Dit is waarom katten kneden

Katten kneden is een fascinerend en vaak gezien gedrag bij deze huisdieren. Dit gedrag, ook bekend als ’trappelen’ of ‘deeg maken’, houdt in dat een kat ritmisch haar pootjes tegen een zacht oppervlak drukt, afwisselend met de linker- en rechtervoorpoot. Dit kneden is niet alleen schattig om te zien, maar het heeft ook meerdere betekenissen en functies in de wereld van de kat.

Oorsprong van Kneden

Het kneden is een instinctief gedrag dat kittens al vertonen vanaf hun geboorte. Wanneer kittens bij hun moeder drinken, kneden ze met hun pootjes tegen haar buik. Dit stimuleert de melkstroom van de moederpoes, wat essentieel is voor de overleving van de kittens. Hoewel katten dit gedrag ontwikkelen als kittens, blijven velen van hen dit hun hele leven doen, zelfs als ze volwassen zijn.

Comfort en Genegenheid

Voor veel katten is kneden een manier om comfort en genegenheid te uiten. Wanneer een kat kneden combineert met spinnen en een ontspannen houding, is dit vaak een teken dat de kat zich veilig en gelukkig voelt. Het is niet ongewoon dat een kat begint te kneden als ze op schoot ligt of dicht bij haar eigenaar is. Dit gedrag kan dus gezien worden als een liefdevolle interactie tussen de kat en haar eigenaar.

Territoriumafbakening

Katten hebben geurklieren in hun poten. Door te kneden, kunnen ze hun geur achterlaten op objecten in hun omgeving. Dit is een manier voor katten om hun territorium te markeren en aan te geven wat van hen is. Dit aspect van kneden is vaak subtieler, maar speelt een belangrijke rol in hoe katten communiceren met hun omgeving.

Voorbereiding van de Slaapplaats

In de natuur bereiden wilde katten vaak hun slaapplaats voor door met hun poten te drukken en te draaien op zacht materiaal, zoals gras of bladeren. Dit gedrag zorgt ervoor dat de slaapplaats comfortabeler wordt. Huiskatten vertonen vaak een vergelijkbaar gedrag door te kneden op dekens, kussens of de schoot van hun eigenaar voordat ze gaan liggen.

Stressverlichting

Kneden kan ook een zelf-soothing gedrag zijn. Sommige katten gebruiken het kneden om zichzelf te kalmeren in stressvolle of angstige situaties. Het ritmische aspect van het kneden kan rustgevend werken voor katten, net zoals sommige mensen met hun vingers trommelen of met een pen klikken om stress te verlichten.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn aanwijzingen dat kneden ook gezondheidsvoordelen kan hebben voor katten. Het kan bijvoorbeeld de bloedcirculatie in de poten verbeteren. Ook kan het een manier zijn voor oudere katten om hun spieren en gewrichten soepel te houden.

Conclusie

Kneden is een complex en veelzijdig gedrag dat diep geworteld is in de instincten en emotionele staat van een kat. Het is een uiting van comfort, genegenheid, territoriale aanspraak, en kan zelfs dienen als een stressverlichter. Voor katteneigenaren is het belangrijk om dit gedrag te herkennen en te waarderen als een onderdeel van de unieke manier waarop katten communiceren en interactie hebben met hun omgeving.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter