Tips als je een zoutwater aquarium overweegt

Een zoutwater aquarium is een fantastische liefhebberij als je van vissen en zeedieren houdt. Een zoutwater aquarium is gevuld met zout water in plaats van zoet water. Het voordeel van een zoutwater aquarium is dat er exotischere vissen en andere zeedieren in gehuisvest kunnen worden. Het opzetten en onderhouden van een zoutwater aquarium kan een flinke uitdaging zijn, waar specifieke kennis voor nodig is en bovendien het juiste budget.

Mocht je een zoutwater aquarium overwegen, begin dan na de denken over het beoogde  aquarium formaat en de apparatuur. De grootte van het aquarium is belangrijk, aangezien de hoeveelheid water in de tank de stabiliteit van de omgeving beïnvloedt. Over het algemeen wordt een aquarium van 75-100 liter gebruikt door beginners, maar er zijn ook kleinere en grotere opties beschikbaar. Let wel dat hoe groter je aquarium wordt, hoe meer spullen je er in het algemeen in kwijt moet. Een kaal aquarium is immers niet mooi om te bewonderen!

 

Naast het aquarium zelf is het belangrijk om een goed filtratie- en circulatiesysteem te hebben. Dit is nodig voor een gezonde omgeving. Er zijn verschillende soorten filters en pompen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor zout water.

Als je aquarium staat en aangesloten is

Eenmaal de basis geïnstalleerd is, is het tijd om na te denken aan de inrichting van het aquarium. Denk hierbij het uitkiezen van stenen, koraal en zand. Er zijn verschillende soorten stenen en koralen. 

Mocht je er nog niet over hebben nagedacht: ook de combinatie van vissen en andere zeedieren is niet te missen. Het is belangrijk om te weten welke soorten goed samen kunnen leven en welke niet. Dit is belangrijk om te weten voordat u ze aanschaft. Ze kunnen elkaar namelijk aanvallen en/of opeten en dat is zonde voor de vissen, maar ook de portemonnee.

Daarnaast is het per vissoort of ander zeedier belangrijk om te weten welke voeding ze nodig hebben.  

Welke zeedieren kunnen nog meer in het aquarium?

We noemden eerder in dit artikel al zeedieren. Naast vissen en koralen, kunnen zoutwateraquariums ook worden gevuld met andere zeedieren. Denk hierbij aan: kreeften, garnalen, krabben en slakken. Het is belangrijk om te weten welke soorten samen kunnen leven met de andere bewoners van het aquarium om ze levend en wel te houden!

Onderhoud van zoutwater aquarium

Het is belangrijk om regelmatig het water te testen op pH-niveau (zuurtegraad), maar ook op ammoniak, nitriet en nitraat. Ook is regelmatig verversen van het water noodzakelijk om de opgebouwde afvalstoffen te verwijderen. De frequentie van verversen kun je omlaag brengen, door de juiste filtreersystemen te installeren i.c.m. waterplanten. 

Je zult er echter niet omheen kunnen dat overtollig voedsel en afval verwijderd moeten worden. Daarnaast behoeven filters en pompen onderhoud.

Nadelen als kosten en complexiteit

Het is een uitdaging om het zoutwater aquarium vrij te houden van ziekten en plagen. Ziekten kunnen zich snel verspreiden in een aquarium en kunnen dodelijk zijn voor de bewoners. Het is belangrijk om de gezondheid van de vissen en andere zeedieren in de gaten te houden en bij de eerste signalen van een ziekte of plaag snel actie te ondernemen.

Kortom; een zoutwater aquarium kan een prachtige hobby zijn, maar het opzetten en onderhouden van een zoutwater aquarium kan uitdagend zijn. De beloning is een levendig en kleurrijk onderwaterlandschap.

En ook hier geldt: bezint eer ge begint. Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen, de juiste apparatuur en vissen/zeedieren te kiezen, regelmatig het water te testen en te onderhouden, en snel actie te ondernemen bij ziekten en plagen.

Met de juiste zorg, budget en aandacht kan een zoutwater aquarium een prachtige en educatieve ervaring bieden.

 

Meer leren over een zeeaquarium? Lees dan dit boek van Tanne Hoff

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter