Kat zindelijk maken kattenbak

Je kat zindelijk maken wil zeggen dat je de kat aanleert zijn of haar behoefte op de kattenbak te doen. Doet je kat zijn of haar behoefte op andere plaatsen in huis, dan wordt er vaak gezegd dat er in dat geval sprake is van onzindelijkheid.

Toch is dit niet helemaal waar. De kat kiest ervoor om ergens anders zijn of haar behoefte te gaan doen omdat er vanwege volle darmen of een volle blaas niet snel genoeg de juiste plek gevonden kan worden.

Katten hebben vaak de eigenschap om hun territorium af te bakenen. Dit doen ze door te sproeien. Spontaan urineverlies of incontinentie komt bij katten bijna nooit voor. Onzindelijkheid is wel een probleem wat zich vaker voor kan doen.

Je kitten zindelijk maken

Kittens leren als ze ongeveer 4 weken oud zijn van hun moeder hoe ze gebruik moeten maken van de kattenbak. Je kan dit leerproces zelf versnellen. Dit doe je door een aantal wat kleinere kattenbakken te plaatsen. Kies voor bakken met een lage rand. Zet hier je kitten regelmatig op.

In de meeste gevallen is een kitten al zindelijk wanneer deze bij de nieuwe eigenaren komt. Maar hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je nieuwe kitten weet waar de nieuwe wc te vinden is. Laat daarom je kitten zien waar bij jou in huis de kattenbak staat.

Heb je een kattenbak met een luikje? De kans is groot dat de kitten nog niet weet hoe dit precies werkt. Daarom is het belangrijk om dat eerst aan te leren. Je kan ook in het begin het luikje uit de kattenbak halen.

Laat je kat wennen aan de kattenbak

Het is heel belangrijk om aan kat vanaf met begin te laten wennen aan de kattenbak. Meestal hoef je daar als nieuwe eigenaar niet veel moeite voor te doen. In de meeste gevallen zijn kittens al zindelijk zodra je ze in huis haalt.

Hoge nood bij een kat kan je herkennen doordat deze graafbewegingen maakt, hard gaat miauwen of onrustig rond gaat lopen. Zodra je deze signalen ziet, zet je kan dan zelf even in de kattenbak. Laat hem of haar vervolgens even rustig doen.

Het beste is om hier een aantal dagen achter elkaar mee door te gaan. Op een gegeven moment zal de kat in staat zijn om de geur van de kattenbak te herkennen. Vanaf dat moment kan de kat zelf de kattenbak vinden.

Zorg ervoor dat je de kat beloont wanneer deze op de kattenbak is geweest. Dit kan je doen met lieve woorden en met kattensnoepjes. De kans is heel groot dat je kat op deze manier heel snel gewend raakt aan de kattenbak.

Tips om je kat zindelijk te maken:

  • Zet je kitten zodra je merkt dat hij of zij zijn of haar behoefte moet doen op de kattenbak
  • Zorg dat de kattenbak aantrekkelijk is, vul deze bij voorkeur met fijn grit
  • Zorg ervoor dat de kattenbak schoon blijft
  • Mocht je kitten de kattenbak eng vinden, haal de kap eraf

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter