Beste manieren om hondengeur te voorkomen

Als trotse hondeneigenaar weet je dat de liefde voor je viervoeter oneindig is. Maar eerlijk is eerlijk, die typische hondengeur in je huis en op je meubels, die mag best wat minder aanwezig zijn. De vraag is: hoe houd je je hond én je huis fris? Hier zijn enkele beproefde methoden om die kenmerkende hondengeur te voorkomen.

1. Regelmatig Wassen

Hoewel je hond niet elke dag een bad nodig heeft, kan regelmatig wassen wel helpen om de geur te verminderen. De frequentie hangt af van het ras, de vacht en de activiteiten van je hond. Kies voor een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de vacht goed uitspoelt, zodat er geen shampoo-resten achterblijven. Wassen is vooral aangeraden als je hond b.v. heeft gezwommen in een vieze sloot of modderpoel!

2. Verzorg de Vacht

Borstel je hond regelmatig om losse haren, vuil en huidschilfers te verwijderen. Vooral bij langharige rassen kan dit een groot verschil maken. Bovendien is het borstelen een mooi moment van binding met je hond en voorkomt het klitten en matjes.

3. Gezonde Voeding

Wat je hond eet, heeft invloed op zijn geur. Goede, uitgebalanceerde voeding kan helpen de huid en vacht van je hond gezond te houden, wat geurtjes kan verminderen. Vermijd goedkoop voer met vulmiddelen en kunstmatige toevoegingen.

4. Reinig de Oren

De oren van je hond kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en gist, wat kan leiden tot een onaangename geur. Maak de oren van je hond regelmatig schoon met een speciaal daarvoor bestemde oorreiniger.

5. Onderhoud de Leefomgeving

  • Manden en Bedden: Was de mand of het bed van je hond regelmatig. De stoffen kunnen geuren vasthouden, vooral als je hond er graag in ligt na een regenachtige wandeling.
  • Speelgoed: Ook hondenspeeltjes kunnen een bron van geur zijn. Was ze regelmatig, of vervang ze als ze te oud worden.
  • Vloeren: Stofzuig regelmatig en gebruik een stoomreiniger voor je tapijten en meubels. Er zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar die geuren neutraliseren.

6. Luchten

Goede ventilatie is cruciaal. Zorg ervoor dat je regelmatig je huis lucht, zodat geuren niet blijven hangen. Overweeg ook een luchtreiniger aan te schaffen, vooral als je meerdere huisdieren hebt.

7. Tandverzorging

Een slechte adem bij je hond kan bijdragen aan de algehele geur in huis. Poets de tanden van je hond met een speciale hondentandpasta en geef kauwspeeltjes of -snacks die helpen het gebit schoon te houden.

8. Regelmatige Gezondheidscontroles

Gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan een onaangename geur. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts kunnen gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen en behandelen.

9. Gebruik Natuurlijke Geurverfrissers

Overweeg het gebruik van natuurlijke geurverfrissers zoals baking soda op tapijten en meubels. Laat het een paar uur intrekken en zuig het vervolgens op. Lavendel- en eucalyptusolie kunnen ook helpen om de lucht te verfrissen.

10. Train je Hond

Als je hond graag graaft of rolt in onaangename dingen tijdens wandelingen, dan kan training helpen. Leer je hond commando’s als “nee” of “stop” om dit gedrag te ontmoedigen.

Conclusie

Een hond in huis hebben betekent niet automatisch dat je moet leven met onaangename geurtjes. Door bovenstaande tips in praktijk te brengen, kun je genieten van de vreugde van het hebben van een hond zonder de ongewenste geuren. Het gaat allemaal om preventie, regelmatige verzorging en wat extra aandacht voor je trouwe viervoeter en zijn omgeving.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter