Hond trekken aan de riem afleren

Waar hondeneigenaren vaak mee te maken hebben is het gedrag van hun hond. Het trekken aan de riem. Dit is meestal op jonge leeftijd al aangeleerd. Je kunt het verschil met het trekken aan de riem tussen een pup en een hond die al wat ouder en groter is wel merken. Bij een grotere en oudere hond kan het wel vervelender worden als het trekt aan de lijn. Dit is voor de meeste honden al een gewoonte geworden. Ik zal je wat meer vertellen waarom een hond nou trekt aan de lijn en wat je er eventueel aan kunt doen.

Waarom trekt mijn hond aan de riem?

Doordat een hond verschillende motivaties heeft kan er trekgedrag ontstaan. Dit komt omdat de hond iets ziet of aan wil ruiken maar door het bereik van de lijn er niet bij kan. Pups willen graag overal snuffelen. Door de trek bewegingen lukt het een hond vaak om ook daadwerkelijk op de plek te komen waar ze willen snuffelen. Op die manier heeft de hond het doel bereikt. Sta jij dit toe? Dan leert je hond dit snel aan dat het normaal is om aan de lijn te trekken om zijn doel te behalen. Dit kan zelfs belonend gedrag voor je hond zijn. Ook het looptempo van jouw hond speelt mee in het trekken aan de riem. Als je een grote hond hebt is het looptempo ook hoger dan dat jouw looptempo is.  Als je de hond zijn looptempo probeert aan te houden, komt er spanning op de riem te staan. Pups zullen vanwege hun vele energieniveau veel meer moeite gaan hebben om hun te kunnen focussen op hun baasje. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om aan de riem te gaan trekken.

Trainingsoefeningen om het trekken aan de riem te voorkomen

Wil je het trekken aan de riem afleren? Dan zul je hier veel geduld maar ook consequentie voor nodig hebben. Het gedrag van je hond kan behoorlijk hardnekkig zijn en vraagt ook voor een langdurige training. Zodra jij start met een training, mag je hond vanaf dan niet meer aan de riem trekken! Dit mag ook niet gebeuren als je hond haast heeft of dat jij even een snelle wandeling wilt gaan maken. Als jij niet consequent bent, wordt het voor je hond onduidelijk wanneer ze nou wel of niet aan de riem mogen trekken. Hierdoor wordt het gedrag lastiger om af te kunnen leren. Uiteindelijk wil je dat je hond leert om zonder aan de riem te trekken te kunnen wandelen met het baasje. Ik zal een aantal trainingsoefeningen benoemen die je eventueel zelf al zou kunnen oefenen:

  • Spanning op de riem, stop met lopen en zeg niks. Zodra er spanning op de lijn komt zal je hond stoppen met lopen en heef de aandacht voor jou.
  • Een clicker, is er om je hond te belonen als er geen spanning op de riem staat. Dit kun je doen zodra jouw hond de leiding wilt nemen je 180 graden om te draaien en je dus de andere kant op loopt. Zodra er geen spanning op de riem meer komt te staan kun je de clicker gebruiken om aan te geven dat je hond een beloning heeft verdiend. De clicker kun je ook gebruiken voor de eerstgenoemde methode.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter