Deze zaken moet je nooit aan je kat voeren omwille van gezondheidsredenen

Katten zijn geliefde huisdieren en worden vaak beschouwd als volwaardige gezinsleden. Als verantwoordelijke katteneigenaar is het van groot belang te weten wat je je kat wel en niet mag voeren. Hoewel sommige voedingsmiddelen voor mensen veilig en zelfs gezond zijn, kunnen ze voor katten schadelijk of zelfs dodelijk zijn. Hieronder bespreken we een aantal voedingsmiddelen die je nooit aan je kat moet geven omwille van gezondheidsredenen.

Chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die zeer giftig is voor katten. Net als bij honden kunnen katten theobromine niet goed metaboliseren, wat kan leiden tot ophoping in hun systeem. Symptomen van chocoladevergiftiging bij katten zijn onder andere braken, diarree, verhoogde hartslag, rusteloosheid en in ernstige gevallen toevallen en de dood. Donkere chocolade en bakchocolade bevatten de hoogste niveaus van theobromine en zijn daarom het gevaarlijkst.

Uien en knoflook

Uien en knoflook, in welke vorm dan ook (rauw, gekookt, gedroogd of poeder), kunnen de rode bloedcellen van katten beschadigen, wat leidt tot hemolytische anemie. Deze aandoening kan symptomen veroorzaken zoals zwakte, vermoeidheid, verlies van eetlust, bleke slijmvliezen en ademhalingsproblemen. Zelfs kleine hoeveelheden uien of knoflook kunnen gevaarlijk zijn voor katten, dus het is belangrijk om deze ingrediënten volledig te vermijden.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen bij katten acute nierfalen veroorzaken, hoewel de exacte oorzaak van deze toxiciteit nog onbekend is. Symptomen van druiven- en rozijnenvergiftiging zijn onder andere braken, diarree, lethargie, verminderde eetlust en buikpijn. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn, dus het is het beste om druiven en rozijnen volledig uit het dieet van je kat te weren.

Avocado

Avocado’s bevatten persine, een stof die voor veel dieren, inclusief katten, giftig kan zijn. Hoewel sommige katten toleranter zijn voor persine dan andere, kan het eten van avocado leiden tot maag- en darmklachten zoals braken en diarree. Bovendien vormt de pit van de avocado een verstikkingsgevaar en kan het bij inslikken leiden tot darmobstructies.

Cafeïne

Cafeïne, aanwezig in koffie, thee, energiedrankjes en sommige medicatie, bevat methylxanthines die zeer giftig zijn voor katten. Symptomen van cafeïnevergiftiging zijn onder andere rusteloosheid, snelle ademhaling, verhoogde hartslag, spiertrillingen en in ernstige gevallen toevallen en de dood. Het is belangrijk om alle vormen van cafeïne buiten het bereik van je kat te houden.

Alcohol

Alcohol heeft een veel ernstiger effect op katten dan op mensen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot alcoholvergiftiging. Symptomen zijn onder andere braken, diarree, desoriëntatie, ademhalingsproblemen, coma en de dood. Alle vormen van alcohol moeten strikt vermeden worden om de gezondheid van je kat te beschermen.

Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die veel voorkomt in suikervrije kauwgom, snoep, gebak en sommige tandverzorgingsproducten. Bij katten kan xylitol een snelle afgifte van insuline veroorzaken, wat leidt tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). Symptomen van xylitolvergiftiging zijn onder andere braken, verlies van coördinatie, toevallen en leverfalen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.

Rauw vlees, vis en eieren

Rauw vlees, vis en eieren kunnen bacteriën zoals Salmonella en E. coli bevatten, die zowel katten als mensen ziek kunnen maken. Rauw vis kan ook een enzym bevatten dat de opname van vitamine B1 (thiamine) belemmert, wat kan leiden tot neurologische problemen bij katten. Het koken van vlees, vis en eieren doodt deze schadelijke bacteriën en enzymen, waardoor het veiliger is voor consumptie.

Botten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kat een bot te geven om op te knagen, kunnen botten splinteren en vast komen te zitten in de keel, maag of darmen van je kat. Dit kan verstikking, scheuren in het spijsverteringskanaal en obstructies veroorzaken, wat vaak een spoedoperatie vereist.

Noten

Sommige noten, zoals macadamianoten, zijn zeer giftig voor katten. Ze kunnen zwakte, depressie, braken, trillen en hyperthermie veroorzaken. Andere noten kunnen verstikkingsgevaar opleveren of maag-darmproblemen veroorzaken.

Door je bewust te zijn van deze gevaarlijke voedingsmiddelen en ervoor te zorgen dat je kat er niet mee in aanraking komt, kun je bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je geliefde huisdier. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft gegeten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter