Waar je op moet letten als je een konijn overweegt

Een konijn is hartstikke leuk om als huisdier te hebben maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten wanneer je een konijn aan ga schaffen. Wat die dingen precies zijn kun jij lezen in het volgende artikel. Ga er lekker voor zitten en lees dit op je gemak even door. Je bent daarna super voorbereid om te weten wat je allemaal moet aanschaffen en wat de puntjes zijn waarop jij moet letten.

Let op de gezondheid

Je wilt natuurlijk wel een gezond konijn hebben wanneer je er een aan gaat schaffen. Het inschatten of dat een konijn gezond is of niet kan best lastig zijn maar er zijn wel een aantal punten waarop je kunt letten.

  • Let goed op de vacht. Als de vacht van het konijn er dof en lelijk uitziet betekent dit vaak dat het wat onder de leden heeft. De vacht dient er mooi en glanzend uit te zien
  • Check de oren en ogen. Zit er vuil in de oren of zijn de ogen vuil dan is de kans groot dat het konijn ziek is. Kijk dit dus goed na
  • Let op of het konijn goed beweegt. Hupt het vrolijk rond en ziet de vocht en de ogen en oren er goed uit dan mag je ervan uit gaan dat het beestje gezond is. Is dat niet zo dan geven wij het advies om nog even verder te kijken.

Hoe oud is het konijn

In de wet is vastgelegd dat sommige dieren bij de moeder weg mogen wanneer ze een bepaalde leeftijd hebben. Bij de konijnen is dit met een leeftijd van vier weken. Is het konijn jonger dan vier weken dan is het niet verstandig om het al mee te nemen naar huis toe. Zorg er dus voor dat je weet wanneer het konijn is geboren.

Wat heb je nodig voor een konijn

Om een konijn te houden heb je natuurlijk het een en ander nodig. Je moet ook even voor jezelf bedenken of je het konijn lekker binnen wilt houden of dat je het buiten houdt. Het is in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat het konijn genoeg ruimte heeft. In beide gevallen is het dus goed om een groot hok te kopen. Ook is het belangrijk om te weten welk ras je precies gaat kopen. Een dwergkonijntje heeft natuurlijk veel minder ruimte nodig dan dat een Vlaamse reus nodig heeft.

Naast een gewoon hok is het ook fijn dat het konijn een nachthok heeft. Je hebt ook een voerbakje en een waterfles nodig. Zorg ervoor dat wanneer het erg koud is buiten dat de waterfles niet kan bevriezen. Doe genoeg stro in het hok zodat het konijn lekker warm en beschut zit. Eventueel kun je het hok afschermen met een jute zak zodat het niet te koud gaat worden. Tevens is het verstandig om een nagelschaar aan te schaffen om de nagels van het konijn zo nu en dan te kunnen knippen.

Tips nodig voor de aanschaf van een konijnenhok, lees dan ons aankoopadvies artikel.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter