Wel of geen muis nemen?

Een muis kan je prima als huisdier nemen. Veel mensen denken er niet gelijk aan om een muis als huisdier te kiezen, maar muizen kunnen heel leuke huisdieren zijn en hebben weinig zorg nodig. Muizen zijn groepsdieren. Het is dus wel aan te raden om minimaal twee muizen te nemen. Je moet erop letten dat je geen mannetjes bij elkaar in een kooi zet, want die kunnen gaan vechten. Zeker als zij niet uit hetzelfde nest komen.

Ook ruiken mannetjes sterker dan de vrouwtjes omdat zij hun territorium afzetten door veel urine te verspreiden.

Een mannetje en vrouwtje samen in een kooi zetten zorgt gegarandeerd voor kleintjes. Wil je een muis als huisdier, zet dan twee vrouwtjes samen in de kooi.

De huisvesting

Het is van belang dat muizen voldoende beweegruimte hebben. Koop daarom een kooi met een minimale lengte van 50 centimeter. Je kan ervoor kiezen om muizen in een speciale knaagdieren kooi te huisvesten maar ook in een glazen bak. Muizen houden ervan om lekker te klimmen en te graven.

Zorg daarom voor veel klim-materiaal en maak wat verdiepingen in de kooi. Je kan ook kooien kopen met plastic buizen die aan de buitenkant van de kooi langs lopen. Zo heeft de muis nog meer leef-en speelruimte. Vul de kooi met zaagsel, krantenpapier of andere bodembedekkers. Het is aan te raden een looprad te kopen zodat ze lekker kunnen rennen. Kies voor een dicht looprad want bij een open rad kan de muis blijven hangen met zijn staart in de kieren.

Wat kan je de muis te eten geven?

Er is volledig muizenvoer te koop. De belangrijkste ingrediënten zitten daarin. Dit voer bestaat vooral uit granen en zaden. Wat kan je een muis nog meer geven:

  • Fruit
  • Groenten
  • Pasta
  • Beschuit
  • Noten

De tanden van een muis groeien altijd door. Het is daarom belangrijk om voor genoeg knaagmateriaal te zorgen. Knaagstenen zijn hier heel geschikt voor maar een wortel werkt ook prima.

De muis socialiseren

Als de muis nog niet tam is, kun je hem het beste aan de staart optillen. Til de muis op bij de staartwortel, dit is niet pijnlijk voor het diertje. Later als de muis wat meer gewend is aan je, kun je de muis optillen door je hand onder zijn buikje te schuiven. Hou de muis alsnog bij de staartwortel vast. Een muis kan schrikken, wegschieten en zich bezeren.

Jonkies

Wil je toch graag een nestje dan neem je een mannetje en een vrouwtje. Deze hoeven niet uit hetzelfde hok te zijn omdat een mannetje en vrouwtje zelden vechten. Het is wel aan te raden om ze van jongs af aan bij elkaar te zetten. Kies daarom voor een stelletje van maximaal 2 à 3 maanden oud. Op die leeftijd raken ze het snelst aan elkaar gewend.

Muizen planten zich razendsnel voort. Voordat je een stelletje bij elkaar zet is het aan te raden om te bedenken wat je met de jonkies gaat doen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter