Leuke huisdieren voor op je kamer

Hoeveel kinderen hebben er geen spreekbeurten gehouden over hun knaagdier? Knaagdieren zijn erg geliefd bij kinderen. Jouw kind kan er veel liefde in kwijt. Knaagdieren zijn actief en erg leuk om naar te kijken. Met de meeste knaagdieren kan je spelen, maar lang niet met allemaal. Je zal ze eerst tam moeten maken.

Er zijn allerlei knaagdieren die je als huisdier kan houden. De meest populaire zijn de cavia, hamster en het konijn. Maar ook ratten, muizen en gerbils worden vaak als huisdier gehouden. Een klein knaagdier is redelijk zelfstandig en heeft niet constant aandacht nodig zoals een konijn of cavia. Natuurlijk hebben ze wel iedere dag eten en drinken nodig en moet de kooi wekelijks verschoond worden. Een hamster wordt niet zo oud. Meestal rond de 1,5 à 2 jaar en een rat 2 tot 3 jaar.

Informeer je eerst welk knaagdier geschikt is voor jouw gezin

Je kunt kiezen voor een wat groter dier zoals een cavia of een kleiner knaagdier zoals een hamster. Kleine knaagdieren zoals de dwerghamsters en de muisachtigen zijn razendsnel en vaak niet geschikt voor kleine kinderen. Om lekker mee te knuffelen kan je dan beter kiezen tussen een tamme rat of een cavia. Goudhamsters zijn op zich ook vrij rustig.

Een knaagdier op de slaapkamer

Het zal niet leuk zijn dit te vertellen aan jouw kind, maar een knaagdier op de slaapkamer is geen goed idee. De diertjes zijn juist in de nacht erg actief en kunnen flink wat herrie maken als zij in hun rad aan het rennen zijn, of als ze aan het knagen zijn op iets in hun hok. Het is beter het hok in de avond van de kamer af te halen zodat jouw kind rustig kan slapen.

Aandacht en verzorging

Het verschilt per dier hoeveel aandacht het nodig heeft. Ratten zijn gek op aandacht en spelen heel graag. Het is daarom beter om twee ratjes te nemen, die kunnen dan mooi elkaar vermaken. Hamsters zijn wat zelfstandiger en vermaken zich prima in hun uppie ook al vinden ze aandacht op z’n tijd natuurlijk fijn. Voor hamsters geldt dat je beter met hen in de ochtend kan spelen en knuffelen want overdag willen zij graag slapen.

Bij knaagdieren is het erg belangrijk om het gebit en de nagels in de gaten te houden. Te lange nagels moeten geknipt worden. Ook de tanden blijven groeien en kunnen te lang worden. Zorg daarom voor genoeg knaagstokjes. Er zijn ook speciale blokken te koop waar ze hun tanden aan kunnen slijpen. Een knaagdier met te lange tanden kan niet eten. Als de tanden ondanks al je goede zorgen toch te lang worden, laat ze dan bij de dierenarts korter knippen.

Laat je knaagdier niet zomaar loslopen want ze knagen overal op. Als hij toevallig een snoer te pakken heeft staat hij onder stroom en is het over en uit. Zorg voor een hok zonder scherpe randen of uitstekels zodat je huisdiertje zich niet kan bezeren. Als je een mannelijk en een vrouwelijk knaagdier bij elkaar zet heb je echt heel snel een nestje. Dit soort dieren krijgen vaak erg veel jongen. Een rat krijgt gemiddeld 12 jongen. Ratten en hamsters zijn na vier weken al vruchtbaar maar ze zijn dan nog te jong om zelf jongen te krijgen. Zet in het begin dus geen mannetje en vrouwtje bij elkaar.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter