Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Elke hond heeft zijn beweging nodig om lekker fit en gezond te blijven. Het is belangrijk de spieren stevig te houden en ook moeten zij hun uithoudingsvermogen trainen omdat dat goed is voor hun hart en aderen. Beweging is ook van belang omdat zij buiten veel denkprikkels krijgen, over de omgeving maar ook over andere honden. Ze moeten leren socialiseren. Tijdens het bewegen maakt hun lichaam endorfine aan waardoor zij zich blij en gelukkig voelen.

Hou rekening met de leeftijd van de hond

Hoeveel een hond aan beweging nodig heeft hangt af van de leeftijd van de hond, het ras en natuurlijk zijn algemene gezondheid. Een hond die in de kracht van zijn leven is heeft meer beweging nodig dan een oude hond. Een hond is tot een jaar of 7 in de kracht van zijn leven. Je dient de hond dan zo’n drie a vier keer per dag uit te laten.

Het hoeft niet alle keren een lange wandeling te zijn maar vier keer 5 minuten is natuurlijk te weinig. Het scheelt al als de hond met andere honden kan ravotten, hij krijgt dan zijn beweging wel. Maar als je de hond aan de riem uit laat is het belangrijk dat hij zeker 30 minuten per dag beweging krijgt. Het liefst een uur.

Een hond met te weinig beweging wordt lastig

Geef je jouw hond te weinig bewegen dan is de kans groot dat hij lastig wordt. Een hond die buiten genoeg beweging krijgt zal binnen een stuk rustiger zijn. Als een hond veel blaft kan dit duiden op verveling. Je doet er dan goed aan om langer met hem buiten te zijn. Je kan natuurlijk ook spelletjes met hem doen. Honden vinden het leuk om met hun baas te spelen.

Een hond moet na de beweging, lekker makkelijk op kunnen staan. Als jouw hond stijf of mank is moet je dit goed in de gaten houden. Stijfheid bij een hond duidt bijna altijd op gewrichtspijn. Spierpijn kent een hond bijna niet.

Wat minder tijd voor je hond?

Als je een drukke periode hebt kan het zo zijn dat je wat minder tijd hebt om lang met je hond te gaan lopen. Je kan hem dan wat speeltjes geven zodat hij zich toch kan vermaken. Maar zelfs als je het druk hebt zorg dan in ieder geval dat jouw hond toch zeker een half uur per dag lekker kan lopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter