Welke vissen kunnen bij elkaar?

Met een tropisch aquarium haal je extra sfeer in huis. Hierbij kan lukraak vissen bij elkaar zetten voor grote problemen zorgen. Niet alle soorten passen bij elkaar. Kleine vissen kunnen in sommige gevallen groot worden.

Om er dus voor te zorgen dat de vissen in je aquarium bij elkaar kunnen is het daarom verstandig om met een aantal dingen rekening te houden.

Stem de omgeving op de vissen af

Verschillende soorten vissen stellen andere eisen aan hun omgeving. Zet daarom vissen bij elkaar die dezelfde wensen hebben wat betreft de temperatuur van het water, de PH-waarde en hardheid van het water.

Als je de inrichting van het aquarium goed aanpast aan de natuurlijke omgeving van je vissen kan je ernstige gevolgen voorkomen. Vissen kunnen hun kleur verliezen, ziek worden of sterven. Ook wat betreft de lichtinval en waterplanten heeft ieder soort vis zijn eigen voorkeuren.

Bijvoorbeeld: Labyrintvissen schuilen graag onder drijfplanten. Barbelen houden dan weer van een normale verlichting die zeker niet al te fel moet zijn.

Kies vissen die elkaar niet aanvallen

Het is ook belangrijk om rekening te houden met gedrag van vissen. Kies je cycliden dan hebben deze vissen een groot territorium nodig omdat ze groepsgedrag vertonen. Ze accepteren niet snel nieuwe vissen.

Wil je guppy’s gaan houden die lange vinnen hebben, zet ze dan niet samen met Sumatranen. Deze vissen hebben namelijk de neiging om aan lange vinnen te gaan trekken. Een maanvis kan prima samen met goudvissen. Kleine vissen ziet de maanvis als een lekker hapje.

Gezelschapsvissen combineren

Door te kiezen voor zogenaamde gezelschapsvissen, ook wel vriendelijke tropische vissen genoemd, voorkom je stress en visziekten. Dit soort vissen vertoont geen territoriaal gedrag en ze zijn niet roofzuchtig.

Tropische roofvissen daarentegen zijn veel lastiger te combineren. Deze vissen vallen zieke of zwakke vissen aan, ook als dit soortgenoten zijn. Het is dus een beter idee om deze soorten vissen over te laten aan aquariumhouders met ervaring. Als je overweegt om zelf tropische vissen te houden, informeer dan altijd bij de speciaalzaak. Het zou zonde zijn dat je vissen elkaar doden.

Kies vissen die van een andere waterzone houden

Vissen hebben de eigenschap om niet allemaal in dezelfde waterzone te zwemmen. Bepaalde soorten kiezen de bovenste laag. Andere vissen zwemmen liever in het midden. Weer andere soorten geven de voorkeur aan de bodem van het aquarium.

Je kan dus het beste vissen kiezen die niet allemaal van dezelfde waterzone gebruik maken. Zo voorkom je overbevolkte waterlagen. Hierdoor vindt iedere vis zijn eigen plek. Hou er wel rekening mee dat bijna alle vissoorten in scholen moeten worden gehouden.

Zorg er dus voor dat iedere vissoort die je kiest een plaats heeft in de voor hun geschikte waterzone. Dit is niet alleen het beste voor de gezondheid van je vissen, ook je aquarium ziet er op die manier veel mooier uit.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter