Heeft jouw hond rode ogen? Dit kan er aan de hand zijn

Als je ooit een hond hebt gehad, weet je dat de ogen veel kunnen zeggen over de gezondheid en het welzijn van je viervoeter. Van helder en glanzend tot dof en rood, de ogen van een hond kunnen verschillende signalen afgeven. Rode ogen bij honden kunnen een teken zijn van een onderliggend probleem, en het is essentieel om de oorzaak te begrijpen en zo nodig een dierenarts te raadplegen.

1. Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)

Dit is wellicht de meest bekende oorzaak van rode ogen bij honden. Conjunctivitis treedt op wanneer het bindvlies, het dunne slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en het oppervlak van het oog bedekt, ontstoken raakt. Dit kan komen door allergieën, vreemde deeltjes in het oog, infecties of andere irritaties. Symptomen kunnen naast roodheid ook afscheiding, knijpen met het oog, en zwelling zijn.

2. Uveïtis (Inwendige oogontsteking)

Dit is een ontsteking van het uveale tractus, het middelste deel van het oog dat bestaat uit de iris, het corpus ciliare en het choroïdea. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door trauma’s, infecties, immuun-gemedieerde ziekten of andere onderliggende gezondheidsproblemen. Het is ernstiger dan conjunctivitis en kan leiden tot pijn, verhoogde traanproductie en zelfs zichtverlies.

3. Glaucoom

Glaucoom is een aandoening waarbij er een verhoogde druk in het oog ontstaat. Deze verhoogde druk kan de oogzenuw beschadigen en leiden tot verlies van het gezichtsvermogen. Symptomen van glaucoom bij honden zijn onder andere roodheid, een opgezwollen oog, overmatig tranen en pijn. Vroege detectie en behandeling zijn cruciaal om blijvende schade te voorkomen.

4. Droge ogen (Keratoconjunctivitis sicca)

Dit treedt op wanneer de traanklieren van een hond onvoldoende traanvocht produceren. Dit resulteert in droge, geïrriteerde ogen die rood kunnen worden. Andere symptomen zijn een plakkerige, gele afscheiding en herhaaldelijk knipperen.

5. Letsel of trauma

Net als bij mensen kan een verwonding of trauma aan het oog roodheid veroorzaken. Dit kan een kras op het hoornvlies zijn, een vreemd voorwerp dat in het oog terecht is gekomen, of een stomp trauma door te spelen of een ongeluk.

6. Andere oorzaken

Soms kunnen onderliggende gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, systemische infecties of auto-immuunziekten, ook leiden tot rode ogen bij honden.

Wat te doen bij rode ogen hond?

Als je merkt dat je hond rode ogen heeft, is het essentieel om eerst te bepalen of er andere symptomen zijn, zoals afscheiding, zwelling, gevoeligheid voor licht of veranderingen in het gedrag van je hond.

Vermijd de verleiding om zelf te gaan dokteren met oogdruppels voor mensen of oude medicijnen die je nog hebt liggen. Niet alle producten zijn veilig voor honden, en sommige kunnen zelfs meer kwaad dan goed doen.

Als de roodheid aanhoudt of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, is het altijd een goed idee om een afspraak te maken met je dierenarts. De dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een behandeling aanbevelen.

Rode ogen bij honden kunnen om vele redenen voorkomen, van eenvoudige irritaties tot ernstige medische aandoeningen. Het is cruciaal om alert te zijn op veranderingen in de ogen van je hond en professioneel advies in te winnen wanneer dat nodig is. Het gezegde luidt niet voor niets: “De ogen zijn de spiegel van de ziel”, en door voor de ogen van je hond te zorgen, zorg je voor zijn algehele welzijn.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter