Hoe je kunt herkennen of je konijn ziek is

Een konijn kan een hele leuke en gezellige aanvulling zijn voor je gezin. Je wilt het dan ook goed met ‘m voor hebben. Maar hoe herken je nou eigenlijk of een konijn niet lekker in zijn vel (spreekwoordelijk) zit? We gaan er je in dit artikel meer over vertellen.

Allereerst is het goed om het normale gedrag van je konijn te gaan herkennen. Hoe vaak drinkt je konijn normaal gesproken? Is je konijn altijd hongerig? Of heeft je konijn favoriete snacks? Afwijkingen in gewone gedragingen kunnen een indicatie zijn dat het niet goed gaat. Om een voorbeeld te nemen, kan het zijn dat je konijn een wortel heel erg lekker vindt. Het is opvallend als je konijn opeens niets meer van de wortel moet hebben. Het is dan zaak om actie te ondernemen.

Veelvoorkomende verschijnselen

Gekanteld hoofd

Heeft je konijn zijn gezicht gedraaid? Dan kan het zijn dat hij of zij last heeft van torticollis. Dit betekent letterlijk: draaihals. De dierenarts kan de diagnose stellen. Er kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen, waaronder oor, nek of hersenletsel.

Haarballen en/of buikpijn

Er zijn diverse oorzaken die kunnen zorgen voor buikpijn bij een konijn. Denk hierbij aan voor de hand liggende dingen als tumoren, verkeerd eten of problemen met het gebit. Maar er kunnen zich ook minder voor de hand liggende zaken afspelen. Konijnen kunnen b.v. last van hebben van haarballen. O.a. haarballen kunnen zorgen voor gastro-intestinale stasis ofwel ileus. Normaal gesproken eet en poept een konijn, maar wanneer ze stoppen met een van beide, dan kan dat een indicatie zijn dat er een ophoping ontstaat. Een konijn is zelf niet in staat om deze op te lossen door b.v. te braken. Dit leidt tot gasvorming wat de organen kan aantasten. Lees hier meer over gasbuik problematiek en schakel de dierenarts in als je twijfelt over de gezondheid van je konijn.

Eenzaamheid

Een konijn is een gezelschapsdier. Niet ieder konijn houdt van knuffelen, maar ze houden wel van de menselijke interactie. Denk aan spelletjes en andere vormen van aandacht. Zorg ervoor dat ze speeltjes hebben en dat je tijd besteedt met je konijn. Een eenzaam konijn kan inactief worden en somber.

Lange tanden

De tanden van een konijn groeien door – vergelijkbaar met menselijke nagels. Als het eenmaal zo ver is gekomen dat de tanden buiten proportie zijn gegroeid, is het moeilijk terug te draaien. Let er dus op dat je preventief aan de slag gaat. Geef je konijn vezelrijk voedsel en voldoende speeltjes om aan te kauwen. Dit zorgt ervoor dat de tanden natuurlijk slijten.

Ontstoken voet zooltjes (pododermatitis)

Bij konijnen kan een ontsteking aan de voet zooltjes optreden. Vaak is de ondergrond van de leefomgeving hiervan de boosdoener. Het kan beginnen met slijtage, eeltvorming of kaalheid doordat bijvoorbeeld de kooi ijzerdraden bevat waar het konijn overheen moet lopen, of dat het konijn leeft in een vochtige omgeving. Een kleine wond kan dan uit de hand gaan lopen. Ook een te kleine kooi kan er voor zorgen dat het konijn inactief is, waardoor wondjes ontstaan door een statische houding. Inspecteer om de paar agen de voetjes van je konijn en schakel hulp in als je een ontsteking vermoedt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter