Welke huisdieren mag je houden in Nederland ?

De meeste dieren kun je gewoon houden als een huisdier, maar wanneer we gaan kijken naar populaire honden dan komen we uit bij honden, katten, vogels, cavia’s vissen en konijnen. Bij deze dieren heb je ook geen toestemming nodig. Wanneer je liever kiest voor een bijzonder dier zoals bijvoorbeeld een moeraskat een eekhoorn of een beer, check dan eerst even of dit wel mag.

Positieflijst

Zoals je begrijpt is niet elk dier geschikt als huisdier, al helemaal niet wanneer ze extra zorg nodig hebben of gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Dieren die gevaarlijk zijn zoals vossen, jakhalzen, beren en sommige eekhoorns. Daarom is er ook een lijst die opgesteld is door de Nederlandse overheid, hierin wordt precies verteld welke dieren je wel of niet mag houden.

Reptielen en exoten als huisdieren

Wanneer we gaan kijken naar de positielijst dan zie je alleen maar zoogdieren. Veel mensen hebben dan ook graag een hagedis, schildpad of een slang als huisdier, maar er zijn dieren die je niet mag hebben zoals een blauwband, een huiskraai of een roodwangschildpad. Welke reptielen je wel zou mogen houden vind je op de unielijst.  En zijn exoten en reptielen die je niet mag houden, deze kunnen namelijk schade brengen aan de natuur. Maar ook kan het zomaar zijn dat een dier schadelijk is voor de gezondheid van mensen voor de economie of de veiligheid. De overheid heeft om deze reden ook de plicht om ontsnapte dieren op te sporen, zodat ze in het wild geen schade kunnen veroorzaken.

Bijzondere verzorgingseisen voor dieren

Wanneer een dier geen specialistische zorg krijgt terwijl die het wel nodig heeft, is de kans zeer groot dat het ziek wordt, eerder te overlijden komt of erg ongelukkig wordt. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld medische zorg, een groot buiten verblijf of dieet eïssen. De verkeerde verzorging kan dan ook gebeuren met de beste bedoelingen maar om dit te voorkomen, heeft de overheid besloten dat je deze dieren niet zelf mag houden. Het welzijn en de gezondheid van het dier wordt op deze manier beschermd.

Risico’s voor de mens

Er zijn ook dieren die je niet mag houden, dit omdat ze een gevaar kunnen worden voor de volksgezondheid wanneer het dier op de verkeerde manier verzorgd wordt. Je kunt dan denken aan een besmettelijke ziekte, een plaag van ongedierte of bijvoorbeeld het risico wanneer een wild dier ontsnapt.

Verboden huisdieren houden

Wanneer je toch graag in Nederland een dier wilt houden die op de unielijst of op de positielijst staat, dan zul je een ontheffing moeten aanvragen. Je zult dan wel moeten kunnen aantonen dat je veel afweet van de verzorging van de dieren, je moet kunnen aantonen dat je ervaring hebt en dan je een geschikt verblijf hebt voor de dieren. Heb je geen of weinig ervaring? Overweeg dan maar een baardagame, een konijn of een hond. Deze dieren zijn dan wel niet zo zeldzaam maar ook aan deze dieren kun je veel plezier beleven.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter