Zo zorg je voor een gezonde levensstijl voor je hond

Net als dat we voor onszelf goed willen zorgen, willen we dat ook voor onze huisdieren. We letten op onze voeding, gaan naar de sportschool, proberen zoveel mogelijk buiten te zijn voor voldoende frisse lucht en hebben behoefte aan sociale activiteiten. Hiermee zorgen we ervoor dat we zo lang mogelijk gezond en fit blijven. Deze leefregels gelden voor onszelf net zo goed als dat ze voor onze huisdieren gelden. Uiteraard wil jij als baasje het beste voor je trouwe viervoeter. Hoe zorg je ervoor dat je hond een zo gezond mogelijke levensstijl heeft?

Overgewicht bij honden

Een te hoog gewicht bij honden komt veel voor. Dat is net als voor mensen, ook voor honden erg vervelend. Het kan namelijk leiden tot vervelende complicaties en brengt een verhoogd risico met zich mee voor bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte of problemen met ademen. Honden met overgewicht hebben moeite met beweging en zijn vaak minder actief, iets dat zo belangrijk voor ze is. De juiste voeding speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook de hoeveelheid eten en natuurlijk tussendoortjes. We zijn dol op onze honden en gunnen ze dan ook graag een lekkere beloning. Het kan geen kwaad om je hond af en toe een snack te geven als beloning. Wanneer je dit doet, kies dan wel voor gezonde hondensnacks. Soms geef je ongemerkt teveel, waardoor de kans op een te hoog gewicht steeds groter wordt. Probeer het aantal snacks per dag dus wel te beperken. 

Gezonde voeding

Wanneer je je hond een snacks geeft, is het dus van belang om te letten op de gezondheid van het product. Ook de rest van de voeding moet aan bepaalde eisen voldoen. Wat is nu eigenlijk gezonde voeding voor jouw hond? Wat hebben ze op dagelijkse basis nodig? Ten eerste is het lastig daar een eenzijdig antwoord op te geven. Elke hond is namelijk uniek en de voedingsbehoefte is daarmee ook voor elke hond anders. Toch zijn er wel eens aantal factoren die algemeen van belang zijn. Voldoende eiwitten zijn voor een hond essentieel en die halen ze het beste uit dierlijke producten, dus vis of vlees. Ook koolhydraten, vitaminen en mineralen en omega 3- vetzuren zijn belangrijk. 

Voldoende beweging

Wanneer je een hond in huis haalt, dan weet je dat je die regelmatig moet uitlaten. Helaas krijgen niet alle honden voldoende beweging. Dit is echter noodzakelijk voor een goede kwaliteit van leven voor je hond. Honden zijn niet gemaakt om de hele dag op de bank te liggen of voornamelijk binnen te zijn. Voldoende beweging is nodig voor een gezond en sterk lijf, net zoals dat voor mensen geldt. Door voldoende beweging behouden ze sterke spieren en soepele gewrichten. Een hond die voldoende beweging krijgt wordt ouder en blijft ook gezonder naarmate ze ouder worden. Net als gezonde voeding is ook de hoeveelheid beweging voor elke hond weer anders. Een puppy heeft veel minder beweging nodig dan een volwassen hond. Een gezonde volwassen hond moet 3 á 4 keer per dag naar buiten. Eén van die keren moet het liefst een wat langere wandeling zijn, van het liefst een half uur. In totaal moet je hond per dag wel een uur wandelen. Je mag stevig doorlopen en als het mogelijk is, is het belangrijk dat je hond ook los kan lopen en flink kan rennen. Ook dit verschilt natuurlijk per hondenras, een kleine hond kan een wandeling van een uur wellicht niet aan, terwijl een grote hond dat makkelijk redt. 

Sociale interactie en spelen

Honden zijn echte gezelschapsdieren. Vaak vinden ze het heerlijk om bij je in de buurt te liggen en zoeken ze je op wanneer je bijvoorbeeld in de tuin gaat zitten. Hoewel sommige honden ook prima even alleen kunnen zijn, is het wel belangrijk je hond zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Puppy’s houden erg van spelen, maar volwassen honden genieten hier net zo goed enorm van. Speel spelletjes met je hond zoals verstoppertje of apporteren. Zo bouw je ook nog eens een sterke band op met je hond en dat is ten slotte ook één van de redenen waarom het hebben van een hond zo leuk is. Wandelen met je hond is niet alleen goed zodat ze voldoende beweging krijgen, het zorgt er ook voor dat ze sociale interactie ondervinden met andere honden. Een dagelijks rondje door hetzelfde park is prima, maar ook honden houden van afwisseling en ontdekken. Kies er dus ook regelmatig voor om andere gebieden te ontdekken of neem je hond mee naar verschillende bossen of losloopgebieden in de buurt. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter