Een konijn tam maken, hoe doe je dat?

Konijnen zijn erg leuke huisdieren. Maar hoe maak jij je konijn toch tam?
Elk konijn kan tam worden maar het makkelijkste is het bij een jong konijn. Laat je konijn eerst wennen aan jou, zijn nieuwe omgeving en zijn nieuwe hok. Als ze eenmaal gewend zijn kan je ze lokken met eten, daarna voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken.

Een konijn tam maken is uitdagend

Er zijn nog wel dingen waar je op moet letten wanneer je een konijn tam wil maken. Als je het verkeerd doet heb je de kans dat ze erg schuw worden en dat is niet wat je wilt. Hierbij de uitleg in 5 stappen hoe je een konijn tam maakt.

Het wennen aan hun nieuwe hok

Het verleidelijk het ook is begin niet meteen met het knuffelen van je konijn. Dat kan veel stress geven aan je konijn. Laat het 2 à 3 dagen in het nieuwe hok zitten om hieraan te kunnen wennen. Dit is voor kinderen best moeilijk maar wel belangrijk dat je konijn rustig kan wennen aan de nieuwe omgeving en het nieuwe hok.

Laat je konijn nu wennen aan jouw aanwezigheid

Als je konijn eenmaal gewend is kan het tam maken beginnen. Begin rustig aan en ga bij je konijn zitten geef je konijn wat hooi, brokjes of groenten en maak vooral geen onverwachte bewegingen.

Een konijn is erg nieuwsgierig en zal bij je komen snuffelen. Maak hierbij geen onverwachte bewegingen of geluiden want dit is een belangrijk moment en hier leert je konijn dat hij niet bang voor je hoeft te zijn en dat jij hem geen kwaad zal doen.

Het konijn voorzichtig aaien

Je bent al een paar dagen verder als je de eerste 2 stappen gedaan hebt. Het is belangrijk niet te snel door het gewenningsproces heen te willen. Als je hier veel te snel doorheen gaat, geeft dit alleen maar stress aan je konijn.

Zodra je konijn aan jouw aanwezigheid gewend is, is het tijd om hem voorzichtig te aaien. Duikt je konijn in elkaar of rent hij weg wanneer je hem aanraakt laat hem dan met rust en probeer het de volgende dag nog eens een keer.

Loslopen in een kamer

Wil je dat je konijn lekker los kan lopen dan telt hiervoor ook dat je konijn langzaam zal moeten wennen.  Een veilige manier is om de ruimte te verbinden met het konijnenhok. Dat is een soort loopplank maken vanuit de kooi de ruimte in. Uiteraard moet de ruimte wel veilig zijn om los te kunnen lopen.

Herhalen, herhalen en vooral geduld hebben

Elk konijn is tam te krijgen maar bij de één duurt het langer dan bij de andere. Is het konijn al wat ouder omdat je deze hebt overgenomen van familie of vrienden dan zal je langer bezig zijn maar met veel herhalen en geduld krijg je ook het ouder konijn op den duur tam. Je zal er veel tijd en geduld voor moeten hebben.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter