Tips om je kat in de tuin te houden

Wanneer een kat je tuin verlaat, kan hij in gevaarlijke situaties terechtkomen, zoals op drukke wegen of in gevechten met andere dieren. Of misschien zit je er wel over in dat je kat niet terugkeert om een andere reden. Het in de tuin laten lopen is wellicht niet vaak bij, omdat het risico bestaat dat je kat uit de tuin ontsnapt. Gelukkig zij zijn er verschillende manieren om je kat in de tuin te houden. We noemen ze hier onder.

  1. Omheining: Als je een omheinde tuin hebt, kun je er zeker van zijn dat je kat niet kan ontsnappen. Je kunt bijvoorbeeld een hoge omheining plaatsen met een net bovenaan om te voorkomen dat je kat eroverheen springt.
  2. Kattenomheining: Er zijn speciale kattenomheiningen verkrijgbaar die je kunt installeren in je tuin. Deze omheiningen zijn meestal gemaakt van gaas of netten en kunnen op maat gemaakt worden om te passen bij de grootte van je tuin.
  3. Kattennet: Je kunt ook een kattennet bovenop je tuin plaatsen om te voorkomen dat je kat eroverheen springt. Deze netten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn gemakkelijk te installeren.
  4. Training: Door je kat te trainen om in de tuin te blijven en bepaalde gebieden te vermijden, kun je voorkomen dat hij ontsnapt. Beloon je kat bijvoorbeeld wanneer hij in de tuin blijft en stuur hem terug naar de tuin wanneer hij probeert te ontsnappen.
  5. Halsband: Als je je kat buiten laat, kan het helpen om hem een halsband te geven met een adreslabel en/of een microchip, zodat je hem kunt terugvinden als hij verdwaalt.
  6. Planten die katten afstoten: Er zijn bepaalde planten waar katten niet van houden vanwege de geur of de textuur. Je kunt deze planten in je tuin planten om je kat te ontmoedigen om daar te blijven. Enkele voorbeelden zijn citroenmelisse, geranium, lavendel en rozemarijn.
  7. Speelgoed: Het plaatsen van speelgoed en krabpalen in de tuin kan helpen om je kat bezig te houden en te vermaken, zodat hij minder snel geneigd is om te ontsnappen.
  8. Maak de tuin aantrekkelijk: Door de tuin aantrekkelijk te maken voor je kat, kan je hem stimuleren om in de tuin te blijven. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor zachte grasmat, schaduwplekjes, een zandbak of watertjes.
  9. Train je kat met een harnas: Door je kat te trainen om een harnas te dragen en samen met jou in de tuin te zijn, kan je hem een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Je kunt hem ook leren om samen met jou bepaalde gebieden te vermijden.

Het is belangrijk om te onthouden dat katten van nature territoriale dieren zijn en dat ze graag buiten willen zijn om hun territorium te verkennen. Het is dus belangrijk om je kat voldoende beweging en stimulatie te geven om zijn behoefte aan avontuur te bevredigen. Door een combinatie van verschillende methoden toe te passen, kun je je kat veilig en gelukkig houden in de tuin.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter