Aandachtspunten voor aanschaf van een vogel als huisdier

Kanaries en grasparkieten worden het meest gehouden in huis. Zij hebben mooie kleuren, zingen mooi, en kunnen goed tam worden. Vogels hebben dagelijkse verzorging nodig. Een schone kooi, water en voer. Een kanarie wordt gemiddeld 10 jaar oud, een grasparkiet kan wel 15 tot 20 jaar oud worden.

Je kan vogels op diverse plekken kopen. Er zijn allerlei bijzondere soorten. Bedenk dat vogels wel een specifieke verzorging nodig hebben. Koop een vogel bij een betrouwbaar adres. Voor de meest mooie vogels ga je naar een fokker. Zij weten alles over de vogels die zij kweken en kunnen je alles vertellen wat nodig is voor de verzorging.

Voer en water

Iedere vogelsoort heeft zijn eigen vogelvoer. Een vogel eet niet veel dus koop niet te veel ineens. De voedingswaarde kan verloren gaan en dan krijgt de vogel niet de juiste voedingsstoffen binnen. Vogels spugen de velletjes van zaden weer uit, waardoor het lijkt of het voederbakje nog vol is. Hou hier rekening mee. Sepia, fruit en sla vinden veel vogels heerlijk. Zorg altijd voor een bakje vogelgrit en vers water. Ook is het van belang de vogel ei-krachtvoer te geven omdat dit belangrijk is voor de bouwstofopname van je vogel. Je kan dit ei-krachtvoer door de zaden heen mengen.

Huisvesting

Vogels moeten kunnen bewegen dus zorg dat ze een mooie grote kooi hebben. Je kunt ze binnen- en buitenhouden. Een volière in de tuin moet tocht- en vorstvrij zijn en er moet een binnen verblijf zijn. Leg beukensnippers op de bodem en zorg voor minimaal twee zitstokken. Parkieten zijn niet graag alleen dus koop er minimaal twee. Zet geen vrouwtjes bij elkaar want dat gaat niet zo goed samen. Bij kanaries kan je geen twee mannetjes bij elkaar zetten. Vogels houden van badderen, vergeet dus geen vogelbadje neer te zetten.

Als je het leuk vindt om de vogel af en toe uit de kooi te laten moet je zorgen dat hij aan je went. Je kan een parkiet tam maken en op je schouder laten zitten. Bij een kanarie is dat wat moeilijker. Parkieten kun je leuke dingen leren en er zijn er bij die zelfs woordjes kunnen zeggen. De ene vogelsoort heeft iets meer aandacht nodig dan de andere. Informeer je dus eerst voordat je tot aanschaf over gaat.

Gezondheid

Je wil je vogel goed gezond houden, daarom is een schoon hok en goede voeding van belang. Een gezonde vogel is alert en levendig en hij kijkt helder uit zijn oogjes. Een vogel laat niet snel zien dat hij ziek is. Gaat hij bol zitten of blijft hij op de grond zitten, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Een vogel kan niet goed tegen kookluchtjes en dampende stoffen zoals deodorant of sigarettenrook. Gourmetten is levensgevaarlijk, pas hier dus echt mee op.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter