Wat te doen als je hond buiten snel afgeleid is

Heb je er vaak last van dat je lekker aan het wandelen bent met je hond en hij steeds afgeleid is? Je wilt gewoon lekker spelen met de bal of iets anders doen, maar je hond lijkt er geen focus voor te hebben? Wij helpen je hoe je dit kunt beheersen!

Normaal gedrag van een hond

Een hond gaat altijd af op geuren en geluiden. Op het moment dat jij dus iets met hem wilt doen en hij wat anders ruikt of hoort is hij afgeleid. Dit is het natuurlijke gedrag van een hond. Dit neemt natuurlijk niks weg van het feit dat je het niet leuk vindt of vervelend. Neem hier je tijd voor om de goede basis mee te geven.

Dit kun je eigenlijk makkelijk oplossen. Zorg ervoor dat de hond eerst wat vrijheid krijgt wat betreft het ontdekken van geuren en geluiden. Het is op dat moment waarschijnlijk allemaal nog vrij nieuw wat daarbuiten is en dat wil je graag zien. Ga je dat van hem wegnemen dan komt de nieuwsgierigheid alleen maar sterker terug. Daarom laat hem eerst even kijken en op onderzoek uitgaan om te weten wat er is en daardoor dus minder nieuwsgierig te zijn.

Trainen naar jouw gedrag

Het is belangrijk om jouw hond te leren wat jouw voorkeuren zijn. Zodra jij de riem pakt weet de hond waarschijnlijk al dat je gaat wandelen met hem. Dit merkt ie na een tijdje vanzelf hier hoeft je eigenlijk niks extra’s voor te doen. Je zorgt hiermee ook voor wat controle mocht ie iets doen wat niet mag of als ie snel afgeleid is om hem te corrigeren. Op een gegeven moment kan je gaan kijken in hoeverre lukt het mij om zonder riem met hem te gaan wandelen. 

Leer ook bepaald gedrag aan. Zo is het bijvoorbeeld niet slim als ie gaat ontdekken in de bosjes en hij schrikt om dat aan te moedigen. Het is logisch dat hij schrikt maar leer dat het niet erg of eng is. Doe je dat wel dan krijg je op een gegeven moment een hele angstige hond wat je ook niet wilt. 

Probeer de hond zodanig te trainen dat hij niet meer bang is. Het is logisch als een pup bang is voor iets wat ie niet kent zoals bijvoorbeeld voorbijgangers of auto’s. Probeer dan door beloningen te laten zien dat het niet erg is om te schrikken maar er ook niks is om bang voor te zijn. Probeer steeds stapje voor stapje dan de angst onder ogen te zien en hem te belonen als ie het goed doet. Zo leert hij dat het niet eng is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter