Wat valt er onder een woonverzekering met huisdieren in huis?

Heb je onlangs gezinsuitbreiding gekregen in de vorm van een huisdier? Dan kun jij je waarschijnlijk al snel geen leven zonder dit dier meer voorstellen. Doordat je de eerste tijd op een roze wolk leeft, is de kans groot dat je niet aan je verzekeringen denkt. Zonde, want een hond of kant kan schade aanrichten in en rondom je woning. Gelukkig ben je hier vaak deels voor verzekerd, want schade door huisdieren valt onder een woonverzekering. Om je hier wat meer inzicht in te geven, vertellen wij je in deze tekst wat er precies onder een woonverzekering valt met huisdieren in huis.

Huisdier heeft schade veroorzaakt aan losse spullen in huis
Honden en katten vinden het leuk als er mensen in de buurt zijn. Helaas ontkom je er niet aan om ze zo nu en dan alleen te laten. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar tijdens je afwezigheid kan het dier schade aanrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld tegen de televisie springen als hier een vlieg op zit die ze willen vangen. Als het apparaat hierdoor omvalt, zit er mogelijk een barst in het scherm.
Heb je een inboedelverzekering? Dan denk je misschien dat je verzekeraar de schade vergoedt. Dit is alleen niet het geval, want verzekeraars sluiten schade aan de inboedel door huisdieren vaak uit.

Hoe zit het met schade aan en diefstal van een huisdier?
Breekt er brand uit in je woning en is je huisdier hier nog aanwezig? Dan kan hij gewond raken of zelfs overlijden. Als je een inboedelverzekering hebt, keert een verzekeraar soms wel geld uit voor schade aan je huisdier. Dit is overigens lang niet bij elke verzekeraar het geval, waardoor dit iets is om rekening mee te houden als je een inboedelverzekering afsluit. Naast schade door brand dekt een verzekeraar vaak ook schade of bliksem, ontploffing, storm en diefstal. Voor diefstal geldt meestal wel een maximumbedrag. Bovendien keert een verzekeraar alleen geld uit als het dier gestolen is uit je woning of een bijgebouw.

Schade door een huisdier dat niet van jou is
Het kan gebeuren dat een huisdier van iemand anders in jouw woning komt en hier schade aanricht. Of je hiervoor verzekerd bent, hangt af van de manier waarop het dier binnen is gekomen. Zwerft er al een tijdje een kat rond bij je woning en vind je dit zielig? Dan laat je hem misschien binnen. Als het dier hier schade aanricht, hoef je niet bij je verzekeraar aan te kloppen. Je hebt het dier zelf immers binnengelaten. Verschaft een kat zich toegang tot je woning via een open raam en richt hij hier vervolgens schade aan? Dan is dit vaak alleen verzekerd als je een allrisk inboedelverzekering hebt. Met de standaard-inboedelverzekering draai je zelf meestal op voor de kosten.

Aansprakelijkheidsverzekering en huisdieren
Een aansprakelijkheidsverzekering mag dan geen woonverzekering zijn, maar toch vinden we het belangrijk om deze verzekering hier te benoemen. Dit komt vooral doordat huisdieren ook schade kunnen veroorzaken aan (spullen van) een ander. Ontsnapt je hond en zet hij zijn tanden in het been van de buurvrouw? Dan stelt zij je waarschijnlijk aansprakelijk voor de schade, want jij bent de eigenaar van het dier. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering draai je niet zelf op voor deze kosten. Schade die je huisdier bij een ander veroorzaakt valt bij veel verzekeraars namelijk binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter