Basisinformatie over het houden van reptielen

Reptielen zijn huisdieren die je maar net moet treffen! Je ziet ze niet op straat, maar ze zitten misschien wel in een terrarium achter de voordeuren in je straat. Onder andere kikkers, hagedissen en slangen zijn populairder dan je zou denken! Misschien sta je zelf wel op het punt om een eerste reptiel in huis te halen. In dit artikel willen we je wegwijs maken in de wereld van reptielen.

Reptielen toegestaan in Nederland

Je mag niet zomaar reptielen meenemen vanuit het buitenland. Er is Unielijst die voorschrijft welke reptielen je mag houden. Koop je reptiel daarom altijd bij een speciaalzaak, deze is op de hoogte van de reglementen.

Verwachting rondom reptielen en huisvesting

Voordat je tot aanschaf overgaat, is het goed om je motivatie nog eens goed te beredeneren. Je koopt een reptiel voor een langere periode. Weet je zeker of het een goede keuze is? Vragen om over na te denken:

  • Stel je kiest voor een reptiel die carnivoor is. Durf je deze levend voedsel te geven? En wie moet dit doen als je met vakantie bent?
  • Er komen kosten kijken bij een reptiel. Denk aan eenmalige kosten als een terrarium en de aanschaf van de dieren, maar vergeet ook de terugkerende kosten niet. Hierbij kun je denken aan verwarmingskosten (energie), voeding, aankleding en schoonmaakmiddelen. Ben je in staat om deze kosten te blijven dragen?
  • Bepaalde reptielen zijn schuw en er bestaat een kans dat je ze niet of beperkt ziet. Ben je hierop bedacht?
  • Kikkers kunnen geluid maken. Is dit acceptabel voor jou en je partner en of gezin?
  • Zoals hiervoor genoemd kost een reptiel tijd. Kun je de zorg bieden die het reptiel nodig heeft?

Zorg

Net als andere huisdieren hebben reptielen zorg nodig. Er wordt wel eens gedacht dat het een kwestie is van een terrarium plaatsen en niet meer naar omkijken – maar dit is uiteraard niet waar! Het houden van reptielen is meer dan dat. Ook reptielen verdienen goede aandacht en dat betekent frequentie zorg. Uiteraard hangt de behoefte aan zorg wel af van het dier dat je in huis haalt.

Dieet

Ieder reptiel heeft zijn eigen dieet. In de basis zijn er een aantal eetstijlen te onderscheiden

  • Carnivoren: deze term ken je wellicht van Jurrasic Park. Carnivoor betekent het dier andere dieren eet. Dit kunnen muizen zijn of ratten. Koop deze altijd bij de dierenspeciaalzaak. Je wilt voorkomen dat je parasieten of ziekten in huis haalt.
  • Insecteneters: een insect etende reptiel eet onder andere krekels, kevers, vliegen of wormen. Bij uw dierenspeciaalzaak (met name de zaken gespecialiseerd in reptielen) kunt u deze insecten kopen. Er bestaan ook insecten met verhoogde voedingswaarden, mocht uw reptiel hier behoefte aan hebben.
  • Alleseters: de term alleseter doet vermoeden dat het een GFT afvalbak is. Dat is natuurlijk niet het geval. Een alleseter eet zowel groenten als insecten, muizen of ander vlees.
  • Herbivoren: een herbivoor eet fruit, groenten en droogvoer.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter