Tips bij konijn adopteren

Een konijn adopteren, het klinkt misschien heel raar maar het is iets wat al een aantal jaren gewoon kan. Vaak noemen ze het adopteren van een konijn zo wanneer jij een konijn gaat verzorgen wat herplaatst moet worden bij jou thuis.

Wanneer wordt een konijn herplaatst?

Een konijn kan om verschillende redenen herplaatst wordt. Soms is het wegens allergie redenen maar het kan ook gebeuren wanneer het baasje van het konijn komt te overlijden. Er moet dan een ander plekje gezocht worden. Dat is niet altijd eenvoudig om dat te doen.

Wat moet jij doen met je konijn?

Heb je het besluit genomen om te gaan adopteren dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Zorg ervoor dat je konijn is gechipt. Mocht het dan eens ontsnappen en gevonden worden dan is het makkelijker terug te halen bij wie het konijn thuishoort. Heeft het konijn al een chip? Zorg er dan voor dat de adresgegevens kloppen.

Het inenten van je konijn

Jouw konijn heeft twee keer in het jaar een enting nodig. Deze enting is tegen myxomatose en tegen de vhs/vhd. Deze ziektes kunnen overgedragen worden door stekende insecten. Het is dus niet zo dat het alleen door buitenkonijnen gevaarlijk is maar zeer zeker is het net zo gevaarlijk en makkelijk op te lopen door konijnen die binnen zitten.

Het gebit van je konijn

Zorg ervoor dat het gebit van je konijn in orde is. Het gebit van een konijn blijft namelijk groeien. Als het gebit van het konijn niet voldoende slijt dan wordt het dus steeds langer waardoor het konijn er last van kan gaan krijgen. Om dit te voorkomen is het aan te raden jouw konijn het juiste voer te geven zoals bijvoorbeeld ruwvoer zoals hooi en gras.

De vacht van je konijn

Heb je een konijn met lang haar dan moet je de vacht ook goed verzorgen. De kans is anders groot dat de vacht gaan vervilten en dat is echt iets wat je niet wilt. Ook kan het aan de achterkant erg vervelend worden en vol ontlasting blijven hangen. Hier leggen dan de vliegen eitjes in waardoor er maden kunnen gaan groeien. Wanneer dit gebeurd is het leed voor je konijn niet te overzien. Dit is iets wat je zeer zeker moet voorkomen.

Tot slot

Je hebt nu gelezen wat het adopteren van een konijn inhoudt. Heb jij een mooi plekje voor een lieve herplaatser?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter