Basisinformatie over het houden van een parkiet

Sta je op het punt om een parkiet aan te schaffen of heb je er net eentje in huis gehaald? Erg leuk, want het zijn mooie, levendige vogels! Het is echter wel goed om stil te staan bij de basisprincipes die komen kijken bij een parkiet. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Algemeen

Een parkiet is niet per definitie een eenvoudige vogel die snel aan zijn nieuwe omgeving went. Het vergt veel aandacht en toewijding van de eigenaar. Daarnaast moet je budget hebben voor de aanschaf, maar ook voor onderhoud. Denk aan voeding, een leef plek, speelgoed en eventuele zorg bij de dierenarts – mocht er onverhoopt eens iets mis zijn.

Verder zijn parkieten sociale dieren. Dat wil zeggen dat ze niet graag alleen zijn. De aanwezigheid van de mens als huisgenoot is een goede start, maar vaak niet genoeg. Je ziet daarom een parkiet vaak met een spiegeltje of en nep vogel. Dit is een tussenweg, maar het beste gezelschap is het hebben van een echte levende buddy.

Verschillende parkiet soorten

Er zijn een aantal populaire parkietsoorten in Nederland. Dat zijn o.a. de gewone grasparkiet, de Engelse grasparkiet, de Australische Koningsparkiet, de bourkes parkiet, de monniksparkiet en de valkparkiet. In totaal zijn er ruim 100 soorten, dus je hoeft je zeker niet te beperken tot een gangbare!

Huisvesting  

Een parkiet kan in principe leven in veel omgevingen, dus ook een kleine woning of flat hoeft niet een probleem te zijn. Het is wel van belang dat de parkiet een ruime kooi heeft en dat deze zo nu en dan buiten de kooi kan vliegen. Zet de kooi op een veilige plek. Vermijd plaatsing bij het raam gezien parkieten het warm of koud kunnen krijgen. Als je meer parkieten houdt, let dan op dat je ook voor een grotere kooi gaat. Het materiaal van de kooi is belangrijk, want gezien het vogels zijn, is de kans groot dat ze met de snavel gaan knagen. Zink of lood is giftig, vermijd dit ten alle tijden. Ook bamboe is minder geschikt, omdat dit kapot geknaagd kan worden.

(Medische) zorg

Een huisdier heeft zorg nodig. Dit geldt ook voor de parkiet. Twee aandachtspunten hier zijn het knippen van de nagels en het kort houden van de vleugels. Vaak worden parkieten bij verkoop ‘gekortwiekt’. Dit wil zeggen dat de vleugels ingekort zijn, waardoor de parkiet minder ver kan vliegen. Het is goed om zelf in de gaten te houden of kortwieken weer noodzakelijk is. Veelal wordt het eens in de 1 tot 4 keer per jaar uitgevoerd.

Kortwieken doet de parkiet niet pijn, maar kan wel nadelen hebben. Doordat vliegen niet goed wil, kan de parkiet onzeker of onrustig worden. Wij adviseren om het te laten doen bij de dierenarts. Niet goed uitvoeren van de kortwiekactie kan pijn en letsel veroorzaken.

Praten

Mensen kopen vaak een parkiet met de verwachting dat deze gaat praten. Let wel dat niet altijd het geval is! Een parkiet praat graag met een andere parkiet. Als je meerdere parkieten hebt is de kans groot dat ze met elkaar gaan praten in plaats van met jou. Ons advies zou zijn er niet te veel op te focussen. Een gelukkige parkiet is een goed uitgangspunt en praten is een mooie bijkomstigheid! Is praten erg belangrijk voor je? Dan kun je het best voor enkel een mannetje gaan. Let wel dat jij dan zijn gezelschap bent en zorg voor voldoende binding.

Hoe maak je een parkiet tam

De definitie van tam is naar ons idee dat de vogel op je hand wil zitten. Je oefent dit door de parkiet te lokken met iets lekkers en te laten eten uit je hand. Zo went de parkiet aan handen en weet hij dat het niet iets is om bang voor te zijn. Meestal wordt dit gedaan tussen de 6 weken en 6 maanden oud.


Je kunt ook je hand in de kooi steken. Vermijd grijpen naar de parkiet en ga kalm en respectvol met hem om. Dan kun je hetzelfde terugverwachten.

Wees ook bedachtzaam met kinderen. Het tam maken een utopie worden als kinderen achter de vogel aan rennen, grijpen enzovoort.

Hoe oud kan een parkiet worden

Dit is afhankelijk van de soort parkiet en vanzelfsprekend, net als bij de mens, geluk en genen. Gemiddeld genomen worden parkieten vaak een jaar of 10. Er zijn echter uitschieters naar een jaar of 15.

Speelgoed voor de parkiet

Parkieten vervelen zich als ze niets te doen hebben. Houd bij het kiezen van speeltjes rekening met het karakter van de parkiet. Je kunt dus beter wat speelgoed bijkopen eenmaal je de parkiet in huis hebt. Bij sommige parkieten doen spiegeltjes of kauwspeeltjes het goed, bij de ander is klimspeelgoed meer in trek.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter