Dit is waarom jouw hond paardenstront eet

Het gedrag van honden kan soms verrassend en zelfs onaangenaam zijn voor hun eigenaren. Een daarvan is de neiging van sommige honden om paardenstront te eten. Terwijl dit gedrag voor mensen weerzinwekkend en onbegrijpelijk kan lijken, zijn er vanuit het perspectief van de hond diverse redenen die dit gedrag kunnen verklaren.

1. Evolutionaire achtergrond

Honden stammen af van wolven, en net als hun wilde voorouders zijn ze van nature opportunistische eters. In het wild kan voedsel schaars zijn en moeten dieren elke kans grijpen om voedingsstoffen binnen te krijgen. Het eten van uitwerpselen van andere dieren kan een manier zijn om toegang te krijgen tot onverteerde voedingsstoffen. Paardenstront kan nog steeds sporen van graan, hooi en andere voedingsstoffen bevatten die een hond aantrekkelijk vindt.

2. Voedingsstoffen en enzymen

Zoals eerder vermeld, kan paardenstront nog steeds onverteerde voedingsstoffen bevatten. Paarden hebben een ander spijsverteringssysteem dan honden, wat betekent dat ze soms voedsel niet volledig verteren. Voor een hond kunnen deze onverteerde voedingsstoffen, samen met de enzymen en goede bacteriën die aanwezig kunnen zijn in de mest, als een smakelijke en voedzame traktatie dienen.

3. Gedragsproblemen en verveling

Soms kan een hond paardenstront eten uit pure verveling of door gedragsproblemen. Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren en kunnen de wereld om hen heen verkennen door te ruiken en te proeven. Als een hond lange tijd alleen wordt gelaten zonder voldoende stimulatie of speelgoed, kan hij gaan experimenteren met alles wat hij in zijn omgeving vindt, waaronder paardenstront.

4. Geur en smaak

Voor honden zijn geuren en smaken veel intenser dan voor mensen. Wat voor ons misschien stinkt, kan voor een hond aantrekkelijk ruiken. Het is ook mogelijk dat sommige honden gewoon de smaak van paardenstront prefereren. Dit kan individueel verschillen van hond tot hond.

5. Medische oorzaken

Er kunnen ook medische redenen zijn waarom een hond paardenstront eet. Aandoeningen zoals pancreasinsufficiëntie, parasitaire infecties of andere spijsverteringsproblemen kunnen leiden tot een verhoogde eetlust of een abnormale aantrekking tot ongewoon voedsel, waaronder uitwerpselen.

6. Gedragsimitatie

Als een hond ziet dat een andere hond paardenstront eet, kan hij dit gedrag nabootsen. Dit is vooral waarschijnlijk bij jonge honden die nog veel leren van hun omgeving en de volwassen honden om hen heen.

Wat te doen als uw hond paardenstront eet?

Het eten van paardenstront kan potentieel schadelijk zijn voor honden. Paardenmest kan parasieten, bacteriën of chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor honden. Als uw hond regelmatig paardenstront eet, is het raadzaam de volgende stappen te overwegen:

  1. Medische evaluatie: Zorg ervoor dat uw hond geen onderliggende medische aandoening heeft die dit gedrag veroorzaakt.
  2. Training: Train uw hond om het commando ‘laat los’ of ‘nee’ te gehoorzamen. Dit kan hem helpen af te zien van het eten van de stront als hij daartoe de neiging heeft.
  3. Omgeving: Probeer de toegang van uw hond tot gebieden waar paardenstront ligt te beperken.
  4. Verveling bestrijden: Zorg voor voldoende speelgoed, oefeningen en activiteiten om uw hond bezig te houden.

Conclusie

Het eten van paardenstront door honden kan zowel door natuurlijke instincten als door gedrags- of gezondheidsproblemen worden veroorzaakt. Begrip van de redenen kan eigenaren helpen om preventieve maatregelen te nemen en hun honden gezond en veilig te houden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter