Belangrijke tips als je een chinchilla overweegt als huisdier

Er zijn een heleboel schattige dieren die jij kunt adopteren. Zo zijn veel mensen fan van kleine knaagdieren als konijnen en cavia’s. Een ander klein knaagdier dat populair is om als huisdier te nemen is de chinchilla. Een chinchilla is een knaagdier met Zuid-Amerikaanse afkomst. Je vindt het dier in omgevingen met veel rotsen, een droge ondergrond en bergen. Wanneer je een chinchilla overweegt als huisdier dan zijn er een aantal dingen waarover je goed moet nadenken. Hieronder vind je enkele belangrijke tips en zaken om te overwegen.

Chinchilla’s zijn geen knuffeldieren

Een chinchilla is een schattig pluizig beestje dat eruitziet als een knuffeldier. Toch vinden chinchilla’s het niet zo leuk om vastgehouden en geknuffeld te worden. Wil je dus een huisdier om lekker mee te knuffelen? Kies dan een hond of een kat. Omdat chinchilla’s er niet van houden om vastgepakt te worden kun je misschien denken dat het agressieve of ongezellige beestjes zijn. Echter, dit is niet waar. Chinchilla’s zullen op een andere manier dan honden en katten hun genegenheid voor jou als verzorger uitten. Ze zullen bijvoorbeeld wel op je schoot klimmen en zelf op ontdekking gaan.

Huisvesting

Een chinchilla is een relatief klein beestje. Echter, de diersoort is ontzettend actief en heeft veel ruimte nodig om te spelen. De activiteit piekt rond zonsopgang en zonsondergang. Omdat chinchilla’s nachtdieren zijn moeten ze overdag ook voldoende rust kunnen vinden in hun omgeving. Om een chinchilla een goede huisvesting te bieden dien je daarom een grote kooi te kopen. Er wordt een minimaal kooi oppervlak van 60 cm bij 90 cm geadviseerd voor deze beestjes. Daarnaast is een hoge kooi ook goed, omdat chinchilla’s graag klimmen. De kooi dient op een koele en rustige plek geplaatst te worden in je huis. Met name in de zomer is het belangrijk om op te letten dat de ruimte niet warmer wordt van 25 graden Celsius.

Speciale verzorging

Wanneer je een chinchilla als huisdier neemt dan moet deze uiteraard verzorgd worden. Hierbij is onder andere voeding en drinken belangrijk. Om het vertrouwen te winnen van een chinchilla is het belangrijk om routine te creëren voor het beestje. Op vaste tijden voeding geven en regelmatig het drinken verversen is belangrijk om je chinchilla tevreden te houden. Ook routine met betrekking tot het schoonmaken van het hok is van belang.

Maar niet alleen eten, drinken en schoonmaken omvatten het verzorgen van een chinchilla. De vacht van het dier vraagt ook in bepaalde mate een speciale verzorging. Waar je een hond of kat in een bad kunt schoonmaken met speciale shampoo is dit niet geschikt voor een chinchilla. Een chinchilla maakt zijn vacht schoon door te woelen in een stofbad. Dit type bad is vaak verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Het stof wordt vies en het bad dient daarom één keer in de zoveel tijd vervangen te worden.

Het kost tijd om vrienden te worden

Chinchilla’s kunnen erg schuw zijn. Met name in het begin kan het veel tijd kosten om vrienden te worden met deze huisdieren. Het is erg afhankelijk van de leeftijd en de persoonlijkheid van het dier of deze het gaat toelaten om geaaid te worden. Je kunt het dier het beste de eerste paar weken laten wennen in zijn kooi zonder hem aan te raken. Op deze manier leert het dier de kooi te herkennen als veilige plek. Daarna zal het dier vanzelf nieuwsgierig worden en de omgeving gaan herkennen. Langzaam maar zeker zal de chinchilla mogelijk ook in de buurt komen van de mensen in het huis.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter