Tekenbeet bij een hond of kat voorkomen en verhelpen

Een tekenbeet kun je niet altijd voorkomen. Gelukkig kun je wel het een en ander doen om je hond en kat te beschermen. Het voorkomen van een tekenbeet is altijd beter dan het te genezen. De kans op een tekenbeet kun je aanzienlijk verkleinen door teken werende middelen te gebruiken. Je kunt dan denken aan een tekenband of een pipet. We zullen je hier een aantal tips geven hoe je een tekenbeet kunt voorkomen of verhelpen.

Wat is een teek?

Voordat wij je gaan vertellen hoe je het kunt voorkomen of verhelpen leggen we je uit wat een teek is. Een teek lijkt het meest op een klein spinnetje en is soms maar 1 millimeter groot. Je kunt de teek herkennen aan de kleuren bruin/zwart. Als de temperatuur boven de 7 graden is dan worden teken actief. Meestal zijn ze te vinden in het bos, park en in tuinen. Een teek probeert altijd een plek te vinden waar hij zich vast kan bijten in de huid. Op die manier kan die bloed opzuigen.

Waarom is het belangrijk je huisdier te beschermen tegen teken?

Je huisdier wil je altijd beschermen en zeker tegen teken. Teken zijn verspreiders van ziektekiemen. De bekendste ziekten die de teek kan verspreiden is de ziekte van lyme via een borrellia bacterie. Dit is de reden dat het belangrijk is om een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Verschillende mogelijkheden om je huisdier te beschermen

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je hond of je kat te beschermen tegen teken en die zetten wij voor jou op een rij.

De tekenband

De tekenband is ideaal wanneer je jou dier langdurig wilt beschermen tegen teken. De werkzame stof in de halsband verspreidt zich via de huidolie van je dier. Net als andere middelen is de tekenband niet 100% effectief. Dit is een reden om altijd je huisdier te controleren. Een tekenbeet kan in principe overal zitten. Hoe eerder je een teek ontdekt en verwijderd, hoe kleiner is de kans dat er ziektes worden overgebracht.

Spot-on

De spot-on producten komen in de vorm van een pipetje. Je kunt dit druppelen in de nek van je huisdier. Je kunt deze behandeling het beste elke maand uitvoeren omdat deze methode maar een maand werkzaam zal zijn.

Antiparasieten middelen

Als je deze middelen gebruikt volg dan altijd de gebruiksaanwijzingen. Sommige middelen kunnen bijwerkingen hebben zoals haaruitval of maagdarmproblemen. Dit komt niet vaak voor maar mocht dit het geval zijn dan gelijk ermee stoppen.

Het voorkomen van teken

Is je huisdier buiten geweest en dan maakt het niet uit of het je kat of hond is, controleer het dan op teken. Je kamt door de vacht van je huisdier en controleert meteen. Een teek zie je door de kleur vrijwel altijd wel zitten in de huid. Mocht je een teek vinden dan is het belangrijk deze meteen te verwijderen van je huisdier. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op infecties en het ziek worden van je geliefde dier. Met een tekentang kun je een teek gemakkelijk verwijderen. Mocht je geen tekentang hebben op dat moment dan zou je een pincet kunnen gebruiken.

Hoe verwijder je een teek?

Zie je een teek bij je huisdier kun je die verwijderen met een tekentang of een pincet. Je gaat met de tekentang of pincet zo dicht mogelijk bij de huid en grijpt dan de teek vast. Je maakt dan een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel los komt. Ga niet wrikken en probeer de gehele teek eruit te halen. Was de huid af. Het controleren helpt het te voorkomen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter