Tips voor knaagdier speelgoed en huisjes

Knaagdieren zijn dieren die enorm veel energie hebben. Naast eten en slapen brengen ze graag de rest van de dag spelend door. Het is ook ontzettend leuk om te kijken naar je huisdier als deze leuk aan het spelen is. Of met plezier in de kooi verblijft. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van knaagdierspeeltjes en huisjes?

Een looprad

Voor een hamster is een looprad eigenlijk onmisbaar. Een hamster vindt het leuk om veel te lopen. Ze leggen per dag vele kilometers af. Naast dat ze het leuk vinden, draagt het ook bij aan de gezondheid van je hamster.

Caviaspeelgoed

Cavia’s zijn een flinke slag groter dan hamsters. Bij het kopen van speelgoed moet je hier rekening mee houden. Voor cavia’s zijn er leuke speelballen, huisjes en hooiruifjes te koop. Ook kun je ballen kopen die gevuld kunnen worden met voer of groenten.

Hamsterbal

Wil jij je hamster buiten de kooi nog wat meer laten rennen? Dan kun je hier heel goed een hamsterbal voor gebruiken. Deze zijn transparant. Voor jou is het leuk om je hamster te kunnen zien rennen. En je hamster kan dit veilig doen zonder kwijt te raken.

Schuilhuisjes

Alle knaagdieren zijn prooidieren. Als ze in de kooi verblijven, zullen ze nooit zomaar gaan liggen slapen. Een knaagdier wil veilig kunnen wegkruipen. In iedere knaagdierkooi moet dus zeker een hamsterhuisje, schuilhuisje of speelhuis aanwezig zijn.

Materiaal

Knaagdierspeelgoed is er in alle soorten en maten. Bij de aanschaf is het belangrijk dat je vooral let op het materiaal. Het moet wel veilig zijn voor je huisdier en niet schadelijk. Ieder knaagdier zet graag gelijk zijn tandjes in nieuw speelgoed.

Voor hamsters kun je kiezen voor speelgoed en huisjes van hout. Hout is sterk en kan wat hebben. Daarnaast is hout niet schadelijk als een hamster eraan knaagt. Ook voor cavia’s is hout een geschikt en veel gebruikt materiaal voor speelgoed en huisjes.

Kunststof is goed geschikt voor de grove knagers en wordt ook vaak als materiaal gebruikt. Je kunt het gemakkelijk schoonmaken en is hygiënisch.

Er is ook veel knaagdierspeelgoed te koop dat van touw en papier gemaakt is. Deze speeltjes zijn erg wendbaar en sterk. Er kunnen verschillende vormen van gemaakt worden. Dit is erg leuk voor een knaagdier.

Knaagdierspeelgoed van stof wordt vaak gekocht vanwege de leuke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een leuke hangmat voor ratten. Het voordeel is dat deze speeltjes in de wasmachine kunnen. Een wasbeurt is ook wel regelmatig nodig.

Ook speeltjes van zeegras zijn erg populair. Dit is een natuurlijk product en niet schadelijk voor knaagdieren.

Naast het materiaal is het ook belangrijk om op de afmetingen te letten. De grootte is afhankelijk van het soort en ras van je knaagdier. Zorg ook voor voldoende leefruimte. Let daar dus op als je een hok voor je knaagdier aanschaft.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter