Op reis met je huisdier, waar moet je allemaal aan denken

De vakantie is weer geboekt en je bent (bijna) klaar voor vertrek. Alleen wat te doen met je hond? Neem je deze mee op vakantie of kies je er toch voor om hem/haar thuis te laten. Wanneer je besluit om je hond mee te nemen heb je natuurlijk ook meer opbergruimte nodig, dit kun je bijvoorbeeld oplossen door een dakkoffer of skikoffer te kopen. Daarnaast zal je nog wat meer voorbereidend werk moeten doen voor je op reis kan met je hond. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal aan moet denken wanneer je je hond mee op vakantie wil nemen.

Europees dierenpaspoort

Een Europees dierenpaspoort is overal verplicht en dien je altijd bij je te dragen tijdens het reizen met je hond. Dit paspoort kun je eenvoudig verkrijgen bij je dierenarts. Vergeet dit niet te regelen, anders kan je geweigerd worden in het land van bestemming.

Chippen

Zorg ervoor dat je hond gechipt is. In veel landen is het al verplicht maar anders is het sowieso een aanrader om dit te doen. Zorg ervoor dat je chipregistratie ook up to date is en dat alle juiste gegevens genoteerd staan. Daarnaast is het altijd verstandig om een halsband met contactgegevens om te doen bij je hond. Mocht hij/zij er tussenuit glippen dan kan de vinder makkelijk contact opnemen, wel zo fijn!

Verplichte inentingen

Voordat je een reis gaat maken dien je altijd te controleren of er bepaalde inentingen verplicht zijn in het land van bestemming. Zo is bijvoorbeeld een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Deze vaccinatie dient uiterlijk 21 dagen voor de reis gezet te worden. Neem dus tijdig contact op met je dierenarts om dit te regelen mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Specifieke regels voor jouw vakantieland / accommodatie

Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan met jouw hond. Check dus altijd de regels voor jouw vakantiebestemming met betrekking tot het meenemen van honden. Mag je hond los lopen op bepaalde plekken, of moet hij overal aangelijnd zijn. Zijn honden wel toegestaan bij je accommodatie, en vooral ook in restaurants. Hoe ga je dat doen als je hond ergens niet welkom is. Allemaal vragen waar je voor vertrek rekening mee dient te houden. Check trouwens van te voren ook even de regels van de landen waar je doorheen reist, die kunnen anders zijn dan de regels in het land van bestemming.

Klimaat

Bedenk je voordat je besluit om je hond mee te nemen op reis of deze ervaring voor het dier zelf ook wel prettig gaat zijn. Ga je bijvoorbeeld naar Zuid Spanje waar de temperaturen op kunnen lopen tot 30/40 graden. Dan moet je jezelf afvragen of je hond hier wel blij van gaat worden. Ook moet je jezelf afvragen of je dan veel uitstapjes kan maken waarbij je je hond mee kunt nemen. Waarschijnlijk zit hij/zij net zo lief thuis met een goede oppas.

Spullen voor je hond meenemen

Wanneer je hond mee op reis gaat moet je natuurlijk ook plek hebben voor alle spullen van je hond. Vaak zit de kofferbak van de auto al behoorlijk volgepropt met koffers van jezelf. Dit probleem kun je eenvoudig oplossen met de aanschaf van een dakkoffer of skibox. Hiermee creëer je ontzettend veel extra ruimte. Kun je hier mooi het voer, voerbakken, speeltjes en alle andere items die je hond nodig heeft in opbergen. Vergeet ook niet om je hond veilig te vervoeren door middel van een autokennel of honden deken voor op de achterbank.

Aansprakelijkheidsverzekering

Sommige landen stellen het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond af te sluiten. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je hond per ongeluk iets omver loopt of iets kapot maakt. Ja ook jouw lieve viervoeter kan soms best een tikkeltje onhandig zijn. Om problemen te voorkomen vragen sommige landen daarom om een aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee kunnen zaken zoals dit eenvoudig afgehandeld worden, zonder teveel gedoe voor beide partijen. Better safe than sorry.

Opvang op locatie

Het is een idee om vooraf te checken of op de plaats van bestemming een opvang in de buurt is. Stel je wil een dag een uitje gaan maken waarbij je hond eigenlijk niet mee kan, dan zou je misschien gebruik kunnen maken van een opvang op locatie. Informeer bij je hotel of zij hier meer informatie over hebben of raadpleeg google. Die weet alles!

Er komt dus best wel wat kijken bij het plannen van een vakantie met je hond. Natuurlijk is het niet alleen maar geregel. Op de plek van bestemming kunnen jij en je hond heerlijk genieten van een welverdiende vakantie!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter