Dit zijn de grootste hondenrassen – een diepgaande blik

Grote honden hebben iets majestueus. Ze zijn niet alleen indrukwekkend qua uiterlijk, maar hebben vaak ook een even groot hart. Dit artikel belicht een aantal van de meest populaire grote hondenrassen en duikt diep in hun geschiedenis, karaktereigenschappen en verzorgingsbehoeften.

Honden zijn er in alle soorten en maten, maar er gaat niets boven de aanwezigheid van een groot hondenras. Deze reuzen zijn vaak even liefdevol en zachtaardig als hun kleinere tegenhangers. Hier is een diepgaande blik op enkele populaire grote hondenrassen.


Duitse Dog (Great Dane)

De Duitse Dog, vaak de “zachte reus” genoemd, is een van de grootste hondenrassen ter wereld. Met een hoogte die vaak de 76 cm overschrijdt, zijn sommige individuen bekend om hun indrukwekkende lengte.

Geschiedenis: Oorspronkelijk gefokt als jachthond voor groot wild in Duitsland, heeft de Duitse Dog een mix van de Engelse Mastiff en de Ierse Wolfshond in zijn genetische geschiedenis.

Temperament: Ondanks hun enorme formaat zijn Duitse Doggen vaak vriendelijk, zachtaardig en geweldig met kinderen. Ze zijn beschermend voor hun gezin en kunnen gereserveerd zijn voor vreemden.

Gezondheid: Door hun grootte hebben ze een kortere levensverwachting, meestal 8-10 jaar. Ze zijn gevoelig voor heupdysplasie, hartproblemen en bepaalde genetische aandoeningen.


Sint Bernard

Dit majestueuze ras is wereldberoemd om zijn rol als reddingshond in de Zwitserse Alpen. Ze kunnen een gewicht bereiken van meer dan 90 kg.

Geschiedenis: Oorspronkelijk gefokt door monniken in de Grote Sint-Bernhardpas in Zwitserland, werden deze honden gebruikt om verloren reizigers te redden in zware sneeuwstormen.

Temperament: Sint Bernards zijn zachtaardig, liefdevol en uiterst loyaal. Ze zijn uitstekende familiehonden, hoewel hun grootte betekent dat ze moeten worden getraind om goed te gedragen rond kinderen en andere dieren.

Gezondheid: Ze zijn vatbaar voor heupdysplasie, elleboogdysplasie en bepaalde hartproblemen. Regelmatige controles zijn essentieel.


Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een van de oudste rassen ter wereld. Ze hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid in Ierland.

Geschiedenis: Ze werden oorspronkelijk gefokt om te jagen op wolven en elanden. Door de eeuwen heen zijn ze gebruikt in oorlogen, jachten en als gezelschap voor royalty’s.

Temperament: Ondanks hun jachtgeschiedenis zijn Ierse Wolfshonden zachtaardig en vriendelijk. Ze zijn loyaal aan hun gezinnen, maar kunnen terughoudend zijn voor vreemden.

Gezondheid: Ze zijn gevoelig voor bloat, hartproblemen en botkanker. Hun grote omvang betekent ook dat ze vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen.


Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een indrukwekkend en imposant ras dat zijn oorsprong vindt in de Himalaya. Ze werden oorspronkelijk gefokt om kuddes en dorpen te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en luipaarden.

Geschiedenis: Dit ras heeft een rijke geschiedenis in de bergregio’s van Tibet, waar het vaak werd gebruikt als bewaker. Ze hebben een sterke band met de Tibetaanse boeddhistische monniken en werden vaak in kloosters gehouden.

Temperament: Hoewel ze een beschermend instinct hebben en gereserveerd kunnen zijn rond vreemden, zijn Tibetaanse Mastiffs over het algemeen loyaal, aanhankelijk en goed met families. Ze hebben een onafhankelijke aard en kunnen soms koppig zijn.

Gezondheid: Ze zijn over het algemeen robuust en gezond, maar kunnen vatbaar zijn voor heupdysplasie, elleboogdysplasie en bepaalde oogaandoeningen.


Mastiff (Engelse Mastiff)

De Mastiff, vaak Engelse Mastiff genoemd, is een van de zwaarste hondenrassen, met sommige volwassen mannetjes die wel 100 kg kunnen wegen.

Geschiedenis: De Mastiff heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen in Engeland. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als waakhonden en oorlogshonden vanwege hun indrukwekkende grootte en kracht.

Temperament: Ondanks hun grootte zijn Mastiffs over het algemeen zachte reuzen. Ze zijn rustig, aanhankelijk en zeer loyaal aan hun gezin. Hoewel ze meestal gereserveerd zijn voor vreemden, zijn ze zelden agressief zonder provocatie.

Gezondheid: Vanwege hun grootte zijn ze vatbaar voor aandoeningen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en bloat (maag torsie). Het is ook essentieel om hun gewicht in de gaten te houden om gewrichtsproblemen te voorkomen.


Newfoundlander

De Newfoundlander, vaak gewoon “Newfie” genoemd, is een groot hondenras bekend om zijn kracht, uithoudingsvermogen en zwemvermogen.

Geschiedenis: Afkomstig uit Newfoundland, Canada, werden deze honden oorspronkelijk gebruikt door vissers om netten binnen te halen en drenkelingen te redden uit het ijskoude water.

Temperament: Newfoundlander honden staan bekend om hun zachtaardige en liefdevolle aard. Ze zijn uitstekend met kinderen en worden vaak beschreven als “zachte reuzen”. Ondanks hun grootte zijn ze zeer geduldig en goedmoedig.

Gezondheid: Net als andere grote hondenrassen zijn Newfoundlander honden vatbaar voor heupdysplasie. Ze kunnen ook last hebben van een aandoening genaamd subvalvulaire aortastenose, een hartaandoening. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn cruciaal.

Tot slot

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van grote hondenrassen. Hoewel deze honden indrukwekkend en majestueus zijn, vereisen ze speciale zorg, training en medische aandacht vanwege hun grootte. Als je overweegt een groot hondenras te adopteren, zorg er dan voor dat je voorbereid bent op de unieke uitdagingen en vreugde die ze met zich meebrengen.

Mis je een ras? Laat het ons weten via het contactformulier!

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter