Welke knaagdierkooien zijn aan te raden?

Er zijn wel heel veel verschillende soorten kooien voor een knaagdier. Maar welke zijn aan te raden? In Nederland zijn we fan van knaagdieren, veel huishoudens hebben wel een knaagdier. Ze zijn natuurlijk super schattig maar hebben wel de juiste kooi nodig want een kooi voor een konijn is natuurlijk veel te groot voor je hamster.

Soorten knaagdieren

Bij een knaagdier denk je vaak aan een konijn. Veel mensen houden een konijn buiten maar je kan een konijn, net als een hamster of cavia, ook binnen houden. Maar ook muizen, fretten en tamme ratten zijn geliefd. Elk dier heeft zo zijn eigen wensen wat zijn kooi betreft. Zo let je natuurlijk op de tralies en de afmeting van de knaagdierkooi zelf.

Soorten kooien

Knaagdieren zijn prooidieren behalve de fret, dat is een roofdier. De knaagdieren moeten daarom een schuilplekje kunnen hebben in hun kooi. Ze zijn natuurlijk zo klein dat ze al snel het gevoel hebben dat ze worden aangevallen. Daarom is het belangrijk om per knaagdiertje de juiste grote kooi aan te schaffen. Let daarom goed op de tralie afstand. Een muis kan zich heel klein maken en makkelijk uit de kooi ontsnappen. Een muizenkooi heeft een tralie afstand van maximaal 7 mm.

Maar heb je als huisdier een fret? Zorg er dan voor dat je plek hebt voor een grote kooi, die zeker 1m2 is. Het liefst een kooi met verdiepingen want een fret heeft ruimte nodig. Net als een tamme rat. Die hebben ook veel ruimte nodig. Schaf voor deze diertjes minstens een kooi van 60×80 cm aan. Wil je toch liever een hamster? Let dan net als bij een muis op de tralie afstand. Bij een hamster mag deze maximaal 1 cm zijn anders ben je je hamster kwijt. Ook hebben ze een schuilplekje nodig in hun kooi. Denk bijvoorbeeld aan een hamsterbuis.

Wist je dat er allerlei soorten hamsters zijn? Vraag eventueel na bij de dierenwinkel welke hamster jij hebt want dit kan belangrijk zijn voor de speeltjes die je aanschaft. Een goudhamster is wat groter dan een dwerghamster en je wilt natuurlijk niet dat je goudhamster vast komt te zitten in een dwerghamsterbuis. En dan misschien het meest bekende knaagdiertje; de cavia. Wederom geldt ook voor een cavia, hoe groter de kooi hoe beter. Minstens 80 cm breed. Een cavia voelt zich snel aangevallen en heeft een schuilplekje nodig in zijn kooi.

Plaats van de kooi

  • Zet je knaagdier op een rustige plek in huis
  • Zet je knaagdier op een donkere plek, je knaagdiertje kan niet zo goed tegen hoog oplopende temperaturen
  • Zet je knaagdier op een plek waar het niet tocht
  • Let op dat eventuele andere huisdieren niet bij de kooi kunnen

Zorg goed voor je knaagdiertje, geef genoeg eten en vul dagelijks zijn drinkfles bij.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter