Alles wat je moet weten over degoes

Wanneer je op zoek bent naar een passend huisdier dan is een degoe wellicht geschikt voor jou. Een degoe is een knaagdier dat gemiddeld 25-31 cm groot wordt. Met hun grote hoofd, kleine poten en kleine staart worden degoes vaak aangezien als schattige dieren. Voordat je een degoe kiest als huisdier is het uiteraard belangrijk om wat meer te weten over deze leuke beestjes. Daarom kun je in dit artikel alles vinden wat je moeten weten over degoes!

Familie van de chinchilla

Van een afstandje wordt de degoe wel eens verward met de chinchilla. Dit komt omdat beide kleine knaagdieren familie zijn van elkaar. Evenals de chinchilla is de degoe afkomstig uit Zuid-Amerika en is het diertje actief in de bergen.

Ondanks dat de chinchilla en degoe familie van elkaar zijn en op elkaar lijken zijn de diertjes erg verschillend qua persoonlijkheid. Chinchilla’s zijn over het algemeen meer terug getrokken en actief in de nacht. Degoes daarentegen zijn juist overdag erg actief, zijn extreem sociaal en leven graag samen in grote gemeenschappen van ongeveer honderd degoes.

Ieder zijn eigen taak

In de degoe gemeenschap leven honderden degoes samen. Iedere degoe heeft in de natuur zijn eigen taak. Sommige degoes verzorgen het eten, anderen houden zich bezig met onderdak en weer andere degoes verzorgen de kinderen in de gemeenschap. Degoes zijn het meest actief in de ochtend en aan het einde van de middag. Ze houden zich graag bezig met het graven van tunnels en foerageren.

Evenals in de natuur leven degoes ook in gevangenschap graag samen. Wanneer je meerdere degoes wilt aanschaffen als huisdier dan is het belangrijk dat je goed op het geslacht van de beestjes let. Het is namelijk niet verstandig om meerdere mannetjes samen met vrouwtjes te houden. De mannetjes zullen dan gaan vechten om het vrouwtje wat vervelende gevolgen kan hebben. Wil je graag een mannetjes degoe? Zorg er dan voor dat je naast dit mannetje enkel vrouwtjes aanschaft.

De beste omgeving voor een degoe

Zoals genoemd komen degoes in de natuur voor in rotsachtige gebieden. In gevangenschap zorgt een kooi met veel ruimte en meerder verdiepingen ervoor dat de degoe lekker kan klimmen en rennen zoals in de natuur.

Bij het creëren van een geschikte verblijfsplek voor de degoe moet rekening gehouden worden met de tanden van het beestje. De tanden van een degoe stoppen niet met groeien. Het is daarom belangrijk dat de kooi van de degoe voldoende gelegenheid geeft voor het diertje om te knagen zodat de tanden onderhouden kunnen worden.

Schoonmaken en eten

Wanneer je een degoe wilt als huisdier is het belangrijk om je te beseffen dat dit diertje wel enige onderhoud vraagt. Het strooisel in de kooi van de degoe moet dagelijks worden schoongemaakt en wekelijks vervangen worden. De vacht van de degoe hoef je nooit zelf schoon te maken. Dit doet een degoe namelijk net als een chinchilla zelf met behulp van een stofbad.

Een degoe is zoals eerder genoemd een knaagdier en eet in het wild het liefst aan allerlei bladeren en struiken. In gevangenschap kan een degoe gevoerd worden met behulp van speciaal knaagdieren voer en bladgroenten zoals sla. Daarnaast lusten degoes ook graag paprika’s, wortels, komkommers en uiteraard vezelrijk grashooi. Een divers dieet verhoogt de levenskwaliteit van de degoe.

* Uitgelichte foto door Dwayne (Flickr)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter