Deze zaken moet je nooit aan je hond voeren omwille van gezondheidsredenen

Honden zijn vaak de beste vrienden van de mens en maken deel uit van het gezin. Als verantwoordelijke hondeneigenaar is het belangrijk om te weten wat je je hond wel en niet mag voeren. Sommige voedingsmiddelen die voor mensen veilig zijn, kunnen voor honden zeer schadelijk of zelfs dodelijk zijn. Hieronder bespreken we een aantal voedingsmiddelen die je nooit aan je hond moet geven omwille van gezondheidsredenen.

Chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die zeer giftig is voor honden. Honden kunnen theobromine niet zo snel metaboliseren als mensen, waardoor het zich ophoopt in hun systeem en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Symptomen van chocoladevergiftiging zijn onder andere braken, diarree, rusteloosheid, snelle ademhaling, verhoogde hartslag en zelfs toevallen. In ernstige gevallen kan het dodelijk zijn. Donkere chocolade en bakchocolade bevatten de hoogste niveaus van theobromine en zijn dus het gevaarlijkst.

Uien en knoflook

Uien en knoflook, of ze nu rauw, gekookt, gedroogd of in poedervorm zijn, kunnen schade toebrengen aan de rode bloedcellen van honden, wat leidt tot bloedarmoede. Symptomen van bloedarmoede zijn onder andere zwakte, lusteloosheid, en ademhalingsproblemen. Inname van grote hoeveelheden kan dodelijk zijn. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn, vooral als ze regelmatig worden gegeven.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen bij sommige honden acuut nierfalen veroorzaken. De exacte stof die deze toxiciteit veroorzaakt, is nog onbekend, maar de effecten kunnen zeer ernstig zijn. Symptomen beginnen vaak met braken en diarree, gevolgd door lethargie, verminderde eetlust, en uiteindelijk nierfalen. Zelfs een kleine hoeveelheid kan gevaarlijk zijn, dus het is het beste om druiven en rozijnen volledig uit het dieet van je hond te weren.

Avocado

Avocado’s bevatten persine, een stof die voor honden giftig kan zijn. Hoewel sommige honden toleranter zijn voor persine dan andere, kan het eten van avocado leiden tot maag- en darmklachten zoals braken en diarree. De pit van de avocado vormt daarnaast een verstikkingsgevaar en kan bij inslikken leiden tot darmobstructies.

Cafeïne

Net als chocolade bevat cafeïne methylxanthines die giftig zijn voor honden. Cafeïne kan ernstige symptomen veroorzaken zoals rusteloosheid, snelle ademhaling, hartkloppingen, spiertrillingen, en in ernstige gevallen, toevallen en de dood. Het is belangrijk om alle vormen van cafeïne, zoals koffie, thee, energiedrankjes en bepaalde medicatie, buiten het bereik van je hond te houden.

Alcohol

Alcohol heeft een veel ernstiger effect op honden dan op mensen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot alcoholvergiftiging. Symptomen zijn onder andere braken, diarree, desoriëntatie, ademhalingsproblemen, coma en de dood. Alle vormen van alcohol moeten strikt vermeden worden.

Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die veel voorkomt in suikervrije kauwgom, snoep, gebak en sommige pindakazen. Bij honden kan xylitol een snelle afgifte van insuline veroorzaken, wat leidt tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). Symptomen van xylitolvergiftiging zijn onder andere braken, verlies van coördinatie, toevallen, en leverfalen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.

Rauw vlees en vis

Rauw vlees en vis kunnen bacteriën zoals Salmonella en E. coli bevatten, die zowel honden als mensen ziek kunnen maken. Sommige vissen bevatten daarnaast een parasiet die een ziekte genaamd “visvergiftiging” kan veroorzaken, wat leidt tot braken, koorts en vergrote lymfeklieren. Het koken van vlees en vis doodt deze schadelijke bacteriën en parasieten, waardoor het veiliger is om te consumeren.

Botten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je hond een bot te geven om op te kauwen, kunnen botten splinteren en vast komen te zitten in de keel, maag of darmen van je hond. Dit kan verstikking, scheuren in het spijsverteringskanaal en obstructies veroorzaken, wat vaak een spoedoperatie vereist.

Noten

Sommige noten, zoals macadamianoten, zijn zeer giftig voor honden. Ze kunnen zwakte, depressie, braken, beven en hyperthermie veroorzaken. Andere noten kunnen verstikkingsgevaar opleveren of maag-darmproblemen veroorzaken.

Door je bewust te zijn van deze gevaarlijke voedingsmiddelen en ervoor te zorgen dat je hond er niet mee in aanraking komt, kun je bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter