Kun je je verzekeren tegen schade die je huisdier veroorzaakt?

Als je hond mee op bezoek is en zijn tanden in een meubelstuk zet of tijdens een logeerpartijtje bij de oppas met zijn scherpe nagels de vloer beschadigt, wil je de reparatiekosten natuurlijk vergoeden. Als je een aansprakelijkheidsverzekering huisdieren hebt, is dit meestal snel opgelost, maar niet iedereen heeft deze verzekering afgesloten. Misschien ben je er altijd van uitgegaan dat dit type schade gedekt wordt door een inboedelverzekering, maar dit is bij de meeste verzekeraars niet het geval! In dit artikel lees je hoe je je tegen schade van huisdieren kunt verzekeren.

Schade in huis

Een inboedelverzekering biedt dekking tegen schade aan (losse) spullen in huis, die is veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak. Lees verder als je meer wilt weten over het afsluiten van een inboedelverzekering. Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat ook schade die is veroorzaakt door huisdieren gedekt wordt door de inboedelverzekering, maar in de meeste gevallen is dit niet zo. De meeste verzekeraars vinden namelijk dat je een bewust risico neemt op schade als je een dier in huis haalt en schade aan jouw of andermans huis dan ook onder jouw eigen verantwoordelijkheid valt.

Schade buitenshuis

Het is gelukkig niet zo dat je je helemaal niet kunt verzekeren tegen schade van jouw huisdier. Vooral als jouw kat vrij rondloopt en regelmatig een bezoekje brengt aan de buren, of als jouw hond vaak met je mee gaat op visite, is de kans aanwezig dat hij buitenshuis een keer schade zal veroorzaken. Ook als je er niet bij bent, ben je als baasje wettelijk aansprakelijk voor de daden van jouw viervoeter. Als een huisdier materiële schade of letsel veroorzaakt, kan een aansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden door een schadebedrag uit te keren.

Schade áán je huisdier

Goed om te onthouden als je een huisdier hebt, is dat in sommige gevallen schade áán je huisdier wel onder de inboedelverzekering valt. Sommige verzekeraars sluiten een hond, kat of ander huisdier in hun polisvoorwaarden niet specifiek uit als ‘zaak’, waardoor zij onder hetzelfde begrip vallen als meubelstukken en andere spullen in huis. Als het huisdier binnenshuis en door toedoen van iets of iemand anders gewond raakt, wordt de dag- en nieuwwaarde bepaald en in sommige gevallen een schadebedrag uitgekeerd. Zeker de moeite van het indienen waard dus bij ongelukjes in huis. Nu ben je op de hoogte van de mogelijkheden bij schade door of aan jouw huisdier!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter