Welke vissen kunnen in een kom?

Wil je een vissenkom aanschaffen, dan vraag je jezelf natuurlijk af welke vissen geschikt zijn om daarin te leven. In de meeste gevallen wordt er dan voor een goudvis gekozen. Maar is dit wel zo verstandig?

Ten eerste is het belangrijk om goed naar het formaat van de kom te kijken. Het is namelijk zo dat niet alle vissen kunnen leven in koud water en ook niet in een kleine kom.

Een vissenkom voor goudvissen

Meestal wordt een vissenkom aangeschaft om goudvissen in te houden. Je hebt een grote keus uit een aantal verschillende kommen. Mensen vragen zich af of een vis houden in een vissenkom nou wel goed is. Men denkt vaak dat een kom te klein is en dus zielig voor een goudvis in te houden.

Ergens hebben deze mensen wel een punt. Dit is zeker het geval als je eraan denkt hoe groot een goudvis in de natuur kan worden. In Duitsland bijvoorbeeld is het al een tijd verboden om goudvissen te houden in een vissenkom!

Daarom mag je in Duitsland alleen een goudvis houden in een aquarium van minimaal 200 liter. In Nederland mag een vissenkom nog wel. Denk er wel aan dat een vissenkom in de meeste gevallen een inhoud heeft van nog geen 10 liter. Dit is erg klein voor een (goud)vis. Wij raden een vissenkom om deze reden dan ook af.

Welke vissen en hoeveel vissen in een kom?

Je kan er vanuit gaan dat een vissenkom voor een goudvis dus echt te klein is. Je kan dus beter kiezen voor vissen die minder ruimte nodig hebben. Mensen kiezen er dan voor om guppy’s te houden. In principe is guppy’s in een vissenkom houden wel mogelijk maar, ons inziens is dit nog steeds niet wenselijk.

Een guppy heeft een watertemperatuur nodig van tussen de 18 en 28 graden. Het probleem is dat het water in een vissenkom een stuk kouder is dan gemiddeld 25 graden. Dit verkort de levensduur van de guppy’s. Ook voor guppy’s is een kom aan de kleine kant.

En een sluierstaart?

Een sluierstaart is kleiner dan een gewone goudvis. Ook al is deze kleiner en zwemt hij minder snel, toch kan je ook beter deze vissensoort beter niet in een vissenkom houden. De reden is dat ook een sluierstaart graag wat warmer water heeft. Ze hebben een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden nodig. Daarnaast zit in een kom weinig zuurstof gezien het beperkte water oppervlakte. Je bent dan al snel een pomp nodig om het water van voldoende zuurstof te voorzien, anders ‘verdrinkt’ een vis door zuurstofgebrek.

Wat is een beter alternatief?

Zoals we eerder al noemden is het goed om eerst na denken of een kom wel een goede optie is. Een beter alternatief, maar uiteraard wel kostbaarder, is een aquarium van groter formaat. Voorzie deze van voldoende waterplanten, een zuurstofpomp en idealiter een filter. Hiermee bied je een vis een grotere en gezondere leefruimte en kun je langer van je vissen genieten!

Om een voorbeeld te noemen: goudvissen kunnen wel 20 tot 30 jaar oud worden. In een kom is het uitzonderlijk dat een goudvis het langer dan twee jaar uithoudt. Kortom, overweeg liever een aquarium.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter