Diarree kat stoppen, hoe doe je dat?

Diarree bij katten kan verschillende oorzaken hebben, variërend van voedingsproblemen tot infecties en medische aandoeningen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de diarree te identificeren en aan te pakken om de symptomen te verminderen en de gezondheid van je kat te verbeteren.

Als je kat erg veel last heeft van diarree, wanneer er bloed bij de ontlasting zit, of wanneer je het niet vertrouwt, willen we adviseren een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, de medische geschiedenis van je kat bespreken en indien nodig aanvullende tests uitvoeren om de oorzaak van de diarree te achterhalen.

Oorzaken, aandachtspunten en remedie

Zorg allereerst voor een goede hygiëne om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Was je handen grondig na het schoonmaken van de kattenbak en zorg ervoor dat de kattenbak regelmatig wordt schoongemaakt om bacteriën te minimaliseren.

Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken als het gaat om diaree: voedingsverandering, wormen, stress, of een onderliggende aandoening.

Een voedingsverandering kan helpen bij het stoppen van diarree bij katten. Je dierenarts kan een speciaal dieet aanbevelen dat licht verteerbaar is en de darmgezondheid bevordert. Het kan nodig zijn om tijdelijk over te schakelen op een voer dat laag in vet en vezels is, totdat de diarree is verdwenen.

Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van probiotica. Probiotica zijn gunstige bacteriën die de darmflora van je kat kunnen helpen herstellen en diarree kunnen verminderen. Je dierenarts kan probiotica aanbevelen die specifiek geschikt zijn voor katten

Afhankelijk van de oorzaak van de diarree, kan je dierenarts medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Antidiarreemiddelen kunnen worden gebruikt om de darmbewegingen te vertragen, maar deze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt en alleen zoals voorgeschreven door de dierenarts. Indien darmwormen en andere parasieten de veroorzaker van diarree zijn, is dit eenvoudig zelf te behandelen. Je kunt in dit geval een ontwormingsbehandeling starten.

Ook kan stress een rol spelen bij het veroorzaken of verergeren van diarree bij katten. Zorg voor een rustige en veilige omgeving voor je kat en vermijd eventuele stressvolle situaties. Als je kat gevoelig is voor stress, kan je dierenarts aanvullende aanbevelingen doen, zoals het gebruik van feromonen of gedragstherapie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter