Alles wat je moet weten over loopse honden

Net als mensen hebben ook vrouwelijke honden een menstruatie cyclus. Een teefje raakt doorgaans voor het eerst loops tussen zes en twaalf maanden oud. De loopse periode kan dan tussen drie en zes weken duren. Voordat je een teefje overweegt, is het goed om te begrijpen wat loopsheid is en hoe jij en je hond er goed mee kunnen omgaan.

Doordat de hond loops is, treden er zowel fysieke- als gedragswijzigingen op. Dit wordt veroorzaakt door veranderende hormoonspiegels. Bij loopsheid is de vulva vaak opgezwollen en bloedt deze extern. Als de bloedingen erg vervelend zijn voor u of de hond, dan kunt u een broekje of luier overwegen. Deze absorbeert de bloeding en bevordert de hygiene.

Loopsheid is niet een excuus is om uw hond te isoleren of te straffen. Het is belangrijk om de hond en haar gedrag te begrijpen. Kijk naar uw hond om met liefde en geef deze ruimte die ze nodig heeft.

Hoe vaak is een hond loops

De cyclus waarin een hond loops is, hangt af van het ras, algemene gezondheid en leeftijd. Nadat de eerste loopsheid heeft plaatsgevonden, komt de daaropvolgende loopsheid vaak 6 tot 12 maanden later. Bij sommige honden is de cyclus stabiel. Dat wil zeggen dat de loopsheid iedere keer na de zelfde periode plaatsvindt. Je kunt er dan op inspelen, door bijvoorbeeld al broekjes in huis te halen. Er kan ook sprake zijn van een onregelmatige cyclus. Dat wil zeggen dat de tijd tussen loopsheid en loopsheid varieert.

Loopsheid voorkomen

Loopsheid van een hond is een teken van vruchtbaarheid. Als je niet van plan bent om je hond te laten vermenigvuldigen, dan kun je overwegen om je hond te laten steriliseren. Dit zal de cyclus stoppen en voorkomen dat de hond weer loops wordt. Sterilisatie reduceert ook de kans op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals baarmoeder- en borstkanker.

Let wel dat sterilisatie een chirurgische ingreep is, waarbij de voortplantingsorganen van de vrouwelijke hond (baarmoeder en eierstokken) worden verwijderd. Hiermee vervalt dus ook de mogelijkheid om pups te krijgen. Tijdens de ingreep wordt de hond onder narcose gebracht, maar gezien de ingreep vrij ingrijpend is, heeft de hond een aantal dagen nodig om te herstellen.

Sterilisatie kan ook nadelen met zich mee brengen. Voorbeelden daarvan zijn: verhoogde kans op overgewicht en kans op veranderend gedrag. Hoewel gedragsveranderingen vaak tijdelijk zijn, bestaat er een kans dat de gedragsveranderingen langer aanhouden. Mocht je steriliseren overwegen, informeer dan eerst voor meer informatie bij uw dierenarts.

Wat handig kan zijn:

loopsheidsbroekje

Stijlvol, verstelbare loopsheidbroekje speciaal ontwikkeld voor loopse teefjes.
Maar ook bij incontinentie, stoelgangsproblemen of het verliezen van urine bij extreem enthousiasme is er waarschijnlijk geen betere (en stijlvollere) oplossing dan dit hoogwaardige broekje.

Jarenlang te gebruiken. Geschikt om uitgewassen te worden in de wasmachine.

Een gewaagder uiterlijk dan bovengenoemd model! Van de zelfde uitgever en van vergelijkbare kwaliteit. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter