Wel of niet een anti blafband gebruiken?

Een blaffende hond kan erg vervelend zijn. Voor veel mensen is de eerste gedachte bij een blaffende hond: corrigeren. Een blafband is dan voor de hand liggend. Toch heeft een blafband voor en nadelen. We gaan je er meer over vertellen.

Wat is een anti blafband?

Een anti blafband is een halsband voor de hond. Het doel van deze halsband is om een correctie te doen, op het moment dat je hond blaft. Er zijn verschillende varianten te koop. De meest bekende is de schokband, waarbij je hond een schok krijgt als hij of zij blaft. Er zijn ook alternatieve middelen om te corrigeren doormiddel can citronella-spray of een geluid. De overeenkomst tussen alle anti blafbanden is dat ze een straf toedienen.

Waarom blaft een hond?

Er zijn veel redenen mogelijk, we delen met je de meestvoorkomende:

  • Eenzaamheid en verveling
    Een hond is een gezelschapsdier. Verveling, rusteloosheid, angst en verlatingsangst zijn veelvoorkomende redenen waarom uw hond kan blaffen en janken.
    Je kunt dit proberen tegen te gaan door de hond achter te laten met een aantal bekende geluiden. Dit kan het geluid zijn van een radio of televisie. Het idee is dat de hond het gevoel krijgt dat het baasje thuis is. Zorg ook voor speelgoed en afleiding als je hond zich snel verveelt.
  • Waaksheid en beweging buitenshuis
    Je hond kan waaks zijn. Soms is dat mooi, maar soms ook niet. Honden kunnen gaan blaffen naar alles wat buiten rondloopt. Je kunt dit voorkomen door een deel van het raam af te plakken met maskerende folie, zodat je hond niet zo snel afgeleid is.

Is een blafband het overwegen waard?

In ons optiek is een blafband niet een goed hulpmiddel. Zoals hiervoor genoemd kunnen honden blaffen om diverse redenen: spelen, angst, verlatingsangst, verveling, frustratie of omgevingsfactoren. Anti blaf apparaten zullen niet deze onderliggende oorzaak wegnemen. Een anti blafband biedt bij sommigen mensen als (tijdelijke) oplossing. Er bestaat echter een grote kans dat honden uiteindelijk wennen aan de halsband en het blaffen weer zal hervatten.

Alternatieven anti blaf halsband

Onzes inziens is een blafband een maskerend middel. De beste manier is om de oorzaak van het blaf gedrag op te sporen en deze weg te nemen. Let er ook op dat je bij de opvoeding van de hond al let op blaf gedrag. Stimuleer het dus niet! Eenmaal aangeleerd is moeilijk af te leren.

Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp bij de dierenarts. Soms kan deze je doorverwijzen naar een diergedragsdeskundige.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter