De basis over kanaries en kweek

Als je het over vogels houden in Nederland of België hebt, dan kun je bijna niet om de kanarie heen. De wilde kanarie is afkomstig van de Canarische eilanden en Madeira. Al sinds tientallen jaren worden kanaries ook vaak gekweekt en zie je ze ook in tamme vorm terug in kooien binnen- of buitenshuis. Een goed verzorgde kanarie wordt gemiddeld 15 jaar oud. Vrouwtjes waarmee gefokt worden leven vaak minder lang – een jaar of 8. Uiteraard heeft goede verzorging invloed op de gezondheid. Laat de kanarie elke dag even vliegen, verschoon de kooi of volière frequent en zorg voor goede voeding en toevoegingen. Net als parkieten leven kanaries niet graag alleen. Het kopen van een spannetje kan daarvoor een oplossing zijn.

Aanschaf

Indien je je eerste kanarie wilt aanschaffen, is het goed om rekening te houden met de volgende algemene punten:

  1. Heldere ogen (vermijd kanaries met tranende ogen)
  2. Ademhaling is helder. Piept en kraakt niet.
  3. Geen uitwerpselen aan de stuit.
  4. Gladde glanzende veren.
  5. Geen mijt of bloedluis.

Let verder op de staat van de huid. Blaas hiervoor tussen de vacht zodat de huid zichtbaar wordt. Een lichtroze kleur duidt op een gezonde huid. Een blauwe of rode huid kan wijzen op een afwijking in staat van gezondheid. Om de staat van de vederen goed te kunnen beoordelen is net na de ruiperiode de beste timing om tot aankoop over te gaan.

Huisvesting en voeding

Kanaries kunnen in een kooi of buitenvolière gehouden worden. De minimale afmetingen voor een kooi zijn 40 x 30 x 30 cm. Vergeet niet zitstokken te plaatsen. Doorgaans worden zitstokken geplaatst met een diameter van 12mm. De bodem kun je bedekken met schelpenzand, rivierzand of houtsnippers. Deze materialen vind je bij de dierenspeciaalzaak. Zij kunnen je ook adviseren voeding. Veelal wordt er gebruik gemaakt van een zaadmengsel wat eventueel aan te vullen is met zaden, fruit of groenten. Verder is grit en maalkiezel onmisbaar om de spijsvertering te verbeteren. Deze middelen helpen om het voedsel te vermalen, daar een vogel geen tanden heeft.

Kanarie kweken

De kanarie is een van de meest gekweekte vogels van onze regio. Er kan met kweek worden begonnen zodra het mannetje en het vrouwtje minimaal 10 maanden oud zijn. De broedperiode begin ongeveer halverwege april. Om de kanaries te kweken, moet je vanzelfsprekend een mannetje en een vrouwtje bij elkaar in een kooi houden. Geeft hierbij de kanarie nestgelegenheid. Hiervoor kun je een korf of nestbakje plaatsen. Het vrouwtje zal 4-5 eieren leggen. De broedtijd is ongeveer 13 dagen. Als de jongen uit het ei komen, hebben ze behoefte aan zorg van hun ouders. Na een week of vijf kunnen ze zelfstandig uitvliegen. De jongen hebben baat bij dierlijke eiwitten, je kunt dit ondersteunen door tijdens de kweek periode eivoer toe te dienen.

Meer leren over kweken? Investeer in leesvoer over kanaries.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter