonheid toe aan je aquascape, maar ze spelen ook een cruciale rol in het creëren van een gezonde leefomgeving voor je vissen. Ze zorgen voor zuurstof en voeding en vormen een perfecte schuilplaats. In dit artikel vertellen we je meer over zeven makkelijke aquariumplanten die geschikt zijn voor beginners. Deze planten vereisen minimaal onderhoud en gedijen goed in verschillende watercondities. Handig als je net begint met je eerste aquarium of als je gewoon op zoek bent naar eenvoudige plantensoorten om toe te voegen aan je bestaande aquascape!

1. Anubias

Anubias is een populaire keuze onder beginners vanwege zijn veerkracht en gemakkelijke verzorging. Deze plant gedijt goed onder verschillende lichtomstandigheden en kan zowel vastgemaakt worden aan decoraties als geplant worden in substraat. Een groot voordeel van Anubias is dat vissen er graag tussenin schuilen, wat zorgt voor natuurlijke schuilplaatsen.

2. Echinodoris

De Echinodoris, of Amazon Sword, is een prachtige aquariumplant die zorgt voor een weelderig groene uitstraling in je aquascape. Hoewel deze plant iets meer verzorging vereist dan de andere soorten, is hij nog steeds relatief eenvoudig te onderhouden. Zorg ervoor dat je voldoende licht en voedingsstoffen biedt om de groei van de Amazon Sword te stimuleren.

3. Cryptocoryne

Cryptocoryne, ook bekend als crypts, zijn populaire aquariumplanten vanwege hun veelzijdigheid en gemakkelijke verzorging. Deze plant gedijt goed in verschillende lichtomstandigheden en kan zowel in substraat worden geplant als vastgemaakt worden aan decoraties. Deze plant heeft een langzame groei, wat betekent dat je niet vaak hoeft te snoeien. De Cryptocoryne is in vele vormen verkrijgbaar.

4. Egeria of Elodora Densa

Dit is een van de bekendste waterplanten die ideaal is voor beginners. De plant groeit snel (en moet dus af en toe gesnoeid worden) waardoor het een perfecte plant is voor zuurstofvorming. Hij is geschikt voor alle soorten aquaria. Je plaats hem het beste achterin het aquarium omdat hij vrij groot is en snel de hoogte in gaat.

5. De tijgerlotus (Nymphae Zenkeri)

De tijgerlotus is een prachtige plant met hartvormig blad. Het leuke is dat je er wat kleur mee toevoegt aan je aquascape, want het gevlekte blad heeft prachtige kleuren met helder groen, rood en roestbruin. Zo vormt het een prachtig contrast met de vaak helder groene planten met klein blad.

6. Ludwigia Salustris Super Red

Een andere mooie blikvanger is de Ludwigia Salustris. Wanneer deze plant voldoende licht krijgt, worden de kleine ronde blaadjes vlammend rood! De Ludwigia is geschikt voor de middenzone van zowel kleine als grote aquaria en staat erg mooi als je hem combineert met frisgroene plantjes, zoals de volgende plant:

7. Microsorum Narrow Leaf

De Microsorum Narrow Leaf heeft, de naam zegt het al, langwerpig, smal blad. Deze plant is favoriet bij je visjes, omdat deze er prima in kunnen schuilen en zorgen voor schaduwrijke stukken. Dankzij het frisse groen is de Microsorum een mooie blikvanger in je aquarium. Deze veelzijdige plant kan in bijna elk soort aquascape geplaatst worden en maakt daar een weelderig geheel van. 

8. Hygrophila Angustifolia

Mooi, lancetvormig blad, heldergroen en een heel makkelijke groeier. De Hygrophila is heel geschikt voor beginners en doet het perfect als achtergrondplant. Het blad kan verkleuren naar roodbruin en voegt daarmee dus wat extra kleur toe.  

9. Heteranthera Zosterifolia: Sterrenkruid

Het blad van deze middenzone plant is stervormig gerangschikt, vandaar de naam. Hij heeft wel voldoende licht nodig, maar verder is het een makkelijke, mooie plant. Hij is klein en compact, maar als de bosachtige stengels de waterspiegel bereiken, vormt hij talloze zijscheuten. Af en toe snoeien is dan nodig.

10. Rotala Rotundifolia

De ronde Rotala is een soort kameleon onder de waterplanten. Hij kan zich heel goed aanpassen aan de omstandigheden en verandert dan ook van vorm en kleur. Het is een makkelijke stengelplant met kleine (meestal ronde) blaadjes die geschikt is voor de middenzone van elk soort aquarium. 

Nu heb je een goed idee van enkele makkelijke aquariumplanten die geschikt zijn voor beginners. Kies mooie vissen die goed bij elkaar passen (en elkaar niet opvreten of aanvallen!). Zorg voor de juiste watertemperatuur en voor een paar mooie waterplanten die zorgen voor een goede waterkwaliteit en schuilplaatsen voor je vissen. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor een prachtig aquarium met een perfecte aquascape!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter