Een eigen aquarium? 8 nuttige tips om te beginnen

Het heeft altijd wel iets gezelligs. Zo’n lichtgevende bak in de woonkamer vol met tropische vissen die heerlijk aan het ronddobberen zijn in het water. Al die vrolijke kleurtjes geeft een gezellige ambiance in elke woonkamer. Maar als je dan wilt beginnen aan een aquarium hoe doe je dat? Waar moet je opletten met het opstarten van een aquarium? Kun je zomaar elke vis kopen die jij leuk vindt? Je leest het hier in deze blog!

1. Koop het juiste aquarium

Veel mensen beginnen ondoordacht aan een aquarium. Dan zien ze bijvoorbeeld bij de dierenwinkel een leuk aanbieding met een klein aquarium inclusief filter en pomp en kopen ze een paar vissen. Ze komen thuis, vullen de bak met water en planten en gooien de vissen erbij.

Maar een paar dagen, als je dat al haalt, vinden ze alle vissen dood in hun bak. Rara hoe komt dat nu?

Vissen kun je niet zomaar in elke bak gooien. Vissen hebben ruimte nodig. Los van het aantal vissen per bak, want daar zit een maximum aan, kun je ook niet zomaar een aquarium vullen met water en de vissen erin kieperen.

Je kunt beter goed starten met jouw aquarium dan voor een paar tientjes denken klaar te zijn. Een aquarium is nu eenmaal een prijzige hobby. Althans de opstart is niet goedkoop. Maar investeren in een goed aquarium is beter dan een low budget bak te kopen.

Koop daarom altijd een aquarium van tenminste 100 liter en kijk ook goed hoeveel vissen er in de bak kunnen. Je kunt dit uitrekenen op internet of vragen in de winkel.

2.  Zorg dat je de juiste materialen hebt

Om een goede start te maken met een aquarium heb je het volgende nodig: een aquarium van het juiste formaat, en de juiste onderdelen om jouw aquarium op te starten. De onderdelen die je nodig hebt zijn de achterwand van het aquarium, grind en planten als voedingsbodem, verlichting en verwarming, filter en decoratie en visvriendelijk water.

Vraag gerust om advies van een expert tijdens de aanschaf van jouw aquarium onderdelen.

3. Ecosysteem de tijd geven

Als een aquarium gevuld is heeft het water een tijdje nodig om zich aan te passen en om een leefbare omgeving te creëren voor de vissen. Het advies is daarom ook om de bak eerst een paar weken te laten draaien voordat je het vult met vissen.

En tijdens het warm draaien zonder vissen voor het aquarium is het ook verstandig om de waterkwaliteit regelmatig te testen. Zodoende weet je zeker dat water goed is. Het kan wel vier weken duren voordat het water leefbaar is voor de vissen.

Belangrijk is ook dat je de vissen niet in 1x in de bak gooit maar in kleine groepjes gaat opbouwen.

4. Kies het juiste licht in de bak

Een aquarium wordt vaak ook gebruikt als sfeermaker in de woonkamer. Want los van het feit dat het houden van vissen leuk is, is het ook vaak gezellig dat licht en water in de woonkamer. Daarom doen mensen vaak veel te sterke lampen in het aquarium voor een gezellig effect.

Mensen denken ook dat de verlichting belangrijk is voor de plantgroei. Dit klopt ook wel, maar te veel licht heeft nare neven effecten. Want hoe meer licht je gebruikt des te meer CO2 en plantenvoeding wat je moet gaan gebruiken. En als je daar weer te weinig in doet dan stopt zelfs de plantengroei.

Te veel licht zorgt ook voor meer algengroei. En daarnaast moet je het licht niet de hele dag aan laten, max 6 uren per dag is voldoende voor jouw bak.

5. Zorg voor de juiste filter

De meeste mensen die aan een aquarium beginnen kopen dus een compleet startpakket. Dit omdat het handig is en je ineens alle spullen hebt die je nodig hebt.

Maar negen van de tien keer zit er een waardeloze filterpomp in. De kracht van een pomp wordt bij een pomp weergegeven met de term ‘debiet’. Dit geeft aan hoeveel liter water de pomp kan zuiveren.

Een te zwakke pomp zorgt ervoor dat er veel vuil achter blijft in het aquarium. Daardoor komen er te weinig voedingsstoffen bij de planten terecht en dat beperkt hun groei.

6. Zoet of zout water?

Wanneer je ervoor kiest om een aquarium in je huis neer te zetten dan moet je over meerdere dingen nadenken. Waaronder de keuze of je een zot of zout water aquarium wil hebben.

Een zout water aquarium vereist om te beginnen meer werk dan een zoet water aquarium. Een zout water aquarium vergt veel meer tijd en aandacht om het water om te zetten naar een hoogwaardige kwaliteit aan zout water.

De concentratie zout moet precies goed zijn, hiervoor heb je weer andere apparatuur nodig dan bij een zoetwateraquarium. De apparatuur heeft ook weer effect op de kosten van je energie verbruik. Dat zijn toch wel dingen waar je dan rekening mee moet houden.

Zout water is vereist voor veel tropische vissen. Dit brengt dan ook vaak een exotisch prijskaartje met zich mee.

7. Welke soorten vissen voor jouw aquarium?

Op het moment dat je je aquarium hebt in laten draaien en hebt ingericht, wordt het tijd om de bewoners te gaan kiezen. Het zou leuk zijn als je in alle segmenten van de bak bewoners hebt, zodat je altijd een actief beeld hebt om naar te kijken.

Hierbij let je er dan op dat je bewoners kiest voor de bodem, het middensegment en het boven segment. Afhankelijk van je keuze voor een zoetwater aquarium of zoutwater aquarium is het belangrijk dat je vissen kiest die qua karakter goed bij elkaar passen.

Niet alle vis soorten gaan namelijk goed bij elkaar.  Laat je hier dus goed door informeren, want vechtende vissen in je bak die elkaar doodbijten zou niet leuk zijn.

8. Wat is het verschil in kosten tussen zoet en zout water?

De kosten van een zout water aquarium liggen veel hoger dan de kosten voor het houden van een zoet water aquarium. De zoutwatervissen zijn meer gevoelig voor het klimaat waarin ze leven, waardoor je het water vaker moet testen en bijsturen. Je gebruikt dan ook veel meer test spullen dan bij een zoet water aquarium.

Je hebt voor een zout water aquarium meerdere pompen en filters nodig, dus de aanschaf ervan ligt ook een stuk hoger. Doordat je meer apparatuur hebt draaien liggen de energiekosten ook een stuk hoger.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter