Welk huisdier als je astma hebt?

Veel mensen hebben naast astma ook last van allergieën. Vaak zijn ze dan ook allergisch voor huisdieren. Is het dan mogelijk om een huisdier aan te schaffen?

Astma

Veel mensen met astma reageren niet goed op huisdieren. Als ze in de buurt van dieren komen, kunnen ze meer klachten krijgen. Vaak hebben ze een allergische reactie en reageren ze op de huidschilfers. Er wordt meestal onterecht gedacht dat de haren de boosdoener zijn van allergieën. Bij een allergie voor huisdieren zijn veel voorkomende klacht die direct kunnen ontstaan: benauwdheid, niezen, hoesten, jeukende ogen en huiduitslag. Een allergische reactie kan ook pas uren later ontstaan. Als je erg veel last hebt dan is het belangrijk om contact met huisdieren zo veel mogelijk te vermijden.

Allergie voor huisdieren

Tegenwoordig worden er hypoallergene huisdieren speciaal gefokt voor mensen die last hebben van een huisdierallergie. Bekende voorbeelden zijn naaktkatten en Labradoedels. Een Labradoedel is een Labrador die gekruist is met een poedel. Deze dieren verharen minder of niet en daardoor is er minder kans op een allergische reactie. Het is niet zo dat je helemaal geen last meer hebt van je allergie, want deze dieren hebben wel huidschilfers.

Geen enkel dierenras is volledig hypoallergeen. Er zijn tegenwoordig gelukkig wel veel honden- en kattenrassen die vrijwel niet verharen. Dan verliezen ze ook amper huidschilfers. Ze hebben vaak bepaalde eiwitten die als allergeen werken in een minder grote hoeveelheid. De kans op klachten is dan zo klein mogelijk. Als je astma hebt en een allergie voor huisdieren zijn de volgende kattenrassen het meest geschikt: Abessijn, Siberische kat, Sphynx of Bengaal. Wil je liever een hond? Denk dan aan een Poedel, Yorkshire terriër, Basenji, of Shih Tzu. Andere geschikte rassen zijn Bichon Fris, Coton de Tulear, Bedlington Terrier, Ierse Water Spaniel, Havanezer, Kerry Blue Terrier, Malteser, Portugese Waterhond, Schnauzer en Soft Coated Wheaten Terrier. Alle kruisingen met poedels zijn meestal wel geschikt bij allergieklachten.

Heb je echt last van heftige allergieklachten? Dan zijn vissen een verstandige keuze. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand allergisch bleek voor vissen. In dierspeciaalzaken en aquariumwinkels zijn veel mooie vissoorten te koop. Je kunt meerdere vissoorten in een aquarium houden. Houd er wel rekening mee dat niet alle vissoorten met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Knaagdieren en vogels kun je beter zoveel mogelijk vermijden. Vogels hebben vooral in de veren en het stof van de veren veel allergenen. En knaagdieren hebben allergenen in hun urine.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter